Rus Mazepin pistten önce mahkemeye çıkmak zorunda!

Rusya -Ukrayna savaşından sonra 2021'den beri yarışamayan Rus sürücü Nikita Mazepin, 2024’te tekrar Formula 1 sahnesine dönmek için mahkemeye başvurdu.

Spor 5 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Mazepin, pistlere dönme hakkını mahkemede arıyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi sonrası spor dünyasındaki yaptırımlardan etkilenen isimlerden biri Nikita Mazepin. Formula 1’de Haas takımı adına yarışan sporcu, son olarak 2021 sezonunda pistlere çıktı. Mazepin, 24 Şubat 2022’de başlayan müdahalenin ardından Büyük Britanya, Kanada ve Avrupa Birliği’nin çeşitli yaptırımları sonucunda yarışma hakkını kaybetti. Nikita, söz konusu hakkı mahkeme yoluyla yeniden kazanmaya çalışıyor.

FIBA’dan Rusya’ya veto daha: Yoklar!FIBA’dan Rusya’ya veto daha: Yoklar!

Nikita’nın babası Dmitry de Haas takımına yaptığı yatırımlardan el çektirilmiş ve takımdan gönderilmişti. Dmitry Mazepin, Haas’ın baş sponsorlarından Uralkali’nin sahibiydi ve Nikita’nın Formula 1’deki koltuğunun fonu, Uralchem şirketinden gelen parayla sağlanıyordu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yakın ilişkileri bilinen Dmitry ve şirketi de Formula 1’den uzaklaştırılmıştı. Nikita da sonuç olarak takımdaki sürücü koltuğundan alındı. İkili, İngiltere’deki yaptırımların kaldırılması adına Dışişleri Bakanı James Cleverly aleyhine dava açmıştı.

Baba ve oğlu mahkemede yer almadı. Nikita’nın avukatı Rachel Scott, mahkemenin bir an önce sonuçlanmasını, bu yolla Nikita’nın 2024 sezonu için takımlarla görüşmeye başlayabilmesinin yolunun açılmasını istediklerini belirtti. Mazepin’lerin mal varlıklarına dondurma ve ikiliye seyahat yasağı kararları verilmişti. Avukatlar, Mazepin’in takımlarla konuşma hakkının saklı kalması konusunda mahkemeyle pazarlık yapıyor.

Bakü’nün kralı Perez!Bakü’nün kralı Perez!

Nikita aynı zamanda Avrupa Birliği ve Kanada’daki kısıtlamalarıyla da mücadele halinde. Mazepin’in konuyla alakalı Eylül 2022’de yaptığı başvuru Britanya hükümeti tarafından geri çevrilmişti. Haziran ayındaki bir sonraki duruşma bir yargıcın nezareti altında yapılacak.

Performansı düşüktü

Nikita Mazepin mahkemeyi kazansa dahi 2024 sezonu için bir takımla anlaşması pek mümkün gözükmüyor. Çünkü Mazepin’in pistlerdeki kötü performansı, kamuoyu gözünde babasının sponsorluğu sayesinde bir F1 takımında koltuk bulabildiği yorumlarına yol açmıştı. Mazepin, sürekli hata yaptığı ve bir türlü uyum sağlayamadığı F1 seviyesinde tutunması tartışmalı isimlerden biri olarak görünüyordu. Yani Nikita’nın tekil olarak Formula’ya dönmesi, Uralkali markası olmadan zor.

Azerbaycan 2026’ya kadar F1 takviminde!Azerbaycan 2026’ya kadar F1 takviminde!

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.