Nvidia’nın değeri beş haftada yarım trilyon dolar yükseldi

Yapay zeka çipine olan talep Nvidia'nın değerini yılbaşından bu yana 500 milyar dolar arttırdı. Böylece piyasa değeri beş haftada 1,7 trilyon dolara ulaşan Nvidia, Microsoft ve Apple'dan sonra en değerli üçüncü ABD şirketi olma yolunda ilerliyor.

Bilim Teknoloji 7 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Nvidia'nın Kurucu Ortak ve CEO'su Jensen Huang'ın net serveti bu yıl tahmini olarak 17 milyar dolar artarak 61 milyar dolara ulaştı.

Yapay zekaya yönelik çip üretimi yapan ABD’li Nvidia’nın piyasa değeri çipe olan taleple hızla yükseliyor. Nvidia’nın yılbaşından bu yana hisse senedi artışı yaklaşık 500 milyar dolara çıktı. Böylece hisseleri bu yıl yüzde 40 artarak pazartesi günkü kapanışta 1,7 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan teknoloji şirketi Amazon ve Alphabet’ı (Google) geçerek Microsoft ve Apple’dan sonra en değerli üçüncü ABD şirketi olma yolunda ilerliyor.

Trilyon dolarlık şirket kuran Huang: Şimdi olsa asla yapmazdımTrilyon dolarlık şirket kuran Huang: Şimdi olsa asla yapmazdım

Tesla’yı gölgede bıraktı

Buna karşılık Elon Musk sahibi olduğu Tesla’nın hisseleri bu yıl yüzde 27 düşerek elektrikli araç üreticisinin piyasa değerini 214 milyar dolar azalttı, 576 milyar dolara indirdi. Salı günü piyasa öncesi işlemlerde Nvidia hisseleri yüzde iki yükseldi ve Tesla hisseleri yüzde iki düştü. Böylece Nvidia hisselerinde bu yıl sadece beş haftada yaşanan artış Tesla’nın tüm piyasa değerine yaklaşmış oldu. Yarı iletken devinin piyasa değeri geçen yılın başından bu yana dört kattan fazla artmış oldu. Yatırımcılar yapay zeka patlamasının çipe olan talebi artıracağına inanıyor. Bu da Nvidia hisselerinin yükselmesine neden oluyor. Nvidia’nın piyasa değerinde bu yıl yaşanan 500 milyar dolarlık artış hem hız, hem de büyüklük açısından çarpıcı. Nvidia’nın altı haftadan kısa süre içinde kazandığı para JPMorgan, Walmart ve Exxon şirketlerinin büyüklüklerini aştı. Ayrıca şirket piyasa değeri açısından Meta, Berkshire Hathaway ve Visa gibi kurumsal devleri gölgede bıraktı.

En zenginlerin tepelerine çıktı

Nvidia’nın hisse senedi değerinde yaşanan artış büyük hissedarlarını da zenginleştirdi. Kurucu Ortak ve CEO Jensen Huang’ın net serveti bu yıl tahmini olarak 17 milyar dolar artarak 61 milyar dolara ulaştı. Huang Bloomberg Milyarderler Endeksi’nde 22. ve yılbaşından bu yana elde edilen kazançlarda üçüncü sırada yer aldı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.