DİSK’ten TÜİK önünde protesto: Enflasyonun sebebi ücretler değil
Türkiye, yılın ilk çeyreğinde tarihi zirve olan 50,5 ton altın alımıyla Çin'in ardından ikinciliğe yükseldi. Dünya Altın Konseyi raporunda "Türk yatırımcılar enflasyondan kaçarak altının güvenliğine sığındı. Değer olarak eşi görülmemiş şekilde altına 3 milyar dolarlık yatırım yapıldı" denildi.
Yüksek enflasyon nedeniyle parasını enflasyona karşı koruyacak enstrüman bulamayan Türklerin seçim belirsizliğinin de etkisiyle “güvenli liman” olarak görülen altına yönelmesi, Türkiye’yi dünyada en çok altın alımı yapılan ikinci ülke durumuna yükseltti. Dünya Altın Konseyi Altın Trendleri raporuna göre, Türkiye’de yılın ilk çeyreğinde yatırım amaçlı altın külçe ve para alımları 50,5 tonla tarihin en yüksek seviyesine yükseldi. Türkiye, böylece yaklaşık 1,5 milyar nüfusuyla dünyanın en çok altın alımı yapılan Çin’i geçti. Çin’de yılın ilk çeyreğindeki altın alımı yüzde 31,2 artışla 68 tona yükselirken Türkiye’de ise artış oranı yüzde 400 oldu. Türkiye’yi 34,4 tonla, tarih boyunca altına olan tutkusuyla bilinen Hindistan takip ederken, ABD’de ilk çeyrekte satılan altın miktarı 32,3 ton oldu.
Dünya Altın Konseyi’nin konuyla ilgili değerlendirmesinde “Türkiye’de altın külçe ve para alımları ilk kez 50 tonu aşarak olağanüstü seviyelere ulaştı. Değer olarak eşi görülmemiş bir şekilde altına 58 milyar lira (3 milyar dolar) yatırım yapıldı. Türk yatırımcılar enflasyondan kaçarak altının güvenliğine sığındı. Resmi veriler enflasyonu yüzde 50’de gösteriyor, gayri resmi olarak enflasyonun bu oranın iki katı olabileceği tahmin ediliyor. Negatif reel faizlerin yanında mayıs ortasındaki seçimler altının güvenli liman cazibesini artırıyor” ifadelerine yer verildi.
Rapora göre, merkez bankaları resmi altın rezervlerini ilk çeyrekte 28 ton artırdı. Altın külçe ve para alımları yıllık yüzde 5 artarak 302 tona ulaştı. Altın takı alımları ise 478 ton oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ilk çeyrekte net 30 tonluk altın alımı yaptı. Böylece dünyada söz konusu dönemde altın rezervini en çok artıran 3. merkez bankası oldu. İlk çeyrekte en çok altın alımı yapan merkez bankası 69 tonla Singapur olurken, bunu 58 tonluk alımla Çin Merkez Bankası takip etti. Dünya Altın Konseyi TCMB’nin ilk çeyrekteki toplam alımlarının aslında 45 ton olduğunu ancak mart ayında altın ithalatına getirilen kısıtlamayla bankanın iç piyasaya 15 tonluk satış yaptığını belirtti.
Altın, ABD’de yeniden canlanan bankacılık krizinin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkılaştırmayı beklenenden önce tersine çevirebileceği iddiaları ve ABD’de yaşanan borç tavanı açmazının güvenli liman taleplerini artırmasıyla haftalık bazda yüzde 3 yükseldi. Spot altın ons başına 2,079 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini test ederken gram altın da 1,300 TL ile rekor yeniledi. Uzmanlara göre, alım yönlü hareketlerin sürmesiyle altında izlenecek direnç seviyeleri önce 2,068 sonrasında ise 2,080 dolar olacak. Ancak satışların ağır basması halinde fiyatların 2,030 doların altına çekilebileceği ve o zaman da 1,995 dolara varan satışların yeniden gündeme gelebileceği belirtiliyor.