Çip fiyatlarındaki düşüş Samsung’u vurdu: Kârı 14 yıl öncesine indi

Güney Koreli elektronik devi Samsung'un kârı, bellek çipi fiyatlarının düşmeye devam ettiği ve talep zayıf kaldığı için bu yılın ilk çeyreğinde düştü. Şirketin faaliyet kârı geçen yılın aynı döneminde 14,12 trilyon wonken 640 milyar wona indi. 

Ekonomi 28 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Güney Koreli elektronik devi Samsung’un faaliyet kârı, bellek çipi fiyatlarının düşmeye devam etmesi ve talebin zayıf kalması nedeniyle ilk çeyrekte düştü. Şirketin geliri 63,75 trilyon won (yaklaşık 47,6 milyar dolar) oldu. Piyasa tahminlerine göre bu, Samsung’un kendi tahmini olan yaklaşık 63 trilyon won ile aynı, ancak analistlerin beklediği 63,9 trilyon wonun altında gerçekleşti.

Şirketin faaliyet kârı ise 640 milyar won (yaklaşık 478,55 milyon dolar) oldu. Önceki yılın aynı döneminde rakam 14,12 trilyon wondu. Bu, şirketin 2009’un ilk çeyreğinden bu yana en düşük faaliyet kârı. Şirket bu ayın başlarında ilk çeyrek kârının 600 milyar won olacağını söyleyen bir rapor yayınlamıştı. Samsung, bu raporla birlikte SK Hynix ve Micron gibi daha küçük rakiplerin ardından bellek çipi üretiminde “anlamlı” bir kesinti yapacağını da açıklamıştı.

Bosch, ABD’li çip üreticisi TSI Semiconductors’ı satın alacak

Bu arada Alman mühendislik şirketi Bosch, ABD merkezli çip üreticisi TSI Semiconductors’ı satın alacağını ve silisyum karbür çip üretimini artırmak için 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, Bosch’un merkezi Kaliforniya eyaletinin Roseville kentinde bulunan ABD’li çip üreticisi TSI Semiconductors’ın varlıklarını satın almayı planladığı aktarıldı.

Açıklamada, Bosch’un gelecek yıllarda TSI Semiconductors’ın Roseville’deki tesisine 1,5 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı ve TSI Semiconductors’ın üretim tesislerini son teknolojiyle dönüştürmeyi planladığı kaydedildi. Üretimin 2026’da başlayacağı belirtilen açıklamada, Bosch’un yarı iletken işini silisyum karbür çiplerle genişleteceği ifade edildi.

Bosch’un yarı iletken işini sistematik olarak güçlendirdiği vurgulanan açıklamada, 2030’un sonuna kadar küresel silisyum karbür çip portföyünü önemli ölçüde genişletmiş olacağı aktarıldı. Açıklamada, planlanan yatırımın, yarı iletken üretiminin artırılması amacıyla 9 Ağustos 2022’de ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanarak yürürlüğe giren CHIPS Yasası kapsamındaki federal finansman fırsatları ile eyalet teşviklerinden faydalanacağı belirtildi.

Japonya, çipte Çin'e ihracat kontrollerini sıkılaştırıyorJaponya, çipte Çin’e ihracat kontrollerini sıkılaştırıyor

Modern dünyayı var eden adam: Muhammen AttalaModern dünyayı var eden adam: Muhammen Attala

Çin'den çip üreticilerine teşvik paketiÇin’den çip üreticilerine teşvik paketi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.