JPMorgan CEO’su uyardı: Bu dünyanın gördüğü en tehlikeli zaman olabilir

ABD'nin en büyük bankası JPMorgan'ın CEO'su Jamie Dimon Ukrayna ve Filistin'de yaşanan çatışmaya dikkat çekerek "Dünyanın onlarca yıldır gördüğü en tehlikeli zamanı yaşıyor olabiliriz" dedi.

Ekonomi 14 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları sürerken, savaşın İran ve Lübnan'a sıçrama olasılığı da korkutuyor.

ABD’li haber ajansı Bloomberg’in İsrail-Filistin savaşının İran’a kayması durumunda küresel bir ekonomik krizin gelebileceği uyarısının ardından ABD’nin en büyük bankası JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Hem küresel piyasalarda artan risklere hem de Ortadoğu’da artan gerilime değinen Dimon “Bu, dünyanın onlarca yıldır gördüğü en tehlikeli zaman olabilir” dedi.

Sıkı iş gücü piyasaları ve büyük mali açıklarla birlikte aşırı yüksek kamu borcu seviyelerinin enflasyonun yüksek kalması ve faiz oranlarının daha da artması riskini artırdığı uyarısında bulunan Dimon Ukrayna’daki savaşın ve İsrail’deki çatışmanın enerji ve gıda piyasaları, küresel ticaret ve jeopolitik ilişkiler üzerinde geniş kapsamlı etkileri olabileceğini aktardı. Dimon ABD’li tüketici ve işletme davranışının genel olarak “sağlıklı” kalmaya devam ettiğini söyledi.

'İran savaşa dahil olursa dünya ekonomik krize girer'‘İran savaşa dahil olursa dünya ekonomik krize girer’

Bankanın kârına faiz dopingi

JPMorgan Chase’ten yapılan açıklamaya göre bankanın yılın üçüncü çeyreğindeki net kârı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 35 artarak 13,2 milyar dolara çıktı. JPMorgan Chase 2022’nin üçüncü çeyreğinde 9,7 milyar dolarlık net kâr açıklamıştı. Kurumun hisse başına kârı da bu yılın üçüncü çeyreğinde 4,33 dolara yükseldi. Bankanın hisse başına kârı, geçen yılın aynı döneminde 3,12 dolar seviyesindeydi.

JPMorgan Chase’in bu yılın üçüncü çeyreğindeki geliri de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22 artarak 39,9 milyar dolara yükseldi. Banka, 2022’nin aynı döneminde 32,7 milyar dolar gelir elde etmişti.

Citi’nin kârı yüzde 2 arttı

Citigroup’tan yapılan açıklamaya göre, bankanın bu yılın üçüncü çeyreğindeki net kârı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2 artarak 3,55 milyar dolara çıktı. Banka, 2022’nin üçüncü çeyreğinde 3,48 milyar dolar net kâr elde etmişti. Kurumun hisse başına kârı bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı döneminde olduğu gibi 1,63 dolar olarak kaydedildi.

Bankanın bu yılın üçüncü çeyreğindeki geliri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 20,1 milyar dolara yükseldi. Citigroup, 2022’nin aynı döneminde gelirinin 18,5 milyar dolar olduğunu açıklamıştı. ​​​​​

Wells Fargo’dan yüzde 61’lik kâr artışı

Wells Fargo’dan yapılan açıklamaya göre, kurumun bu yılın üçüncü çeyreğindeki net kârı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 61 artarak 5,8 milyar dolara yükseldi. Banka, 2022’nin aynı çeyreğinde 3,6 milyar dolar kâr elde etmişti.

Kurumun hisse başına kârı, yılın üçüncü çeyreğinde 1,48 dolara yükseldi. Bankanın hisse başına kârı, 2022’nin aynı döneminde 86 sent seviyesindeydi.

Wells Fargo’nun 2023’ün üçüncü çeyreğindeki geliri ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7 artarak 20,9 milyar dolara çıktı. Banka, 2022’nin aynı döneminde 19,6 milyar dolar gelir elde etmişti.

Gazze'den büyük kaçış... İsrail bir sivil konvoyunu vurdu, 70 kişi öldürdü... Gazze'de karada nokta operasyonlara başladıGazze’den büyük kaçış… İsrail bir sivil konvoyunu vurdu, 70 kişi öldürdü… Gazze’de karada nokta operasyonlara başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.