Ağıralioğlu’nun partisinin ismi ve kuruluş tarihi 29 Ekim’de belli oluyor
Seçimlere sadece 8 gün kala, gözlerin çevrildiği İstanbul’da şimdiye kadarki en büyük mitingini düzenleyen Millet İttifakı, serpiştiren yağmura rağmen adeta gövde gösterisi yaptı. Tüm liderlerin kürsü aldığı mitingi, Kılıçdaroğlu “Her şey çok güzel olacak” diyerek bitirdi.
Millet İttifakı’nın beklenen İstanbul mitingi dün gerçekleşti. İttifakın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da katıldığı miting, on binlerin katılımıyla başladı ve hava kararana kadar sürdü.
Mitingde kürsü alan liderlerin sırasıyla konuşmalarında öne çıkan kısımlar şöyle:
Kürsüye ilk çıkan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, ittifak olarak seçilirlerse toplumun her kesiminin derdiyle eşit biçimde ilgileneceklerini söyledi:
“Çok farklı programları olan altı siyasi parti Genel Başkanları olarak bir araya geldik. Meselelerimizi birlikte mütalaa ettik, komisyonlar kurduk. Arkasından da bu problemlerin üstesinden nasıl geleceğimizi kamuoyuna deklare ettik. Açıkladık. Gizli kapaklı bir şeyimiz yok. Onun için mağdur olan kim olursa olsun, siyaseten bizim aynı duygu ve düşünceleri paylaşmasa bile onun derdini biz kendi derdimiz bileceğiz, bundan emin olun. Herkesin dert babası olacağız. Mutlaka dertli olan insanlarla dertleşeceğiz. Mutlaka her kesimin problemlerini çözeceğiz. Türkiye’yi biz bir bütün olarak görüyoruz. Diyarbakır’dan Edirne’ye kadar, Kars’tan ta Muğla’ya kadar her bölge bizim derdimiz. Adalet başta olmak üzere, her konuya el atacağız. Mutlaka sanayide bir devrim yapacağız. Neye ihtiyacınız varsa, ihtiyacımız varsa, mutlaka onu gidereceğiz. Ülkemizin her bölgesinde her ilinde yatırımlar gerçekleştireceğiz. Herkes iş bulmak, karnını doyurmak için İstanbul’a gelmek mecburiyetini hissetmeyecek.”
Karamollaoğlu’nun ardından sahneye çıkan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, iktidar bloğunun söylem ve seçim propagandalarını eleştirdi:
“21 yıllık iktidar yaptıklarını anlatıp yeni vaatler ileri sürmesi gerekirken tankları tüfekleri, gemileri gösteriyor. Seçim mi yapıyoruz, savaşa mı hazırlanıyoruz belli değil. Bu eserlerin hepsi bizim eserlerimiz gurur kaynağımız ama 14’ünden sonra insanlarımız şununla karşı karşıya kalacak; kiracı-ev sahibi, kredi kartları, pahalılık, enflasyon, uyuşturucu, mülteci. Bu sorunlarla karşı karşıya kalacak ama bunların konuşulmasını istemiyor. Seçim zamanı mevsimlik birazcık milliyetçilik sosu birazcık muhafazakarlık sosu. İnsanlar bununla tartışsın başka bir şey konuşulmasın istiyorlar. İstanbul düştü ama her şey çok güzel oldu. Gerçeklerin yine bu seçimde konuşulmasını istemiyorlar bir sürü iftira atıyorlar. Kulak asmıyoruz. Korkuyorlar mı? Neden korkuyorlar, hesap vermekten değil mi? Biz 15 Mayıs’ı bekliyoruz. 14 Mayıs’tan sonra hukukun üstünlüğü de mutlaka yerini bulacak ve hukuk herkese adil işleyecek. Millet İttifakı’ndaki 6 parti hakikaten uzlaşmış bir araya gelmiş. Öbür taraftakiler bir acayip, HÜDA PAR var. Bir kısmı ittifakta bir kısmı değil diyor, ee berabersiniz. Seçime giderken milli, gayri milli laflarının hepsini reddediyoruz. Mevsimlik milliyetçiliklerinizi, muhafazakarlıklarınızın hepsini reddediyoruz.”
Yavaş’ın ardından mikrofonu alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konuşmasının dikkat çeken kısmı ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bu millet kazansanız da size teslim etmez” diyerek başlattığı, “seçim sonuçları demokratik biçimde kabul edilecek mi” tartışmasına dairdi:
“Bundan 4 yıl önce, 6 Mayıs 2019 günü, bir yargı darbesiyle karşı karşıya kalmıştık. (Yuh sesleri yükselince) Genelde yuhalamayın derim ama bu kararı alanları yuhalayın ki bir daha cesaret edemesinler. İstanbulluların iradesini beğenmeyenler seçimi iptal ettirmişlerdi. O gün utanmadan ‘Sandıktan biz çıkmazsak, o seçim geçerli sayılmaz’ dediler. Sonra millet onlara öyle bir demokrasi tokadı attı ki saymayı öğrendiler. Hem milletin kararına saygı duymayı hem de oyları saymayı öğrendiler. 23 Haziran’da, 806 bin oy farkını tek tek saydırdı bu millet onlara. 14 Mayıs’ta da milyonlarca oy farkını tek tek sayacaklar. Milletin iradesine saygı duyacak, iktidarı millete teslim edecekler. Milletin iradesine saygı duyacak, iktidarı millete teslim edecekler, millete. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir sözü altı dolu bir sözdür. Bugün hep beraber ekonomiyi konuşuyoruz, konuşacağız. Ama onlar, ekonominin e’sini ağızlarına almaya cesaret edemiyorlar tarihin en büyük ekonomik krizini unutturmak için, kötü dillerini, milletimizi bölmek için kullanıyor. Sanıyorlar ki ‘bu milleti kandıracaklar’… yemez… Artık yemiyor bu numaralar, yemiyor… Millet güzel bir slogan buldu: Patates- soğan güle güle Erdoğan güle güle kardeşim, güle güle…”
İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu’nun bir mitingde zafer işareti yaptığı fotoğraflar üzerinden tepki gösteren Cumhur İttifakı’nı “Bunlar, kötülüğü o kadar büyüttüler ki artık miting alanlarında eşlerimizin görüntülerini yayınlayarak oy kapma ucuzluğuna başladılar. Biz sana benzemeyiz, eyy benzersiz kötülüklerin sahibi, biz kutsal saydığımız aileleri, oy uğruna seçim meydanlarına katmayız. Eşleri, çocukları siyaset mücadelesinden muaf tutarız” sözleriyle eleştirdi.
İmamoğlu, seçimin ilk turda bitmesinin “farz” olduğunu söyledi ve gerekçesini şöyle açıkladı:
“Bak bu alavereci dalavereci iktidar, 2. tura kalırsa ellerinden geleni yapacaklar. Ama 2. tura bu işi bırakmayın, her türlü numarayı çeker. Bunların fıtratında var, 31 Mart seçimi örnektir.”
Kürsü mikrofonunun bir sonraki sahibi DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’dı. Konuşmasının büyük kısmını ekonominin Cumhur İttifakı’nın yanlış yönetimi yüzünden her gün daha kötüye gittiğini anlatmaya ayıran Babacan, bu seçimin aslında iki sorulu bir referandum olduğunu söyledi:
“Aslında bu seçim, özünde bir referandum. İki seçenekli bir referanduma gidiyoruz. Önümüzde iki tane tercih olacak. Şimdi bu iki tercihi ben İstanbul’a soracağım; otoriterlik mi, demokrasi mi? Keyfilik mi, hukuk mu? Baskı mı özgürlük mü? Tek akıl mı ortak akıl mı? Korku mu umut mu? Öfke mi sevgi mi? Kavga mı barış mı? Kriz mi huzur mu? Yoksulluk mu zenginlik mi? Arkadaşlar, kara kış mı bahar mı? İşte biz demokrasi, özgürlük, zenginlik diyoruz. İstanbul cevabını veriyor. Bahar diyoruz. Seçimlerin olacağı son gün 14 Mayıs Anneler Günü. Gelin bu 14 Mayıs’ta annelerimize baharı hediye edelim arkadaşlar. ‘Oyumu sana hediye ediyorum anneciğim’ diyelim ve adaleti, barışı, huzuru annelerimize hediye edelim.”
Babacan’ın ardından kürsüye çıkan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ise konuşmasını daha çok iktidarı eleştirmeye ayırdı:
“Bu güne 1 günde gelmedik. Bugün milyonlarca insanımız eğer sefalet içindeyse bunun sorumluluğu elbette yönetenlerdedir. Cumhuriyette demokrasiye ruhen inanmıyorlar. Demokrasi ve hukuk onların lehine işliyorsa kabulleri, işlemiyorsa değil. Şimdi birileri çıkmış diyor ki 14 Mayıs bir darbe girişimidir. Seçimleri iptal mi edeceksiniz? Bunların düşünceleri ortaya döküldü. Demokrasiye, hukuka, Türkiye’ye dair hiçbir hayalleri yok. 21 yılın sonunda Sayın Erdoğan seçim beyannamesini açıkladı. Mülakatı kaldıracağını taahhüt ediyor. Bozduğu ekonomiyi 2002 şartlarına getirmeyi taahhüt ediyor. İktidarı döneminde çıkan imar aflarını yasaklarını taahhüt ediyor. Geldikleri noktada söz bitmiş, yalanları da bitmiş.”
Mitingin 6. Konuşmacısı Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu’ydu. İstanbul’da toplanan miting kalabalığının seçimlere darbe benzetmesi yapanlara bir demokrasi dersi olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Bana ittifakımızın tarım ve gıda politikalarını anlatmak düştü” dedi ve şunları söyledi:
“Toprağı rant alanı gören bu zihniyet gidecek, toprağı bereketlendiren çiftçilerimiz geri gelecek. İmar baronları gidecek, milletin efendisi köylü gelecek. İkincisi su. GAP projesi kalktı. Kanal İstanbul’da servet projesi var. Et fiyatı süt fiyatı artarsa tüketici alamıyor, düşerse üretici kar edemiyor. Biri dedi ki biz Togg diyoruz onlar soğan diyor dedi. Tam bir zihniyet fukarası. Biz de şunu diyoruz, hem SİHA hem İHA, hem Togg, hem soğan.
Bu seçim halkla birlikte halkın kaderini paylaşanlarla halkı gıda enflasyonu karşısında ezdirenlerin seçimi olacak. Millet İttifakı’nın iktidarında gıda enflasyonu altında bir zümre olmayacak. Yiğidi bir kuru soğana muhtaç edenler gidecek, Anadolu yiğitleri gelecek. Kanal İstanbulla değil, Anadolu’ya suyla bereket getireceğiz. Lüks yatlara mazotu ÖTV’yi kaldıranlar gidecek, çiftçiye mazotu ücretsiz verenler gelecek. Bunlar kendileri manda yoğurduyla ejder meyvesiyle beslenip, halka soğanları çok görenler.
Kılıçdaroğlu’ndan önce kürsüye çıkan isim ise İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener oldu. Akşener’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilişkin Ali Yeşildağ’ın ileri sürdüğü ihale iddialarına değinmesi dikkat çekti. Akşener’in konuşmasından öne çıkan kısımlar şöyle:
Kürsüye en son gelen Kılıçdaroğlu’nun ise güncel tartışmalara çok az girmesi ve umut vermeye odaklı bir konuşma yapması dikkat çekti. İşte Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının konuşmasındaki satır başları:
Millet İttifakı’nın İstanbul mitingini OnHaber olarak sahadan izledik. Alandaki insanların ne konuştuğu, hangi konuşmalardan daha çok etkilendiği gibi önemli detayları, gazeteci Masum Gök’ün kaleminden okumak için tıklayınız.