Beşiktaş, TFF’nin deprem kararı için UEFA’ya giderse ne olur?

Beşiktaş Asbaşkanı Emre Kocadağ, TFF'nin Hatayspor ve Gaziantep FK için aldığı kararı UEFA'ya götüreceklerini söyledi. Hukukçular, Beşiktaş'ın bu girişimiyle ilgili olumlu konuşmuyor.

Spor 2 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Beşiktaş, TFF'nin deprem kararıyla ilgili UEFA'ya gideceğini açıkladı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Hatayspor ve Gaziantep FK’nın depereme kadar oynadığı maçları geçerli saydı, felaketten sonraki maçlar içinse 3-0 hükmen yenilgi kararı verdi. Bu karara en çok itiraz eden takımsa Beşiktaş oldu. Siyah beyazlılara göre, depremden önce iki takımla evinde oynayıp kazanan Galatasaray ve Hatayspor’u konuk eden Fenerbahçe avantaj sağlamıştı, Hatayspor ve Gaziantep FK deplasmanında 5 puan kaybeden Beşiktaş için bu adaletsizlikti. Başkan Ahmet Nur Çebi, maçlar tamamlandığında Galatasaray’dan 2 Fenerbahçe’den 1 fazla deplasman maçı yapmış olacaklarını söylüyordu.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Beşiktaş’ın talebine olumsuz yanıt verdi.

Büyükekşi’den Beşiktaş’a yanıt: Olmayacak işlerle uğraşmayın

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Beşiktaş’a “”Oynanmış maçlar tescil edilmiştir. Oynanmamış olanlar hükmen sonuçlanmıştır. Aldığımız karar acele değildi. Geçmiş örneklere bakarak aldık. Kulüpler Birliği’nin bu konuda karar alma yetkisi yok, karar TFF’de. Öyle olsa bile sadece 6 kulüp bunu istiyor, 11 tanesi ise karşı çıkıyor. Olmayacak şeyler ile kamuoyunu meşgul etmeyelim. Ortamı gerginleştirmeden ligimizi devam ettirelim. Futbolumuzun marka değerine zarar vermeyelim” yanıtını verdi.

Onur Bulut davasını Beşiktaş kazandı, Kayserispor kaybettiOnur Bulut davasını Beşiktaş kazandı, Kayserispor kaybetti

Büyükekşi ayrıca geçmişte TFF tarafından verilen kararları anımsattı: “1989’daki Samsunspor’dan başlayıp, daha sonra 1991 depreminde, daha sonra sel felaketinde, münferit deprem olaylarında TFF yönetim kurulu hep aynı kararı almış. Kamuoyunda bir kafa karışıklığı olmaması açısından şunun altını çizmek istiyorum; bir takım, herhangi bir şekilde deprem, başka konu olabilir ligden çekilirse ondan sonraki maçları otomatik olarak 3-0 hükmen mağlup olur. Oynadıkları maçlar kesinlikle silinmez. Bu maçlar tescil edilmiştir. Bu maçlarla ilgili kırmızı kartlar, sarı kartlar, ödemeler olmuştur. Hiçbir zaman olmamıştır. Önümüzdeki yıllarda da olmaz.”

Beşiktaş UEFA’ya gidecek

Galatasaray derbisinden sonra kameraların karşısına geçen Beşiktaş Asbaşkanı Emre Kocadağ, TFF’nin kararını UEFA’ya taşıyacaklarını söyledi. Kocadağ şöyle konuştu: “Deplasmanda ve evinde oynamanın arasındaki farkı umarım Galatasaray da hissetmiştir. Deprem nedeniyle ligden çekilen kulüplerle alakalı adaletsizlik olduğunu söyledik. Deplasman ve evinde oynama sayılarıyla alakalı adaletsizlik olduğunu söyledik. Beşiktaş’ın evinde oynadığı maçlardaki, rakiplerin deplasmanlardaki performansı belli. Bunun değerlendirmesini maalesef adaletsiz şekilde yaptılar. Bunun adaletsizliği bugün bir kez daha gözüktü. Bu konuyu biz zaten gerekli mercilere taşıyacağız. UEFA ya da neresi olursa… Bu zaten cebimizde duran bir konu. Bu konuyu unutmadık.”

Almanya Futbol Federasyonu, mali nedenler yüzünden ligden çekilen Münih Türkgücü’nın maçlarını oynanmamış saydı.

Beşiktaş, Avrupa’dan örnekler verecek

Beşiktaş, konu hakkında UEFA’ya giderse konu hakkında bazı ülkelerden örnek verecek. İtalya Serie A’da 2006’daki Calciopoli skandalında bazı takımlar küme düşürüldü ve o sezon oynadıkları maçların sonuçları iptal edildi. İngiletere’de Portsmouth, İsviçre’de Neuchatel Xamax, Almanya’da Münih Türkgücü geçmişte finansal sorunlar nedeniyle ligden çekildi. İlgili federasyonlar soz konusu takımların maçlarını yok saydı.

Hatırla Beşiktaş!Hatırla Beşiktaş!

Hukukçular ‘UEFA’nın söz hakkı yok’ diyor

Hukukçulara göre federasyonların ligden çekilen takımlar için verdikleri karar farklılık gösterebiliyor. Her federasyon, bu tür durumlarda kendi yönetmelikleri ve mevzuatları çerçevesinde değerlendiriyor. TFF talimatlarında konu ile ilgili olarak açık bir düzenleme yer almaması nedeniyle her somut olay değerlendirilip ona göre karar alınıyor. Federasyon, deprem nedeniyle liglerden çekilen takımların talebini kendi yönetmelikleri ve mevzuatı çerçevesinde karara bağlamış durumda. Avrupa futbolunda ülkeleri kendi düzenlediği organizasyonlarda bir araya getiren bir çatı kurum olan UEFA’nın bu konuda söz hakkı bulunmuyor. Yerel organizasyonlara karışmayan UEFA, sadece kendi düzenlediği turnuvalara katılanlara Financial Fair Play gibi şartlar öne sürebiliyor. UEFA’nın Şampiyonlar Ligi Yönetmeliği’ndeki 28. maddesinin 3. bendinde “Bir kulüp, grup aşamasındaki maçları tamamlamadan diskalifiye edilir veya herhangi bir nedenle yarışmadan çekilirse tüm maçlarının sonuçları geçersiz sayılır ve puanlar kaybedilir” ifadesi bulunuyor. Ancak bu kural UEFA’nın kendi tasarrufuda. Deprem nedeniyle ilgili alınan kararda yetkili kurum TFF olduğu için UEFA’nın söz hakkı yok.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.