IŞİD operasyonları sürüyor: Bir ayda yedi operasyon, 74 gözaltı

Gündem 5 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, IŞİD içerisinde faaliyet yürüttükleri yönünde istihbari bilgi bulunan 11 şüpheli için operasyon başlatıldı. Şüphelilerden 8’i yakalandı. 

Emniyet ve istihbarat birimleri, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saflarında savaştığı veya destek sağladığı tespit ettiği 11 şüpheli için operasyon düzenledi. Operasyonda, 8 kişi gözaltına alınırken 3 şüpheliyi arama çalışmaları sürüyor. 

Türkiye özellikle son bir ayda IŞİD’i ve radikal örgütleri hedefleyen bir dizi operasyona imza attı. Yapılan operasyonlarda, en az 74 şüpheli gözaltına alındı. 

Ebu Hüseyin el- Kureyşi: Suriye'nin kuzeyinde öldürülen üçüncü IŞİD lideriEbu Hüseyin el- Kureyşi: Suriye’nin kuzeyinde öldürülen üçüncü IŞİD lideri

Ayrıca Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, IŞİD’in son halifesi Ebu Hüseyin Kureyşi’nin Suriye’de öldürüldüğünü açıkladı. Son zamanlarda hız kazanan operasyonların, özellikle örgütün mali yapılanmasına yönelik olduğu düşünülüyor. Diğer yandan Türkiye’de yakalanan birçok IŞİD üyesinin etkin pişmanlıktan yararlandığı ve örgütün hücreleri hakkında birçok bilgi verdiği biliniyor. 

MLKP’ye yönelik operasyonda 6 kişi tutuklandı

Öte yandan İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Marksist Leninist Komünist Parti’nin (MLKP) faaliyetlerine yönelik yürütülen çalışmalarda, örgütün gençlik yapılanması olan SGDF saflarında eylem arayışında oldukları iddia edilen 17 şüpheli tespit etti.

Bu kişiler hakkında yürütülen soruşturma çerçevesinde zanlıları takibe alan polis, 30 Nisan’da İstanbul merkezli 13 farklı adres ile il dışında 3 adres olmak üzere toplam 16 farklı adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Baskınlarda 13 kişi gözaltına alındı.

Adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyale ve örgütsel dokümana incelenmek üzere el konuldu. Emniyette işlemleri tamamlanan 13 kişi dün adliyeye sevk edildi. 

7 kişi hakkında adli kontrol hükümleri uygulanarak yurt dışı çıkış yasağı konulurken, 6 kişi tutuklandı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.