Titanik’in el yazması planı 195 bin sterline alıcı buldu

'Asla batmaz' denilen ancak 1912'de çıktığı ilk yolculukta batan Titanik'in yaşanan kazayla ilgili yürütülen soruşturmasında kullanılan el yazması plan, açık artırmada 195 bin sterline alıcı buldu.

Dünya 25 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Titanik tam kapasitesi 3.547 kişi olmasına rağmen gemideki filikaların toplam kapasitesi 1.178 kişiydi.

‘Batmaz’ denilen gemi Titanik, 14 Nisan 1912 gecesi daha çıktığı ilk seferde batarak 1.514 kişinin ölümüne neden oldu. Bu olay daha sonra Leonardo Di Caprio ile Kate Winslet’ın başrollerini paylaşacağı ve ‘tüm zamanların en çok izlenen yabancı filmi’ olacağı aynı isimli Titanic’e de ilham olacaktı.

Günümüzde hâlâ kendisinden söz ettiren Titanic ile ilişkili bazı eşyalar, cumartesi günü Wiltshire’da yapılan bir açık artırmada alıcıların beğenisine sunuldu. Bu eşyalar arasında Titanik’teki 700 yolcunun kurtarılmasına yardımcı olan telgrafçı Harold Cottam’a verilen madalyalar da vardı.

Cottam’a, gümüş Carpathia madalyası ile Liverpool Humane Society cesaret madalyası verilmişti. Fotoğraf: Henry Aldridge ve oğlu

Kazanın olduğu gün Carpathia gemisinde bulunan Cottam, Titanik’in tehlike sinyalini tespit etmiş ve buzdağına çarpan gemideki yolcuların tahliyesi için kaptanına haber vermişti. Cottam’ın madalyaları, fotoğrafları, cep saati ve imzalı evrakları 85 bin sterline (2 milyon TL) satıldı.

Felaketten haftalar sonra geminin batışıyla ilgili açılan soruşturmada Titanik’in elle çizilmiş bir planı kullanılmıştı. Bu plan da 195 bin sterline (4.7 milyon TL) alıcı buldu.

Titanik’in planı halka açık olarak sergilenmiş ve birkaç milyon insan tarafından görülmüştü. Fotoğraf: PA

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.