Türkiye’ye geri getirilen Kibele heykeline büyük ilgi

Bolluk ve bereketin sembolü tanrıça Kibele heykeli ait olduğu topraklar olan Afyonkarahisar'da. ABD'den iade edilen binlerce yıllık heykel 1 Mayıs'a kadar Afyonkarahisar Müzesi'nde ücretsiz ziyaret edilelebilecek.

Kültür Sanat 23 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Bolluğun ve bereketin sembolü ana tanrıça Kibele’nin heykeli ait olduğu topraklarda. Yasal süreçler sonrası Amerika Birleşik Devletleri’nin iade ettiği Kibele heykeli Afyonkarahisar Müzesi’nde sergileniyor.  13 Aralık 2020’de ABD’den Türkiye’ye getirilen heykel, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde bir süre sergilendikten sonra 24 Aralık 2021’de Afyonkarahisar’a getirilmişti.

1960’lı yıllarda kaçak yollarla İsrail’e götürülerek satılan ardından da uzun yıllar boyunca ABD’de sergilenen heykel, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çabaları sonucu yeniden Türkiye getirilip sergilenmeye başlanmıştı. Geçen ay benzeri bir süreç sonrası New York’taki Metropolitan Müzesi’nden iade edilen 12 tarihi eser, Antalya Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor.

Eserler kronolojik şekilde sıralandı

Afyonkarahisar Müzesi’de, cam fanusta sergilenen Kibele heykelinin yanı sıra yaklaşık 50 bin kayıtlı eser bulunuyor. Bu eserlerin 3 bin 600’ü sergilenmekte. Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, yaptığı açıklamada, 55 bin metrekarelik alana kurulu müzenin, 25 bin metrekarelik kapalı alana sahip olduğunu söyledi. Müzenin beş bloktan oluştuğunun altını çizen Üyümez, “Afyonkarahisar mermerini yansıtır tarzda yapılan bina beş katlı. Müze teşhirini oluşturan blokun üzerindeki 16 kolondan her biri bir Türk devletini temsil ediyor. Ayrıca bu blok, Mevleviliğin sembolü olan ‘tennure’ biçimini ifade etmekte” dedi. Müzedeki tüm eserler kronolojik bir sıralamaya göre sergilenmekte. Kibele heykeli ve Tatarlı tümülüsünden çıkarılan eserler Afyonkarahisar Müzesi’nde 1 Mayıs tarihine kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Bir tanesi 7 bin yıllık: ABD, 12 tarihi eseri Türkiye’ye iade ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.