Diyarbakır merkezli dev operasyon: 216 gözaltı kararı… Baro Başkanı 10Haber’e konuştu

Diyarbakır merkezli 21 ilde PKK/KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonla 216 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 10Haber'e konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, dosyada kısıtlılık ve avukat görüş yasağı olduğunu belirterek, “Torba bir soruşturma ile karşı karşıyayız” dedi.

Gündem 26 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından terör örgütü PKK/KCK’ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince operasyon düzenlendi.

Örgüte ‘yeni alan’ ve ‘hamle’ yapılanmasının deşifre edildiğinin belirtildiği soruşturmada, Diyarbakır merkezli Bursa, Mardin, İstanbul, Siirt, Bingöl, Batman, Gaziantep, İzmir, Mersin, Şanlıurfa, Van, Şırnak, Muş, Bitlis, Hakkari, Osmaniye, Sivas, Malatya, Ankara ve Adıyaman’da tespit edilen şüpheliler gözaltına alındı.

Operasyonda, gözaltına alınanların sayısı 110’u geçti.

Şüpheliler arasında avukatlar, dernek temcilcileri, gazeteciler, siyasi parti yöneticileri bulunuyor.

Gözaltına alınanlara yönelik yöneltilen suçlamalar şöyle:

Örgüte yakın medya aracılığıyla propaganda yapmak, kırsala eleman temin etmek, 2017’den bu yana gerçekleşen 60’a yakın sokak eylemini organize etmek ve bu eylemlerde molotof, silah ve benzeri suç aletlerini kullanmak, örgüte finans sağlamak, Diyarbakır’da HDP önünde eylem yapan 4 ailenin çocuklarını dağa götürmek, terör örgütü üyelerinin adli işlemlerini takip ederek hukuki destek vermek.

Pentagon Sözcüsü: SDG, PKK değil, birlikte çalışıyoruzPentagon Sözcüsü: SDG, PKK değil, birlikte çalışıyoruz

Diyarbakır Baro Başkanı 10Haber’e konuştu: Torba bir soruşturma ile karşı karşıyayız

Operasyonu 10Haber’e değerlendiren Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, zamanlamayı manidar bulduklarını belirterek, “Dosyada kısıtlılık ve avukatla görüşme yasağı bulunuyor. Gözaltı kararı verilen 25 avukat var. Avukatların dışında gazeteciler, sivil toplum temsilcileri var. Normalde aynı dosyadan almak için ortak bir noktalarının olması gerekir. Ancak torba bir soruşturma ile karşı karşıyayız. Sabahın erken saatlerinde seçime 19 gün kala yapılan bir operasyon. Avukatlar her gün adliyede savcıların odalarında ifadelere giriyor. Davet de edebilirlerdi. Ancak bir algı geliştirmek istediklerini, gözdağı verdiklerini anlıyoruz. Geçtiğimiz dönemlerde de bu tür operasyonlar olmuştu. 2018 seçiminden önce de siyasi partilerin yöneticilerine yönelik operasyon olmuştu. Diyarbakır Barosu Başkanı olarak avukatlarla ilgili ise operasyonun yönetilme tarzının da yanlış olduğunu belirtmek isterim. Hukuksuz bir arama sistemi de var. Avukatların ofislerinde saatlerce aramalar yapılıyor. Bazı savcıların hasmane bir tutum içinde olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Diyarbakır Barosu: Avukatların bilgi sahibi olması engellenmektedir

Diyarbakır Barosu da sosyal medya hesabından gözaltılarla ilgili açıklama yaptı ve dosyaya gizlilik kararı getirildiğini açıkladı.

Gözaltına alınan baroya üye avukatlar şöyle:

Berdan Acun, Mehmet Öner, Halise Dakkalı, Resul Temur, Pirozhan Karali, Muhittin Muğuç, Özüm Vurgun, Bünyamin Şeker, Fırat Taşkın, Salih Tekin, Zozan Acar, Mazlum Dinç, Büşra Eylül Özgültekin, Burhan Arta, Jiyan Sametoğlu, Metin Özbadem, Gurbet Özbey Öner, Adile Salman, Şerzan Yelboğla, Süleyman Şahin, Gülistan Ateş, Fırat Yıldız, Serhat Hezer, Kenan Aygay, Şirin Şen ve Bahar Okay.

Baronun aktardığı bilgiler şu şekilde:

“Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürütmüş olduğu soruşturma kapsamında, Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliğinin vermiş olduğu arama ve gözaltı kararına istinaden bugün sabah saatlerinde Baromuz üyesi meslektaşlarımızın, gazetecilerin ve hak savunucuların evlerine baskın yapılmış, yakalama ve gözaltı işlemleri gerçekleştirilmiştir.

Temel hak ve özgürlüklere son derece keyfî bir biçimde müdahale edilmekte, avukatlar başta olmak üzere hak savunucuları ve bağlı olunan meslek örgütleriyle sivil toplum örgütlerinin yargı eliyle hedef alındığı, ceza tehditlerine maruz bırakıldığı bir süreç yaşanmaktadır.

Yakalama, gözaltı, tutuklama gibi koruma tedbirleri, hak savunucuları üzerinde yersiz, gereksiz ve ölçüsüz şekilde kötüye kullanıldığı gözlenmekte, avukat görüş yasağı ile soruşturma dosyasında gizlilik kararı alınmıştır.

Yargılananların haklarındaki suçlamaların niteliği ve sebeplerinden en kısa sürede haberdar edilmesi adil bir yargılamanın gereğidir. Meslektaşımıza ilişkin soruşturma dosyası hakkında kısıtlama kararı ve avukat görüş yasağı bulunmakta olup, avukatlarının soruşturma dosyasına erişimi ve bilgi sahibi olması engellenmektedir.

Meslektaşlarımıza, gazetecilere ve hak savunucularına yönelik hukuka aykırı, özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal edici uygulamaya son verilmeli, derhal serbest bırakılmalıdır.”

HDP’den açıklama: Kaybetme korkusu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayyip Temel, gözaltılara tepki gösterdi ve sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

“Seçim arifesinde iktidar kaybetme korkusuyla yine gözaltı operasyonlarına sarıldı. Sabah partimizin MYK üyeleri, eşbaşkan yardımcıları, gazeteci, sanatçı ve avukatların içinde olduğu onlarca arkadaşımız Amed’te gözaltına alındılar… Kaybetmekten kurtulamayacaksınız!”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.