‘Halkın güvenliği’ için öldürülmüştü: Deniz aygırı Freya’nın heykeli yapıldı

Norveç'te 600 kilo ağırlığındaki Freya adındaki bir deniz aygırı, 'halkın güvenliği' gerekçe gösterilerek uyutulmuştu. Uyutulan deniz aygırının hatırasını yaşatmak için heykeli yapıldı.

Çevre 1 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Deniz aygırı Freya'nın bronz heykelime Günahlarımıza Karşı adı verildi. Fotoğraf: Reuters

Yaklaşık beş yaşında olduğu tahmin edilen deniz aygırı Freya, ilk olarak İngiltere, Hollanda, Danimarka ve İsveç’te görülmüş, daha sonra da yazı Norveç’te geçirmişti. 600 kilogram ağırlığındaki Freya, dünya çapında büyük ilgi toplamıştı. Bu ilgi sonucu insanlar, yetkililerin uyarılarına rağmen Freya ile fotoğraf çekilmek için deniz aygırına yaklaşmaya devam etti.

Hatta bir keresinde Freya’ya yaklaşmaya çalışan bir kadın suya düşeyazmış, yetkililer yüzme alanını kapatmak zorunda kalmıştı. Bunun sonucunda geçen yıl ağustos ayında ‘halkın güvenliği’ gerekçe gösterilerek Freya uyutuldu.

Freya’nın uyutulmasının ardından pek çok insan tepki gösterdi. Eylemi eleştirenler kararın çok hızlı alındığını ve deniz aygırının durumunun göz önünde bulundurulmadığını savunurken, yetkililer Freya’yı sakinleştirerek daha az insanın olduğu bir yere taşımanın çok karmaşık bir operasyon olacağını söyledi ve eylemlerinin arkasında durdu.

Eylemi kınayanlardan biri olan Erik Holm, Freya’nın heykelini yaptırmak için kampanya başlattı. Kampanyada 25 bin dolar toplandı ve heykeltıraş Astri Tonoian tarafından Freya’nın gerçekteki boyutunda bronz bir heykel yapıldı.

Tonoian, “İnsanlar vahşi doğaya böyle davranıyor ama insanlar da insanlara öyle davranıyor. Bizim Freya konusundaki duruşumuz budur. Bu yüzden bu heykele Günahlarımıza Karşı ismini vereceğim” dedi.

Hindistan'ın işi zor: Bir ayda 2 çita kaybettiHindistan’ın işi zor: Bir ayda 2 çita kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.