eSüper Lig’in isim sponsoru ve yayıncısı belli oldu

Türkiye Futbol Federasyonu ile el sıkışan Türk Telekom, iki sezon boyunca eSüper Lig'in isim sponsoru ve yayıncısı oldu. Maçlar Tivibuspor'dan yayınlanacak.

Spor 26 Nisan 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
eSüper Lig FIFA 23 üzerinden oynanacak.

E-spor, dünyada ve Türkiye’de gittikçe büyüyen bir kitleye sahip. Özellikle gençler bilgisayar ve konsol başında oynanan oyunlara büyük ilgi gösteriyor. Bu ilgiye Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) da kayıtsız kalmadı. Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig’in heyecanını dijital ortama taşıdı. Deprem felaketi nedeniyle ligden çekilmek zorunda kalan Gaziantep FK ve Atakaş Hatayspor dışındaki 17 kulüp takımlarının mücadele ettiği Türkiye’nin ilk eSüper Lig’i 15 Mart’ta oynanan ilk hafta karşılaşmaları ile başladı.

Yerli e-spor takımı Dünya altıncısı olduYerli e-spor takımı Dünya altıncısı oldu

İlk hafta maçlarının bitmesinin ardından ligin isim sponsoru ve yayıncısı da belli oldu. eSüpelig için Türk Telekom ile anlaşmaya varıldı. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Türk Telekom CEO’su Ümit Önal Riva Hasan Doğan Tesisleri’nde iki yıllık imzayı attı. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Süper Lig kulüplerimizin eFutbol takımlarından oluşan eSüper Lig’i kurduk. FIFA serisinin en son versiyonu FIFA 23 üzerinden oynanan 20 resmi ligden biri oldu. Kurduğumuz eSüper Lig ile kulüplerimiz de büyük bir ekonomik hacme sahip olan eSpor’dan önemli gelirler elde edecek duruma gelecek” dedi.

“Spor NFT pazarı bu yıl 2 milyar dolar olacak”

Büyükekşi’nin konuyla ilgili verdiği bilgiler şöyle:

* 2022 yılında dünyada 1,1 milyar PC oyuncusu ve 611 milyon konsol oyuncusu bulunuyor.

* 2022’de PC ve konsol pazar büyüklüğü 92,3 milyar dolar. Bu pazar harcamalarının 38,2 milyar doları PC oyuncuları harcamalarını yansıtırken, konsollarda 51,8 milyar dolarlık bir harcama mevcut.

* Türkiye’nin de yer aldığı Avrupa pazarı 24,3 milyar dolar ile dünya oyun piyasasının yüzde 26’sını oluşturuyor.

* Türkiye’de 2022 itibarıyla oyuncu sayısı 42 milyonun üzerine çıkmış durumda. Toplam oyuncu hasılatı ise mobil, PC ve konsol olmak üzere 1,2 milyar dolar civarında.

Mehmet Büyükekşi, Türk Telekom CEO’su Ümit Önal ve e-sporcularla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

eSüper Lig takvimi

* eSüper Lig’de normal sezon 13 Mayıs tarihinde son bulacak.

* Ligi ilk 4 sırada bitiren takımlar 30-31 Mayıs tarihlerinde yapılacak büyük final etkinliğine katılacak.

* 5 ve 12. arasında bitiren 8 takım ise 23-24 Mayıs tarihinde oynanacak play-off’larda büyük finale kalmaya hak kazanacak 4 takımdan biri olmak için mücadele edecek.

* Ligin şampiyonu ve ikincisi, 13-14 Haziran tarihlerinde oynanacak FIFA 23 Global Series play-in organizasyonuna katılmaya hak kazanacak.

* Türk Telekom eSüper Lig’in, nisan-mayıs 2023 ve kasım-mayıs 2024 sezonlarında isim sponsoru olacak.

* Tivibu’daki Tivibuspor kanallarından eSüper Lig maç yayınlarını gerçekleştirecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.