Britanyalılar sokakta, tüm dünya ekran başında: Bugün Kral Charles’ın taç giyme törenini izleyeceğiz

Kraliçe II. Elizabeth'in 8 Eylül 2022'de ölümünün ardından tüm dünyanın merakla beklediği gün geldi. Bugün Kral Charles, görkemli bir törenle taç giyecek, buna başta Londra sokaklarındakiler olmak üzere tüm dünya şahitlik edecek. Monarşi karşıtlarının protestolarını görmemiz de muhtemel.

Dünya 6 Mayıs 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Kral Charles, Kraliçe Elizabeth'in ölümünden yaklaşık 8 ay sonra taç giymiş olacak.

14 Kasım 1948’de doğan, annesi Kraliçe 2. Elizabeth’in 2 Haziran 1953’teki taç giyme törenine şahitlik ederek bunu tarihte ilk kez gerçekleştiren ve o günden beri ‘sırada’ bekleyen Kral Charles bugün muradına eriyor.

Birleşik Krallık’ta, 70 yıl sonra yapılacak ilk taç giyme töreni özelliğini taşıyan seremoni bitmek bilmeyen detaylarıyla hem izlemesi eğlenceli, hem de tarihe tanıklık açısından önemli.

En merak edilen soruyu en baştan cevaplayalım. Birazdan okuyacağınız tüm detayları, eğer Londra sokaklarında değilseniz nerede izleyeceksiniz? Royal Family, tüm dünyadan izlenebilen şekilde Youtube üzerinden töreni canlı yayınlayacak. Buradan takip edebilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=g8HVnAXZI1I

Buckingham Sarayı ve İngiltere Kilisesi’nin ruhani lideri Canterbury Başpiskoposunun resmi ofisi Lambeth Sarayı’nın verdiği bilgilere göre taç giyme töreninin detaylarının üzerinden madde madde geçelim:

Bu tören, 1300’lü yıllarda hazırlandığı düşünülen Liber Regalis‘te (Kraliyet Kitabı) yer alan detayların yerine getirildiği bir organizasyon olacak.

Kral 3. Charles, yerel saatle 10.20’de Buckingham Sarayı’ndan, aile üyeleri ve askerlerle çıkıp, yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüşüne başlayacak. Tören rotasını aşağıdaki Tweet serisinde görebilirsiniz.

Kral, saraydan çıkıp, önce saray önündeki The Mall Caddesi’ni yürüyecek, sonra Amirallik Kemeri’nin altından geçip Trafalgar Meydanı’na ulaşacak. Bu nokta Monarşi karşıtlarının protesto yapmak istedikleri noktalardan biri. Burada ne olacağını merakla takip edeceğiz elbette.

Kiliseye gidiş bölümünde 1400 askerlik kortej krala eşlik edecek. Trafalgar Meydanı’ndan Başbakanlık ve bazı bakanlıkların bulunduğu Whitehall Caddesi’ne dönecek olan kortej, cadde sonunda İngiltere Parlamentosu’nun bulunduğu Parlamento Meydanı’na varacak. Kortej meydanın batı kısmındaki Westminster Katedrali’ne doğru yürürken, kral ve törende yer alacak kortej katedralden içeri girecek.

Kralı katedral girişinde tarihte ilk kez olacak şekilde kilise korosundan bir genç karşılayacak. Karşılama cümlesini söyleyecek gence Kral Charles, “Onun adına ve onun örneğinde olduğu gibi hizmet görmek için değil hizmet etmeye geldim” diyecek. Bu konuşmayı herkes duyacak.

Töreni yöneten Canterbury Başpiskoposu Justin Welby ve bazı lordlar, kralı tanıdıklarını deklare eden konuşmalarını yapacak ve İncil takdim edilen kral, hükümdar yemini edecek.

Hindu olan Başbakan Rishi Sunak’ın İncil’deki Koloselilere Mektup bölümünü okuyacağı törende, tarihte ilk kez kadın rahipler de yer alacak. Bu rahiplerden Londra Piskoposu Sarah Mullally de İncil’den bir bölüm okuyacak.

Yine tarihte ilk kez Galce, İskoçya Keltçesi ve İrlanda Keltçesinde ilahilerin söyleneceği törende kral, Kudüs’te hazırlanan kutsal yağla kutsanacak.

Törenin en mahrem kısmı olan bu bölümde kralın üstü bir örtüyle örtülecek ve Başpiskopos Welby, kralın elini, alnını ve göğsünü yağ sürerek kutsayacak.

Kral, kutsama anında dünyevi unvanlardan arınarak tanrının huzuruna çıkmayı simgeleyen kefen tunik ile kaftan ve pelerin giyecek. Kutsamadan sonra ise kraliyet mücevherleri kendisine takdim edilecek.

Tarihte ilk kez mücevherler, farklı dinlere mensup Lordlar Kamarası üyelerince krala takdim edilirken, bu aşamayı krala Aziz Edward Tacı takılması ve kralın tahta oturması takip edecek.

Aziz Edward Tacı nasıl bir şey peki? Sadece bugün görülebilecek ve daha sonra Tower of London’daki yerine götürülecek olan taç aşağıdaki gibi:

Tahta oturan krala yapılacak bağlılık yemini televizyondan halka da gösterilecek ve halktan bağlılık yeminine katılması istenecek. Tahta oturan kralın elinde dini ve siyasi gücünü sembolize eden aksesuarlar da bulunacak.

Törende klasik müzik eserleri de bol bol duyacağız ve kulağımızın pası silinecek. Bestelenmiş İncil bölümleri ve farklı klasik müzik eserlerinin dile getirileceği törenin en meşhur parçasını futbolseverler duydukları anda tanıyacaklar: George Frideric Handel’in ‘Zadok the Priest’ eseri. Bu eser, duyduğumuz anda kalp atışlarımızı hızlandıran Şampiyonlar Ligi müziğinin esin kaynağı.

 

 

Handel’in bu başyapıtı Hazreti Süleyman’ın kral ilan edilmesini anlatıyor. Törende, yüzyıllardır çalan Johann Strauss, William Boyce, William Byrd, Thomas Weelkes ve Orlando Gibbons’un eserlerinin yanı sıra çağdaş klasik müzik bestecilerinden Tarık O’Regan, Debbie Wiseman ve Roxana Panufnik’e ait eserler çalınacak.

Kral 3. Charles’ın taç giyme törenindeki her aksesuarın yüzlerce yıllık geçmişi var.

Kraliçe Camilla’nın da taç giymesiyle sona erecek taç giyme töreninin ardından Buckingham’a dönüş başlayacak. Kiliseye 1400 kişiyle gelen kral, saraya 4 bin askerle dönecek.

Kral, dönüş yolunda Aziz Edward Tacı yerine İmparatorluk Devlet Tacı’nı takarken, üzerine de İmparatorluk Kaftanı’nı giyecek. Kralın taç giymesi şerefine ülkedeki 13 nokta ile bazı askeri gemilerde 21 pare top atışı yapılacak.

İmparatorluk Devlet Tacı ise şu:

Londra’daki Londra Kulesi ve Horse Guards Parade’de ise 62 pare top atışı ile 6 salvo gerçekleştirilecek. Kral, geldiği yoldan saraya döndükten sonra halkı saray balkonundan aile üyeleriyle selamlayacak.

Avrupa’da çoğunun arasında akrabalık bağı bulunan kraliyet aileleri mensupları da İngiltere Kralı 3. Charles’ı, taç giyme töreninde yalnız bırakmayacak.

Monarşinin sürdüğü İspanya, Hollanda, Belçika, Danimarka, Lüksemburg, İsveç ve Norveç’ten kraliyet ailesi üyeleri, Kral Charles’ın tarihi Westminster Abbey Kilisesi’nde düzenlenecek taç giyme törenine katılacak davetliler arasında.

Kral Charles’ın taç giyme törenini kutlamak amacıyla ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Etkinliklerin listesini buradan inceleyebilirsiniz.

En popüler etkinlik yarın Windsor Kalesi’nde gerçekleştirilecek ve 100’den fazla ülkede canlı izlenecek konser olacak.

Katy Perry, Andrea Bocelli ve Lionel Richie gibi çok sayıda isim sahne alacak.

İddiaya göre Adele, Robbie Williams, Elton John ve Harry Styles gibi yıldızlara teklif gitmişti ancak İngiliz yıldızlar konserde yer almayacağını açıkladı.

Kıyaslamayla bitirelim: Kraliçe 2. Elizabeth’in 70 yıl önceki taç giyme töreni 3 saat sürmüş ve 8 binden fazla konuk katılmıştı. Kral Charles’ın töreninin daha kısa sürmesi ve küçük kapsamlı olması bekleniyor. Davetli sayısı 2.200. Kraliçe’nin taç giyme töreni televizyondan canlı yayınlanan ilk tören olmuş ve 20 milyondan fazla kişi izlemişti. Kral Charles’ın beklenen töreninin bunu misliyle aşacağı aşikâr.

Kral Charles'in taç giyme töreninde Cumhuriyetçiler de protesto yapacakKral Charles’in taç giyme töreninde Cumhuriyetçiler de protesto yapacak

Nick Cave monarşist değil ama Kraliyet Ailesi'ne gönülden bağlıymışNick Cave monarşist değil ama Kraliyet Ailesi’ne gönülden bağlıymış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.