Cop28’e adım adım: Kral Charles ve Papa Francis iklim zirvesine gidiyor

Her yıl düzenlenen iklim zirvesi Cop28 bu sene Dubai'de yapılıyor. Henüz çoğu lider zirveye katılıp katılmayacağı konusunda açıklama yapmadı ancak Kral Charles ve Papa Francis'in Cop28'e katılacağını duyurması epey ilgi çekti.

Çevre 3 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Solda Papa Francis, sağda Kral Charles.

İklim ve doğayla ilgili sorunlara çözüm bulmak için iş, finans ve yardım alanlarında dünyanın önde gelen liderleriyle figürlerini bir araya getiren iklim zirvesi Cop’a günler kaldı. Pek çok ülkenin lideri henüz zirveye katılıp katılmayacağı konusunda açıklama yapmadı ancak dün iki liderin zirveye katılacağını duyurması epey ilgi uyandırdı. Detaylara girmeden önce bu liderlerin isimlerini söyleyelim: Britanya Kralı 3. Charles ve Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis.

İlk olarak Charles’tan başlayalım. Buckingham Sarayı, Charles’ın bu yıl Dubai’de düzenlenecek Cop28 zirvesine katılacağını ve açılış töreninde konuşacağını duyurdu.

Geçen yılki iklim zirvesi Mısır’da düzenlenmişti ve dönemin Başbakanı Liz Truss liderliğindeki Birleşik Krallık hükümeti, Charles’a zirveye katılmamasını önermişti. Malum Mısır’daki zirveye daha çok insan hakları ihlalleri damga vurmuştu ve Charles’ın hükümdar olarak tacını yeni giymişken ilk yurt dışı ziyaretini Mısır’a gerçekleştirmesinin pek uygun olmadığı kanaatine varılmıştı.

Saray çevresindekilerin anlattıklarına dayanarak, Charles’ın en az 50 yıldır çevre ve iklim konusunda hassas davrandığı biliniyor. 2021 yılındaki Glasgow’da düzenlenen Cop26 zirvesine Galler prensi olarak katılan Charles, ülkeleri iklim krizini çözmek için sanayi alanında faaliyet gösterenlerle işbirliği yapmaya çağırmıştı.

Geçen yılki zirveye katılmamış olsa da sarayda bir resepsiyon düzenleyerek iş dünyası liderlerini, uzmanları ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek burada iklim konusunda konuşmuştu.

İklim zirvesine katılacak ilk papa

Zirveye katılacağını duyuran bir diğer isim de Papa Francis. İlki 1995’te düzenlenen bu iklim zirvesine ilk kez bir papa katılıyor. Papa, İtalyan devlet televizyonu RAI’nin TG1 haber kanalına verdiği röportajda 1-3 Aralık tarihlerinde Dubai’de olacağını söyledi. Zirve de zaten 30 Kasım’dan 12 Aralık’a kadar sürecek.

Röportajda küresel ısınmadan söz eden Francis, “Bu krizi durdurmak için hâlâ vaktimiz var. Geleceğimiz, çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceği tehlikede. Biraz sorumluluk almamız lazım” dedi. Papa’nın benzer bir konuşmayı zirvede de yapması bekleniyor.

Göreve geldiğinden beri çevreciliği ilke edinen Francis, geçen ay Cop28 Başkanı Sultan El Jaberile bir araya gelmişti. Ayrıca 4 Ekim’de yayınladığı bir belgeyle iklim değişikliğini inkar edenlere ve bu konuda ayak sürüyen politikacılara seslenen Francis, Dünya “kırılma noktasına yaklaşırken” bizi buna bir adım daha yaklaştıran beşeri nedenlerin görmezden gelinemeyeceğini ve bilimle alay edilemeyeceğini söylemişti.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden’ın zirveye katılıp katılmayacağı henüz belli değil ancak liderlerin bu zirveye katılıp katılmamasındansa iklim krizine yönelik etkili adımlar atması çok daha büyük önem taşıyor. Zira pek çok ülke 2015’teki Paris Anlaşması’na imzacı olsa da anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmekte oldukça geri kaldı.

İklim krizinde Paris anlaşması ısınma limitini bu yıl geçmiş olabilirizİklim krizinde Paris anlaşması ısınma limitini bu yıl geçmiş olabiliriz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.