Notos, En Önemli 40 Polisiye Roman’ı seçti: İlk sırada Umberto Eco’nun ‘Gülün Adı’ var

Eedebiyat dergisi Notos her yıl farklı bir konuda düzenlediği geleneksel yıllık soruşturmalarının 17.’sinde odağını polisiye romanlara çevirdi. Büyük soruşturma, ortaya 40 kitaplık bir liste çıkardı. İlk sırada 'Gülün Adı' ile Umberto Eco yer alırken listede Orhan Pamuk ve Ahmet Ümit de var.

Kültür Sanat 3 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Umberto Eco, 2013 yılında İstanbul Boğaziçi Üniversitesi'nde kitaplarını imzalamıştı.

Edebiyat dergisi Notos, her yıl farklı bir konularda düzenlediği geleneksel yıllık soruşturmalarının odağına bu yıl polisiye romanları aldı. Büyük soruşturmayla En Önemli Polisiye Romanı’nı seçti ve ortaya 40 kitaplık bir liste çıktı. 

En Önemli 40 Roman’ın birincisi Umberto Eco’nun ‘Gülün Adı’ romanı. Bu romanı Agatha Christie’nin ‘Doğu Ekspresinde Cinayet’ takip ediyor. Listenin üçüncü sırasındaysa Edgar Allan Poe’nun ‘Morgue Sokağı Cinayeti’ var. Türk edebiyatından iki yazarın eseri de listede yer alıyor. Orhan Pamuk’un ‘Benim Adım Kırmızı’ listenin 20. sırasındayken Ahmet Ümit’in ‘Sis ve Gece’si 35. sırada yer aldı.

En Önemli 40 Polisiye Romanı soruşturması 319 yazar, araştırmacı, çevirmen ve editörün yer aldığı bir grup tarafından belirlendi. Dosya kapsamında Erol Üyepazarcı, Suphi Varım, Ercan Akbay, Aykut Doğan ve G.K. Chesterton’ın yazıları; Vuslat Çamkerten ve Virginia Elena Patrone’nin desenleri de yer alıyor.

40 romanlık listenin tamamına ‘Notos’un Mayıs-Haziran 2023 tarihli 96. sayısından erişilebiliyor ancak ilk 10 eser şu şekilde:

  1. Gülün Adı, Umberto Eco (1980)
  2. Doğu Ekspresinde Cinayet, Agatha Christie (1934)
  3. Morgue Sokağı Cinayeti, Edgar Allan Poe (1841)
  4. Sherlock Holmes: Baskerville’lerin Köpeği, Arthur Conan Doyle (1902)
  5. On Küçük Zenci [On Kişiydiler], Agatha Christie (1939)
  6. Büyük Uyku, Raymond Chandler (1939)
  7. Trendeki Yabancılar, Patricia Highsmith (1950)
  8. Sherlock Holmes: Kızıl Dosya, Arthur Conan Doyle (1887)
  9. Malta Şahini, Dashiell Hammett (1930)
  10. Yetenekli Bay Ripley, Patricia Highsmith (1955)

Üzgünüz, Vermeer için tüm biletler tükendi. Sizi sinema salonuna alalımÜzgünüz, Vermeer için tüm biletler tükendi. Sizi sinema salonuna alalım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.