JPMorgan: Türkiye 2024’te dış borçlanma rekoru kırabilir

JPMorgan CEEMEA borçlanma piyasaları birimi başkanı Weiler Türkiye'nin 2024'te yurtdışı piyasalardan yapacağı borçlanmanın 25 milyar dolarla rekor kırabileceğini ve yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına geri dönmeyi sürdürebileceğini söyledi.

Ekonomi 21 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
JPMorgan'ın hesaplamalarına göre bu yılki dış borçlanma büyüklüğü 18 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ikinci değerini aldı.

Türk Lirası’nın son derece ucuz olduğunu belirterek bu durumun yıllık yüzde 20 carry getirisi potansiyeli yarattığını açıklayan JPMorgan’ın Türkiye’ye ilgisi devam ediyor. ABD’li yatırım bankasının Orta Avrupa, Ortadoğu ve Afrika borç sermaye piyasalarından sorumlu yetkilisi Stefan Weiler Türkiye’nin ortodoks mali politikayı tekrar uygulamaya alması sayesinde 2024 yılında yurtdışı piyasalardan yapılacak borçlanmanın rekor kırabileceğini ve yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına geri dönmeyi sürdürebileceğini söyledi.

Reuters’a konuşan Weiler “Bizim açımızdan bakılacak olursa Türkiye’yi gelecek yılın potansiyel büyük hikayelerinden biri olarak görüyoruz” dedi ve gelecek yıl devletin ve şirketlerin ihraç ettiği tahvil ve bono tutarının 25 milyar doları rahatlıkla aşabileceğini düşündüğünü söyledi.

JPMorgan ucuz TL'nin yarattığı yüzde 20 carry trade getirisini sevdiJPMorgan ucuz TL’nin yarattığı yüzde 20 carry trade getirisini sevdi

 

Yüksek faiz yabancı yatırımcıları çekiyor

Yabancı yatırımcılar yüksek enflasyona rağmen yıllardır reel anlamda negatif faiz oranlarının yanı sıra karmaşık mali düzenlemeler ve döviz girişi ve çıkışına uygulanan kısıtlamalar nedeniyle Türkiye’den kaçmıştı.

Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın mayıs ayındaki seçimleri kazanmasının ardından uluslararası kabul gören politikalara dönüşün başlaması uluslararası sermayeyi tekrar Türkiye’ye çekmeye başladı.

Merkez Bankası (TCMB) haziran ayında Hafize Gaye Erkan’ın başkan olarak göreve getirilmesinin ardından hızla faiz oranlarını artırmaya başladı. Sonbaharda daha büyük faiz artırımlarının başlamasıyla birlikte Türk şirketleri için borçlanma piyasaları tekrar açılmış oldu. Arçelik eylül ayında 2022’nin başından bu yana ilk kez yurtdışından borçlanma yaptı.

Tahvil ihraçları 18 milyar doları aştı

Türk şirketlerinin, bankaların ve devletin 2023 yılında yaptığı tahvil ihraçlarının büyüklüğü 18 milyar doları aştı. JPMorgan’ın hesaplamasına göre bu yılki dış borçlanma büyüklüğü tüm zamanların en yüksek ikinci değerini aldı.

Hükümetin 2024’te bu yılki rakamı tutturarak yurtdışı piyasalardan yaklaşık 10 milyar dolar borçlanması bekleniyor. Stefan Weiler nakit açlığı çeken şirket ve bankaların borçlanmalarında “önemli artış” beklediğini söyledi.

Weiler “Küresel piyasa koşulları yapıcı olduğu ve yapılan bazı değişikliklerden geri dönülmediği sürece Türkiye uluslararası sermaye piyasası ihraç faaliyetleri açısından şimdiye kadarki en yoğun yılı kaydedebilir” dedi.

‘Mali politikada geri adım atılmasını beklemiyoruz’

Weiler Erdoğan’ın geçmiş yıllarda sergilediği merkez bankası başkanlarını aniden görevden alma ve politikayı tersine çevirme eğilimine rağmen ülkenin mali politikadaki son değişiklikten geri adım atmasını beklemediklerini de ekledi. Weiler “Yabancı sermaye şimdiden geri gelmeye başladı ve Türkiye için hava değişmiş görünüyor” dedi.

Weiler “Bu durum tersine dönerse şaşırırım ve yaklaşan yerel seçimlerin Türkiye’nin gidişatını daha da belirginleştireceğini düşünüyorum” diyerek 31 Mart’taki yerel seçimlere atıfta bulundu.

JPMorgan’ın önümüzdeki yıl gelişmekte olan ülkelerin döviz cinsinden borçlanma miktarında küresel artış beklediğini belirten Weiler Çin’in yaptığı borçlanma azaldığı için toplam seviyenin tarihi zirvelere yaklaşmayacağını ifade etti.

Eylül ayında yatırımcılara gönderdiği bilgi notunda model portföyüne “TL’de ağırlık artır” pozisyonu ekleyen JPMorgan kasım ayı sonunda yayınladığı notta “Modelimiz liranın anlamlı ölçüde ucuz olduğunu (adil değerden yaklaşık yüzde 30-35 ucuz) gösteriyor. Bu ciddi bir reel değer kazancına izin veriyor” değerlendirmesi yapmıştı.

JPMorgan ucuz TL'nin yarattığı yüzde 20 carry trade getirisini sevdiJPMorgan ucuz TL’nin yarattığı yüzde 20 carry trade getirisini sevdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.