13 milyar dolarlık fatura devlete çıktı JP Morgan First Republic Bank’ı aldı

ABD'nin çöküşün eşiğindeki 14'üncü büyük bankası First Republic Bank'ı kurtarmak için JP Morgan'ın verdiği satınalma teklifi, düzenleyici otorite tarafından kabul edildi.

Ekonomi 2 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Dimon. devletin kendilerine çağrıda bulunduğunu söyledi.

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), iki aydır süren bankacılık krizini sona erdirmek için zor durumdaki First Republic Bank’a el koyarak hızlı bir şekilde ülkenin önde gelen bankalarından JP Morgan’a sattı. FDIC dün piyasalar açılmadan önce yaptığı açıklamayla sekiz eyaletteki 84 First Republic şubesinin JP Morgan şubeleri olarak faaliyet göstereceğini duyurdu.

FDIC’nin açıklamasında bankanın tüm mevduat ve varlıklarının JPMorgan’a devredildiği belirtildi. Düzenleyiciler, FDIC’nin ülkenin 14’üncü büyük bankası First Republic’in zararını karşılamak için 13 milyar dolarlık bir faturayı üstleneceğini ayrıca JPMorgan’a da 50 milyar dolarlık bir finansman sağlayacaklarını belirttiler.

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon ‘Hükümetimiz bizi ve diğer bankaları göreve çağırdı, çağrıya biz yanıt verdik” derken operasyonun amacının FDIC’nin zararını minimize etmek olduğunu söyledi. ABD’nin en büyük bankası olan JPMorgan’ın operasyonla daha da büyüyecek olması Washington’daki Demokrat politikacılar arasında rahatsızlık yaratıyor.

Fed’in enflasyonla mücadele için faizleri hızla arttırmasından önce aldığı düşüklü Hazine tahvillerinden ettiği zararlar nedeniyle sıkıntıya giren First Republic 2008 finans krizinde kepenk indiren Washington Mutual’dan sonra batan en büyük ikinci Amerikan bankası olarak tarihe geçti.

Zenginlerin bankası mı?

Operasyon sayesinde 250 bin dolarlık sigorta limitinin üzerindekiler de dahil olmak üzere tüm mudilerin paralarına erişir hale geldi.

First Republic Bank’ın müşterileri arasında Silikon Vadisi’nden çok sayıda start-up kurucusunun, hedge fon yöneticilerinin ve üst düzey bankacıların bulunması yeni bir tartışmayı yaratacağa benziyor. Uzmanlar kısa süre sonra bu müşteri kitlesinin ortalama hesap büyüklüğünün 250 bin doların üzerinde olmasının ABD’de de ‘Zenginlerin bankası kurtarıldı’ tartışmasını başlatmasını bekliyor.

Edinilen bilgiye göre FDIC, aralarında JP Morgan, Bank of America ve PNC’nin bulunduğu bankalardan pazar günü öğleye kadar tekliflerini iletmelerini ve bankanın hangi bölümleriyle ilgilenmediklerini bildirmelerini istemişti.

Batmanın eşiğindeki First Republic Bank, parayı bastırana satılacakBatmanın eşiğindeki First Republic Bank, parayı bastırana satılacak

Ne olmuştu?

Geçen ay ABD’de Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank’ın iflası sonrası First Republic Bank da finansal zorluk yaşamıştı.  Mart ortasında Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase ve Wells Fargo’nun aralarında bulunduğu 11 büyük banka, First Republic Bank’a destek olmak ve bankacılık sektöründeki güveni sağlayarak bankalardan kaçışların yayılmasını önlemek amacıyla toplam 30 milyar dolar mevduat aktaracağını duyurmuştu.

First Republic’in yılın ilk çeyreğine ilişkin bilançosu, bankanın mevduatlarının, ABD’li büyük bankalardan gelen 30 milyar dolara rağmen mart sonu itibarıyla geçen yıl sonuna kıyasla yüzde 40,8 azaldığını ortaya koymuştu.

13 Nisan 2023 itibarıyla First Republic Bank’ın yaklaşık 229,1 milyar dolarlık aktif varlığı, 103,9 milyar dolarlık da mevduatı vardı.

Silikon Vadisi Bankası’nın 10 Mart’taki çöküşünün ardından büyük mevduat çıkışları yaşayan First Republic’in hisseleri, yaşanan endişeler nedeniyle bu yıl değerinin yüzde 97’sini kaybetmişti.

 

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.