Pazar yürüyüşü için bir sebep daha: Egzersiz, bağımlılığa karşı ilaç etkisi yapıyormuş

Bu hafta yayımlanan araştırmaya göre tedavi programının bir parçası olarak egzersiz yapan kişilerin bağımlılıklardan kurtulma ihtimali, egzersiz yapmayanlara oranla daha yüksek.

Sağlık 30 Nisan 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Egzersiz yapmak, neredeyse her derdin çözümüne olumlu etki yapıyor.

İşte size spor yapmak, en azından egzersiz yapmak, yürüyüşe çıkmak için bir bahane daha. Düzenli egzersiz, sizin bağımlılıklarınızdan kurtulmanıza da yardımcı oluyor.

Plos One dergisinde bu hafta yayımlanan bir araştırmaya göre, bağımlılık tedavi programının bir parçası olarak egzersiz yapan kişilerin madde kullanımlarını azaltma ihtimali, yapmayanlara göre önemli oranda yüksek. Çalışma, hafif koşu ve ağırlık antrenmanı gibi basit egzersizlerin kokain, esrar ve alkol de dahil olmak üzere çeşitli madde kullanım bozukluklarında iyileşme olasılığını artırdığını buldu.

Araştırmada egzersiz içeren madde bağımlılığı tedavi programlarıyla egzersiz içermeyen programlar karşılaştırıldı. Bu amaçla bağımlılık tedavisi gören 3 bin 135 kişi ile daha önce yapılmış toplam 43 çalışma incelendi. Araştırmacılar verileri karşılaştırdıklarında kesin bir sonuç elde etti: Egzersiz yapanlar genellikle uyuşturucuyu bırakıyor ya da azaltıyordu. Araştırmada egzersiz türlerine de bakıldı. Tedavi programlarında yer alan egzersiz rutinleri farklılık gösteriyordu. Fakat programlar genellikle haftada üç kez hafif koşu ya da benzer sıklıkta ağırlık çalışması, yürüyüş, yoga ve bisiklet içeriyordu.

Egzersiz bağımlı beyni nasıl değiştiriyor?

Bu sorunun yanıtı araştırmada aranmasa da egzersizin iyileşme sürecine nasıl katkı sağladığını inceleyen bazı çalışmalar var.

Örneğin hayvan çalışmalarında, kokain, metamfetamin gibi uyuşturucuların veya alkolün yoğun kullanımının beyin hücrelerini zayıflattığı, hatta öldürdüğü tespit edilmiş. Yine bu maddelerin kullanımının beyinde yeni hücrelerin oluşma sürecini azalttığı belirlenmiş. Buna karşın egzersizin beyinde yeni hücre oluşma sürecini artırdığı, mevcut hücrelerin sağlığını desteklediği ortaya konmuş.

Konuyla ilgili bir araştırma da 2019 yılından… Amerika’daki Houston Üniversitesi’ndeki bilim insanları alkol bağımlılığı ve egzersiz ilişkisini incelenmiş ve ilginç bir sonuca ulaşmış: Egzersizin beyne sağladığı yarar mekanizmaları, alkolün beyne verdiği zarar mekanizmalarını doğrudan etkisizleştiriyor. Araştırmayı yürütenler bir de not düşüyor: Alkolün bırakılmasıyla beyinde bir dereceye kadar iyileşme meydana gelse de alkole bağlı beyin hasarı için etkili tedavilere ihtiyaç var. Bu konuda egzersiz mükemmel bir aday!

Araştırma kanıtladı: Üst düzey sporcular daha fazla yaşıyor!Araştırma kanıtladı: Üst düzey sporcular daha fazla yaşıyor!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.