Miami mucizesi… Play-off canavarı Bucks’ı yedi

Play-off'a 8. sıradan giren Miami Heat, Doğu Konferansı birincisi Milwaukee Bucks’ı 128-126 mağlup etti ve rakibini 4-1’le saf dışı bıraktı. Eşleşmeye damga vuran isimse play-off'larda süper yıldız statüsüne çıkan Jimmy Butler oldu.

Spor 28 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yine play-off mücadelesi ve yine Jimmy Butler büyük oynadı.

Doğu Konferansı lideri Milwaukee Bucks, play-off’ta Miami Heats ile eşleştiğinde favori belliydi. Daha önce 5 takım NBA’de play-off’a 8. sıradan yükselip konferans liderini elemeyi başarmıştı. Ama otoritelerin hesaba katmadığı biri isim vardı: Büyük anların büyük oyuncusu Jimmy Butler… Miami’nin yıldızı, Bucks serisinde 37.6 sayı, 6 ribaunt, 4.8 asist ve 1.8 top çalmayla oynadı. Bu şaşaalı istatistiklerin yanı sıra, Butler liderliğiyle de Miami’yi sırtladı.

Sabırla bekle, geldiğinde oyna!

Tyler Herro’nun sakatlandığı ilk maçın ardından hücum yükünün büyük kısmını omuzlaması gereken Butler, görevini layığıyla yaptı. Son iki maçta Bucks potasına toplam 98 sayı attı. Butler’ın bunu yaparken oyunu zorlamaması ve tabiri caizse maçın kendisine gelmesini beklemesi etkileyiciydi. Öyle ki Butler 56 sayı attığı 4. maçta 28’de 19, 42 sayı attığı 5. maçta ise 33’de 17 gibi son derece yüksek saha içi isabet oranları yakaladı. Butler, ayrıca Herro ve Oladipo gibi iki önemli rotasyon oyuncusunu kaybeden Heat’te dördüncü maçta Caleb Martin’in, beşinci maçta ise Gabe Vincent ve Kevin Love gibi isimlerin taşıyıcı görev adamları rollerini olağanüstü şekilde icra etmelerini sağladı.

Butler’ın seri içinde yaşadığı dönüşümlerden biri de üç sayı çizgisi gerisinden yaptığı atışlardı. Normal sezonda maç başına yalnızca 1.6 üçlük deneyen ve bunların yüzde 35’inde isabet bulan 33 yaşındaki yıldız, serinin ikinci maçından itibaren oyun şeklini değiştirdi. Miami’nin yıldızı 26 kez üç sayılık atış kullandı, bunların 12’sinde isabet buldu.

Butler’ın bu göz dolduran performansı akıllara 2020 play-off’unu getirdi. O sezon Miami, sırasıyla Indiana Pacers, -bu sezon olduğu gibi- Milwaukee Bucks ve Boston Celtics’i elemiş finalde Los Angeles Lakers’ın rakibi olmuştu. Bu Jimmy Butler, 22.5 sayı, 6.5 ribaunt, 6 üsist gibi olağanüstü peformansıyla Miami’nin final yolculuğuna önderlik etmişti. Heat final serisinde Lakers’a karşı 4-2’yle yenilmişti.

Normal sezon değil… Play-off gelsin!

Marquette çıkışlı 33 yaşındaki oyucunun büyük arenalarda ne kadar büyük oynadığına dair belki de en açıklayıcı istatistik, normal sezon boyunca hiç 40 sayı barajını aşmamış olması. Üç sayılık atışlardaki isabet oranının ne kadar değiştiği göz önünde olan Butler, serinin en kritik maçlarında iki kez 40 sayı barajını aştı. Play-off canavarı, takımını New York Knicks ile karşılaşacakları konferans yarı finaline taşıdı.

Bucks iki maçta da farkı koruyamadı

Mike Budenholzer yönetimindeki Giannis Antetokounmpo’lu Milwaukee Bucks ise iki maç üst üste benzer kaderi yaşadı. 4. maçta bir ara 15 sayı farkı yakalayan 2021 senesi şampiyonu, bu üstünlüğü son çeyrekte koruyamadı ve Butler’la Caleb Martin’in üst üste üçlüklerine yenik düştü. Bucks, 5. maçın son çeyreğine ise 16 sayı önde girdi ancak kritik anlarda bu kez Jimmy Butler’ı engelleyemedi. Butler’ın bilhassa 5. maçı uzatmaya götüren mucizevi basketi sosyal medyada olay oldu. Habere göre Koç Erik Spoelstra oyunu başka bir oyuncu üzerinden kurgulamak istedi ancak Butler Spoelstra’nın gözlerinin içine sertçe baktı ve “Bunu benim yapmama izin ver” dedi. Play-off canavarı, attığı mucizevi basketle önce maçı uzattı sonra uzatma performansıyla seriyi aldı.

İhtiyarlara yer var! 'Kral' pişman ettiİhtiyarlara yer var! ‘Kral’ pişman etti

Jimmy Butler ve Miami Heat’i takımın hedefleri ve kadronun sağlık durumu ne olursa olsun play-off arenasında izlemek büyük keyif. Zira yaptıkları onları 2020 senesinde finale kadar taşımıştı. Şimdi de en büyük şampiyonluk adaylarından biri olan Bucks’ı, yol kazaları yaşamalarına rağmen elediler. Önlerinde New York Knicks aşılması zor bir engel daha var. Ancak Butler ve arkadaşlarının, basketbolun Mekke’si Madison Sqaure Garden’daki meydan okumasını izlemek keyifli olacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.