Madalya koleksiyoneri Rıza Kayaalp’in hikayesi

Rıza Kayaalp, cuma akşamı grekoromen stil 130 kiloda kazandığı Avrupa şampiyonluğuyla beraber rekor kırdı. Rus Ayısı Aleksandr Karelin’i yakalayan Rıza, bu stilde tarihte en fazla Avrupa şampiyonu olma rekorunu egale etti.

Spor 24 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
12 kez Avrupa şampiyonu rekortmen Rıza Kayaalp'in kariyeri başarılarla dolu, tek eksiği olimpiyat altını...

Rıza Kayaalp’in hayatı ve kariyeri başarılarla dolu. Yozgat’ın Kavurgalı köyünde 10 Ekim 1989 tarihinde dünyaya gelen Rıza Kayaalp, 6 kardeşin en küçüğü. Grekoromen güreşe 2000 yılında Yozgat’ta henüz 15 yaşındayken başladı.  2005 yılında Arnavutluk’un başkenti Tiran’da 100 kiloda Avrupa Yıldızlar Şampiyonu oldu. Karaalp, burada yakaladığı başarının ardından memleketinden ayrılıdı ve 2006 yılından itibaren kariyerine ASKİ Spor Kulübü’nde devam etmeye başladı. :ir yandan eğitimine devam eden Karaalp, Aksaray Üniversitesi’ni bitirdi.

Tarih yazarı Taha Akgül... 1,2,3 yetmez 9,10,11 olsunTarih yazarı Taha Akgül… 1,2,3 yetmez 9,10,11 olsun

2010’da Avrupa’nın zirvesinde

Rıza Kayalp, 12 kez tekrarlayacağı Avrupa şampiyonluğu zaferinin ilkini 2010 yılında Bakü’de kazandı. 2011’de İstanbul’da düzenlenen dünya şampiyonasında grekoromen stil 120 kiloda yine podyumun en tepesine çıktı. Gençler kategorilerinden gösterdiği sayısız başarı ve 2009 Akdeniz Oyunları’ndaki altından sonra önlenemez yükselişi başlayan Rıza, majör zaferlerine bir yenisini 2012’de Belgrad’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda kazandığı altın madalyayla ekledi.

Irkçılıktan ceza aldı

Rıza’nın kariyerinin sekteye uğradığı ve imajını zedelediği sene ise 2013 oldu. Türkiye’deki Gezi eylemleri hakkında attığı tweetlerle gündeme gelen Rıza, eylemciler için “Ermenilere bıraktınız meydanı, Allah belanızı versin eylemci çapulcular” şeklinde kullandığı sert ifadelerle tepki çekti. FILA (Uluslararası Amatör Güreş Federasyonu) Başkanı Nenad Lalovic, söylemlerin şok edici olduğunu ifade etmiş, dönemin AK Parti milletvekili eski güreşçi Hamza Yerlikaya ise Kayaalp’i savunan ifadelerde bulunmuştu. Kayaalp sonrasında ifadelerin kendisine ait olduğunu itiraf edince ırkçı söylemde bulunmak suçundan 6 ay spordan men edildi.

Kayaalp’in cezasının 2013 Dünya Şampiyonası sonrasına ertelenmesi, majör turnuvalara katılım açısından cezadan etkilenmemesini sağlamıştı. Ancak sportif açıdan kendisine avantaj sağlayan bu durum, imajını temizlemeye yetmedi.

Başarıların ardı arkası kesilmedi

Rıza Kayaalp her ne kadar yaptığı yanlışla toplumun bir kesiminin tepkisini çekmiş olsa da minderde başarılarını sürdürdü. Avrupa şampiyonalarında 2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021 ve 2022’de altın madalyaya uzanan Kayaalp, benzer başarıları dünya şampiyonalarında da tekrarladı. Rıza 2011 İstanbul’un ardından 2015, 2017, 2019 ve 2022’de dünya şampiyonalarında kürsünün en tepesinde yer aldı. Kayaalp’in kazandığı onca başarı ve madalya annesi Sevgi Kayaalp’e emanet. Anne Kayaalp, oğlunun kazandığı madalyaların hepsini Yozgat’taki evlerinde muhafaza ediyor ve madalyaları düzenli olarak temizleyip parlak kalmalarını sağlıyor. Baba Kelami Kayaalp, oğluyla gurur duyduğunu her röportajında dile getirirken, madalyalar söz konusu olduğunda koleksiyondaki tek eksiğe vurgu yapıyor. Baba Kayaalp’in koleksiyonda görmek istediği son parça olimpiyat altını.

Rıza’nın 12 Avrupa şampiyonluğunun yanı sıra tam 5 dünya şampiyonluğu var!

Kübalı Mijain Lopez Nunez’i aşamıyor

Rıza, Rus Ayı’sı Karelin’i yakalayarak Türk ve Avrupa güreş tarihine adını yazdırdı. Ancak Kayaalp’i kariyeri boyunca aşamadığı tek engel Kübalı Mijain Lopez Nunez. Rıza, 2012’de henüz 22 yaşındayken katıldığı Londra Olimpiyatları’na yarı finalde veda ederken yoluna devam eden isim Mijain Lopez’di. 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na son derece formda giden güreşçi, grekoromen stil 130 kiloda bu kez finale kadar çıkmayı başardı. Ancak finalde yine Lopez’e takılan Kayaalp, minderden 6-0’lık mağlubiyetle ayrıldı. İkilinin yolları 2021’de Tokyo Olimpiyatları’nda yine kesişti. Yine yarı finalde birbirine rakip olan ikilinin mücadelesinde sonuç değişmedi. 38 yaşındaki Lopez, temsilcimize karşı minderden yine galip ayrıldı ve Rıza, bronz madalyayla yetindi.

Kübalı güreşçi Mijain Lopez, Rıza Kayalp’in olimpiyatlarda altın almasını önleyen isim.

Olimpiyat geçmişinde bir gümüş iki de bronz madalyası bulunan Rıza Kayaalp, rotasını 2024 yılına çevirmiş durumda. Kariyerindeki tek eksiği olimpiyat altını olan Rıza, bugüne kadar tam 51 altın madalya, 7 gümüş ve 7 bronz madalya kazanarak eşine zor rastlanır bir koleksiyona imza attı.

Sakat sakat rekora

Son olarak Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de gerçekleştirilen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda mindere çıkan Rıza, grekoromen stil 130 kiloda Azeri rakibi Sabah Şeriati’yi son anlarını sakat sakat geçirdiği final mücadelesinde 2-1 mağlup etti ve 12. Avrupa şampiyonluğuna uzandı.

Rıza, 2022’de aldığı altın madalyanın ardından yaptığı açıklamada, “Aleksandr Karelin büyük bir efsane, asrın şampiyonu. Onun 12 altın madalyası var. Rekoruna yetişebilmek gurur verici olacak.” demişti. Rıza, o rekoru kırdı ve asrın en iyi güreşçileri arasına tartışmasız şekilde adını yazdırdı.

Şimdi rota, baba Kelami Kayaalp’in de işaret ettiği ve vurguladığı üzere olimpiyat altını. Yani gelecek sezon Paris’te düzenlenecek olan 33. Yaz Olimpiyatları…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.