ABD’li yatırım bankalarından Karahan’a tam destek: Faizde daha şahin olacak

ABD'li yatırım bankası JPMorgan Fatih Karahan'ın faiz artırımında daha cesur olacağını savunarak, 'Yeni başkanı dezenflasyon ve lira için olumlu görüyoruz' yorumunu yaptı. Morgan Stanley'ye göre ise atama politika değişikliğine işaret etmiyor.

Ekonomi 3 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
JPMorgan yayınladığı notta hemen olmasa da politika faizinin yüzde 45'in üzerine çıkacağı tahminini yaptı.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın görevden alınarak yerine Fatih Karahan’ın atanması yurt içinde ve yurt dışında büyük yankı yaratırken, ABD’li yatırım bankaları JPMorgan ve Morgan Stanley ardı ardı değerlendirme yayınlayarak atamaya olumlu baktıklarını vurguladılar. Fatih Karahan’ın faiz artırımında daha cesur davranacağını iddia eden JPMorgan, “Ani liderlik değişiklikleri yatırımcılar için rahatsızlık yaratsa da yeni TCMB Başkanı’nı dezenflasyon ve lira için olumlu görüyoruz” değerlendirmesini yaptı. “Başkan Karahan ve iki şahin başkan yardımcısı Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarını enflasyona daha fazla odaklanarak yönlendirecek” denilen notta şu ifadelere yer verildi:

“Ani liderlik değişiklikleri yatırımcılar için rahatsızlık yaratsa da yeni TCMB Başkanı’nı dezenflasyon ve lira için olumlu görüyoruz. Yeniden şekillenen PPK’nın muhtemelen daha şahin olacağını düşünüyoruz. İki PPK üyesinin (Dr. Elif Haykır Hobikoğlu ve Dr. Fatma Özkul) duruşu bilinmiyor ancak bize göre başkan ve iki şahin başkan yardımcısı PPK kararlarını enflasyona daha fazla odaklanarak yönlendirecek. Son PPK açıklamasındaki güvercin eğilimin artık tersine dönmesi muhtemeldir. TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın, daha erken olmasa da önümüzdeki perşembe günü TCMB Enflasyon Raporu Basın Bilgilendirme Toplantısı’nda şahin bir yönlendirme yapmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Yayınladığı notta başkan değişimini Fatih Karahan’ın şahin duruşu nedeniyle olumlu karşıladığını vurgulayan JPMorgan, “Karahan mali ve para politikasında daha iyi koordinasyon sağlayarak enflasyonla savaşı daha iyi yönetecektir” yorumunu yaptı.

‘Daha uzun süre yüksek oranlar bekliyoruz’

Para politikasının ileriye dönük olarak enflasyon görünümüne daha duyarlı olmasının muhtemel olduğunu belirten JPMorgan “Daha sıkı makro ihtiyati tedbirlerle birlikte daha uzun süre yüksek oranlar bekliyoruz. TCMB’nin faiz artırımına gitmesini, faiz indirimine gitmesinden daha olası görüyoruz. Ancak henüz faiz artırımının gerçekleşeceğine inanmıyoruz ve yukarı yönlü riskleri göz önünde bulundurarak en yüksek politika faizini yüzde 45’te tutuyoruz” değerlendirmesini yaptı.

“Bir diğer olumlu gelişme ise Başkan Fatih Karahan’ın enflasyonla mücadele için para ve maliye politikaları arasında daha fazla koordinasyon sağlayabilecek olması” ifadesine yer verilen notta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yeni Başkan Fatih Karahan’ın kendi desteğiyle atandığını belirttiğine de dikkat çekti.

Morgan Stanley: Atama politika değişikliğine işaret etmiyor

Morgan Stanley de değerlendirmesinde “Geçmiş başkan değişikliklerinin aksine, bu durum politika yönünde bir değişikliğe ya da daha düşük faiz oranlarına yönelik siyasi bir tercihe işaret etmiyor” ifadelerine yer verdi. “TCMB’nin Karahan yönetiminde enflasyonla mücadeleye öncelik veren geleneksel para politikası çerçevesine devam etmesini bekliyoruz” yorumunu yapan Morgan Stanley, Fatih Karahan’ın Cevdet Akçay ve Hatice Karahan ile birlikte temmuz ayında TCMB’ye başkan yardımcısı ve PPK üyesi olarak atandığını ve atanmalarının ardından ağustos ayında hızlanan TCMB’nin son sıkılaştırma adımlarında kilit rol oynadığını savundu. “Görüşümüze göre 2019 ve 2021’deki geçmiş başkan değişikliklerinin aksine bu durum politika yönünde bir değişikliğe ya da daha düşük faiz oranlarına yönelik siyasi bir tercihe işaret etmiyor. TCMB’nin dezenflasyona öncelik veren geleneksel para politikası çerçevesine devam etmesini bekliyoruz” yorumu yapılan notta “TCMB’nin önümüzdeki perşembe günü (8 Şubat) düzenleyeceği Enflasyon Raporu basın toplantısında politika mesajlarını dinleme şansımız olacak” denildi.

Bloomberg’deki haber

ABD merkezli finans ajansı Bloomberg, Hafize Gaye Erkan’ın yerine Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı’na atanan Fatih Karahan’a ve para politikasındaki olası adımlarına ilişkin bir haber yayımladı. Kerim Karakaya ve Beril Akman imzasıyla yayımlanan “TCMB Başkanı Fed ve Amazon’da çalışmıştı” başlıklı haberde, konuya yakın kaynaklara dayandırılan değerlendirmelere yer verildi. Değerlendirmelerden biri, Karahan’ın 2023 Temmuz ayından bu yana sürdürdüğü TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) Üyeliği sırasında daha sıkı para politikası uygulanmasını savunduğu yönünde oldu. Bir diğer değerlendirme ise Karahan’ın başkanlığı döneminde faiz indirimlerinin en azından bu yıl sonuna kadar ertelenmesinin beklenebileceği.  Erkan’ın görevden alınması öncesinde bazı analistler üçüncü çeyrekte faiz indirimlerinin başlamasını bekliyordu.

Yabancı basından Fatih Karahan yorumları: Ekonomide rota değişmezYabancı basından Fatih Karahan yorumları: Ekonomide rota değişmez

Merkez Bankası'nda Mehmet Şimşek operasyonu: Gaye Erkan gitti, Fatih Karahan geldiMerkez Bankası’nda Mehmet Şimşek operasyonu: Gaye Erkan gitti, Fatih Karahan geldi

Yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan: CV'sinde Amazon ve Fed varYeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan: CV’sinde Amazon ve Fed var

JPMorgan: Türkiye 2024'te dış borçlanma rekoru kırabilirJPMorgan: Türkiye 2024’te dış borçlanma rekoru kırabilir

JPMorgan ucuz TL'nin yarattığı yüzde 20 carry trade getirisini sevdiJPMorgan ucuz TL’nin yarattığı yüzde 20 carry trade getirisini sevdi

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.