Mona Lisa tablosundaki gizem hakkında yeni iddia: O köprü bulundu

Sanat tarihçi Silvano Vinceti'den tartışma yaratan çıkış. Vinceti, da Vinci'nin Mona Lisa tablosundaki köprünün nerede olduğunu tespit ettiğini iddia etti. Vinceti'nin iddiasına konu olan ve tarihi Etrüsklere kadar uzanan köprüden günümüze ise birkaç taş parçası dışında bir şey kalmamış durumda.

Kültür Sanat 7 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Leonardo da Vinci'nin başyapıtı sanat tarihinin en ünlü eseri olarak da kabul ediliyor.

İtalya’nın Toskana bölgesindeki küçük bir kasaba sanat tarihinin en çok merak edilen konularından birini aydınlatabilir. Dünyanın en ünlü portresi olan Leonardo da Vinci’nin ‘Mona Lisa’sının arka planına resmedilen köprünün bu kasabaya ait olduğu iddia edildi. İddianın sahibi İtalyan sanat tarihçi Silvano Vinceti.

Vnceti, İtalya’nın kuzeyindeki Arezzo’ya bağlı Laterine kasabasındaki Romito di Laterina köprüsünün Leonardo da Vinci’nin esrarengiz ‘Mona Lisa’ tablosunun arkasındaki kırsal manzaraya çizdiği köprü olduğundan hiç şüphesi olmadığını belirtti. Bu konuda en ufak bir şüphesinin bulunmadığını ifade eden Silvano Vinceti, yüzlerce yıldır süregelen tartışmayı da sonlandırdığı düşüncesinde.

Leonardo da Vinci’nin ünlü eseri Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergileniyor.

Leonardo da Vinci’nin 16. yüzyılda Floransa’da yaptığı ‘Mona Lisa’ tablosunda yer alan kadının yaygın olarak Lisa del Giocondo olduğuna inanılıyor. Ancak portrenin Vinci’nin bizzat kendisinin kadın formundaki bir çizim olduğuna inanlar da var. Bir diğer iddia ise tablodaki kadının Mecdeli Meryem olduğu yönünde.

Tablo hakkında tek tartışma bu değil elbet. Arkada resmedilen köprünün neresi olduğuna dair tartışmalar da uzun süredir devam ediyor. Geçmişteki teoriler köprüyü Laterina yakınlarındaki Ponte Buriano ve İtalya’nın kuzeyindeki Piacenza kentindeki Ponte Bobbio olarak tanımlamıştı. Ancak sanat tarihçi Silvano Vincetti resimdeki köprünün Romito di Laterina olduğuna emin.

Romito di Laterina köprüsünden geriye birkaç kalıntı kalmış durumda.

Geçmişi Etrüskler dönemine kadar uzanıyor

Vinceti, tarihi belgeler ve drone görüntülerini kullanarak ve resim ile bölgenin fotoğrafları arasında karşılaştırmalar yaparak bunun “Etrüsk-Roma köprüsü Romito” olduğunu söyledi. Roma’daki Yabancı Basın Derneği’nde gazetecilere verdiği demeçte en dikkat çekici ayrıntının kemer sayısı olduğunu anlattı: “Leonardo’nun resmindeki köprü de Romito gibi dört kemerliydi. Öte yandan Ponte Buriano’nun altı, Ponte Bobbio’nun ise altıdan fazla kemeri var.”

Vinceti, Floransa’nın devlet arşivlerinde bulunan Medici ailesine ait belgelerin, 1501-1503 yılları arasında köprünün “çok yoğun ve işleyen bir köprü” olduğunu gösterdiğini söyledi. Arno Nehri boyunca uzanan Romito’dan geriye günümüzde sadece bir kemer ve nehir kıyısının karşı tarafındaki köprünün temelleri kaldı.

Öte yandan Vinceti’nin iddiası sonrası Laterina kasabası sakinleri oldukça heyecanlı. Laterina Belediye Başkanı Simona Neri, Vinceti’nin teorisinin 3 bin 500 nüfuslu kasabada büyük bir heyecan yarattığını söyledi. “Köprüden geriye kalanları korumaya çalışmalıyız, bunun için de finansman gerekiyor” dedi. Ancak Vinceti’nin iddialarına, köprünün tabelasının yanında ‘Mona Lisa’nın posterinin asılı olduğu Buriano’da yaşayanlar tepki geldi.

100 ressamın 100 resmiyle Cumhuriyet’in resimli tarihi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.