Arjantin’de enflasyona 50,5 puan Milei zammı

Arjantin'de Milei'nin 'şok terapisi' vaadiyle iktidara gelmesiyle enflasyon aralık ayında 50,5 puan artışla yüzde 211,4'e ulaşarak 32 yılın zirvesini gördü. Aylık enflasyonda da yüzde 25,5 seviyesi görüldü.

Ekonomi 13 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Milei, seçilmeden önce ülkenin merkez bankasını ortadan kaldırma ve yerel para birimi peso yerine dolara geçiş vadetmişti.

Ekonomik krizden bir türlü kurtulamayan Arjantin’e “şok terapisi” uygulayacağını söyleyerek iktidara gelen ‘deli’ lakaplı aşırı sağcı Javier Milei iktidarı da iyi gelmedi. Milei’nin devlet başkanlığı görevini devraldığı aralık ayında yıllık enflasyon yüzde 211,4’e, aylık enflasyon ise yüzde 25,5’e ulaşarak 32 yılın zirvesini gördü. Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 160,9, aylık enflasyon ise yüzde 12,8 olmuştu.

Özelleştirme, kamu harcamalarında kesinti ve döviz kurunda yüksek oranlı devalüasyon içeren şok terapisini yürürlüğe koyan Milei, seçilmeden önce ülkenin merkez bankasını ortadan kaldırma ve yerel para birimi peso yerine dolara geçiş vadetmişti. Milei’nin göreve başlamasının hemen ardından resmi dolar/peso kurunda yüzde 54’lük artışa gidilmiş ve çeşitli mal ile hizmetlerdeki fiyat kontrolleri büyük oranda kaldırılmıştı.

'Deli' Milei Arjantin ekonomisini bataktan kurtarabilecek mi?‘Deli’ Milei Arjantin ekonomisini bataktan kurtarabilecek mi?

Arjantin’de orta ölçekli işletmeler federasyonu, aralık ayında satışların yüzde 13,7 oranında gerilediğini açıkladı. ABD’de bir mahkemenin, 2012’deki bir kamulaştırma kararı nedeniyle Arjantin devletini 16 milyar dolar ödemeye mahkum etmesi de ülkenin yaşadığı büyük sorunlara eklenmiş oldu.

4,7 milyar dolarlık kredi dilimini onaylayarak aşırı sağcı hükümete destek veren IMF, Arjantin ekonomisinin 2024’te yüzde 2,5 oranında daralmasını bekliyor.

IMF’den ‘deli’ başkan Milei'ye destekIMF’den ‘deli’ başkan Milei’ye destek

'Şok terapisi' de Arjantin'e yaramadı, enflasyon yüzde 160'a fırladı‘Şok terapisi’ de Arjantin’e yaramadı, enflasyon yüzde 160’a fırladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.