Putin imzayı bastı Dijital Ruble devreye girdi

Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkede dijital rublenin yürürlüğe girmesine yönelik yasayı onayladı. Uluslararası bankacılık sistemine erişimi olmayan Rusya yeni parasıyla dış borç da ödeyebilecek.

Ekonomi 25 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dijital Rus Rublesi ile ilgili yasayı imzaladı.

Pilot uygulama başlamıştı.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, 2023’ün Nisan ayında Dijital Rus Rublesi için “Dijital rublenin pilot kullanımını başlatmaya hazırız. Pilot uygulamadan sonra dijital rubleyi herkese sunabileceğiz” demişti. Nabiullina, başkent Moskova’da bazı Rus milletvekilleri ile Nisan ayında gerçekleştirdiği toplantıda, Rusya’nın, Batılı ülkelerce dondurulan rezervlerini geri alabilmek için çalışmalarını sürdürdüğünü de söylemişti.

Rusya, dijital rubleye geçmeye hazırlanıyorRusya, dijital rubleye geçmeye hazırlanıyor

Dijital Ruble ne işe yarayacak?

Putin’in attığı imzayla devreye giren dijital ruble uluslararası bankacılık sistemine erişimi kesilen Rusya’nın iç ve dış ödemelerini yapmasına yardımcı olacak. Bu sayede Rusya uluslararası ödemeleri öncelikli para birimi olan dolara çevirmeden yapabilecek. Batılı ülkeler ise dijital rublenin devreye girmesinden Rusya’ya yönelik  yaptırım yollarından birinin eksilmesi anlamına geleceği için memnun değiller.

Rusya Maliye Bakanlığı Mali Politikalar Müdürü Çebeskov, Rusya Merkez Bankası’nın Dijital Ruble ile ilgili attığı adımları değerlendirdiği bir konuşmasında “Dijital rublenin de tüm potansiyel avantajlarını değerlendirmek şu an için zor. Doğru bir yapı ile dijital ruble, verimlilik, şeffaflık, bütçe ve harcamalar süreçleri dâhil olmak üzere Rusya Maliye Bakanlığı için bir fırsatlar okyanusunun kapılarını açabilir” demişti.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.