Hatırla Beşiktaş!

Fenerbahçe'den sonra Galatasaray'ı da sürklase eden Beşiktaş, taraftarına bu sezon belki şampiyonluk sevinci yaşatamayacak ama hatırlanacak iki derbi galibiyeti verdi.

Spor 1 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Beşiktaşlı futbolcular derbi galibiyetinden sonra büyük sevinç yaşadı.

Sevgili Bağış Erten Sivasspor-Fenerbahçe maçından sonra “Fenerbahçe şampiyon olamayacaksa eğer -ki zora girdiği aşikâr- kim hatırlar bu maçı?” diye yazdı. Beşiktaşlılar bu cümleyi 2022-23 sezonu için kurabilirdi. Özellikle Valerien Ismael dönemi için… Hakikaten siyah beyazlı taraftarların hatırlamak istemediği bir sezon yaşanıyordu. Ta ki Şenol Güneş ve ikinci yarıdaki Fenerbahçe ile Galatasaray derbisi gelene kadar… Beşiktaşlılar bu sezonu iki derbiyle hatırlayacak. Kadıköy’de 10 kişiyle 4-2 Fenerbahçe maçı kazanıldı. Vodafone Park’ta Galatasaray 3 golle uğurlandı. Belki bu sezon şampiyon olunamayacak ama derbilerdeki güçlü performans da unutulmayacak.

Beşiktaş derbide 'düğün' yaptı, Fenerbahçe sevince katıldıBeşiktaş derbide ‘düğün’ yaptı, Fenerbahçe sevince katıldı

Maça gelecek olursak, 20. dakikada golü buluna kadar Galatasaray üstün göründü. Sanki golü yemek Beşiktaş’ı rahatlattı, oyuncuların stresini üstünden atmasını sağladı. Boy ortalaması yüksek olan Kartal, Romain Saiss’in kafasından beraberliği bulduktan sonra maçın tek hakimi oldu.

Orta sahayı alan maçı alır!

Okan Buruk’un yıldız kadrosu yüksek tempolu maçı kaldıramadı. Şenol Güneş, Galatasaray’ın Mertens, Oliveira, Lucas Torreira’dan oluşan orta sahasının karşısında Salih Uçan, Hadziahmetovic, Gedson Fernandes üçlüsünü çıkardı. Orta sahadaki savaşı kazanan Beşiktaş’ın üçlüsü oldu. İnanılmaz bir mücadele gücü gösterdiler. Rakibe oyun kurma imkanı vermediler. Hadziahmetovic baskıyla kaptığı topta golü atarak Galatasaray’ın planlarını bozan isim oldu.

Saiss, Salih Uçan’ı sakatlıktan erken kalktı diye azarladı.

Salih Uçan’a alkış

Bir futbolsever için hangi maç olursa olsun en kötü olay oyunun durması. Salih Uçan o kadar koştu ki 2-1’den sonra Galatasaray’ın baskısının arttığı bir yerde ayağına kramp girdi. Salih Uçan burada maçı durdurmak yerine oyuna hemen geri döndü. Bu da takım arkadaşı Romain Saiss’ın tepkisine neden oldu. Saiss’a göre Salih Uçan yatarak oyunu soğutmalıydı. Saha içindeki tartışmada alkışlarım Salih Uçan’a gitti. Keşke bu mentaliteyi Süper Lig’de oynayan tüm futbolculara yerleştirsek… Belki ‘Premier’ olamayız ama en azından ‘Süper’e biraz daha yaklaşırız.

‘Neşeli günler’ yerini ‘Buruk’ acıya mı bırakacak?‘Neşeli günler’ yerini ‘Buruk’ acıya mı bırakacak?

Romain Saiss ve Valentin Rosier’in dönüşü

Şenol Güneş, ikinci Beşiktaş döneminde futbolcularına karşı kamuoyunda eleştirerek çok farklı bir yaklaşım sergiliyor. Galatasaray derbisinden sonra yaptığı açıklamada Salih Uçan’ın top kayıplarına değindi. Güneş’in devre arasında hedefe koyduğu iki oyuncu Romain Saiss ve Valentin Rosier’di. Hatta iki oyuncunun kadro dışı bırakılması bile gündeme geldi. Ama Şenol Güneş’in alameti farikası bu galiba.. İki futbolcu Galatasaray galibiyetinin mimarlarından oldu. Defansta görevlerini başarıyla yaparken Saiss golle, Rosier ise asistle skora katkı verdi.

Yedek kulübesindeki eksiklik

Beşiktaş’ta göze çarpan en önemli eksiklik yedek kulübesinden oyuna etki edecek bir futbolcunun bulunmaması. Şenol Güneş, belki de bu yüzden 84. dakikaya kadar oyuncu değişikliği yapmadı. Ancak devre arası yapılan transferle takımın çehresini değiştiren, iki büyük rakibi Fenerbahçe ve Galatasaray’ı sürklase eden Beşiktaş, gelecek sezon için gerekli hamleleri yapacaktır diye düşünüyorum.

Hafta içi affedilen Bafetimbi Gomis, Okan Buruk tarafından düşünülmedi.

Okan Buruk, Gomis’i neden oyuna almadı?

Galatasaray, bu sezon ilk defa derbilerde kaybetti. Skor 2-1’ken ve sarı kırmızılıların gole ihtiyacı varken hafta içinde affedilen Bafetimbi Gomis’in oyuna alınmaması doğru olmadı. Okan Buruk’un oyuncuyla kriz yaşamasının nedeni hocanın Alanyaspor maçında Gomis yerine Barış Alper Yılmaz’ı tercih etmesiydi. Derbide de Galatasaray Teknik Direktörü, aynı Alanyaspor maçında olduğu gibi Barış Alper Yılmaz’ı oyuna attı, Gomis’i kulübede bekletti. Hafta içindeki olaylardan sonra motive olmuş bir Gomis skora etki edebilirdi. Hoca tercihiyle kulübede kaldı.

Galatasaray'da Gomis krizi 1 gün sürdüGalatasaray’da Gomis krizi 1 gün sürdü

Hakemler ve taraftar

Yazıda, adettendir hakemden ve seyirciden bahsedilir. Beşiktaş taraftarı maça etki etti. Gollerden sonra yaşanan sevinç bunu net olarak gösterdi. Ali Şansalan’a gelince yenilgilerden sonra yaptığı açıklamalarda hep hakemden dem vuran Okan Buruk yine şaşırtmadı. Beşiktaş’ın ilk golünde faul yapıldığı iddiasında bulundu. Ancak hakem yorumcuları buna katılmadı. Bana göreyse Ali Şansalan, Galatasaray’da Torreira ile Oliveira’ya gösterilmesi gereken kartları atladı. Ama bu karşılaşmayı hakem üzerinden okumak yanlış olur. Bütün maçlarda büyük küçük ayırt etmeden majör hataların yaşandığı Süper Lig’de bu kadarına şükür deyip geçmek gerekiyor.

Gelecek sezon Beşiktaş ne yapar?

Sonuç olarak Şenol Güneş yönetiminde Beşiktaş taraftarı bu sezonu iki muhteşem derbi galibiyetiyle hatırlayacak. Gelecek sezon için konuşmak erken. Rahmetli Süleyman Demirel’in söylediği ‘Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir” lafına atıfta bulunarak ‘futbolda bir hafta uzun süredir’ diyelim. Bırakın gelecek sezonu haftaya dengelerin değişmeyeceğini bilmek zor. Hele Türkiye’de…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.