Oscar’da yeni kurallar herkesi memnun etmedi: Dreyfuss’un midesi bulanıyormuş

Akademi Ödülleri, ödül dağılımında çeşitlilik ve kapsayıcılık standartlarını sağlamak amacıyla bir dizi yeni kural getirdiğini duyurmuştu. 2024 Akademi Ödülleri'nde uygulanacak kurallar herkesi memnun etmiş değil. Oscar ödüllü oyuncu Richard Dreyfuss yeni kararların midesini bulandırdığını söyledi.

Kültür Sanat 8 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Dreyfuss,'Elveda Güzelim/The Goodbye Girl' filmindeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar ödülü kazanmıştı.

Sinema dünyasının en önemli ödüllerinden Oscar Ödülleri, çok uzun zamandır pek çok konuda eleştiriliyor. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi üyelerinin kararları ve ödül töreni gecesi yaşananlara kadar birçok başlık tartışmaları da beraberinde getiriyor. Akademi’ye yönelik en büyük eleştirilerin başında cinsiyet eşitliği ve temsiliyet gibi konular geliyor.

Bu nedenle 2016 yılında #OscarSoWhite (Oscar Çok Beyaz) protestoları başlamış, birçok aktör törene katılmamıştı. Eleştiriler haklı bulunmuş olsa gerek ki kimilerince geç alınmış bir karar olarak da yorumlanan bir hamle  geldi. Akademi, 2020’de kadın, siyah ve diğer azınlıklardan üyelerinin sayısını ikiye katlama sözü vermişti.

Yeni kurallar 2024’te uygulanacak

Son alınan kararla ise yine çeşitlilik ve temsiliyeti dengelemek için En İyi Film Ödülü’ne yönelik bir dizi uygunluk kuralı getirildiği açıklamıştı. Bu kurallara göre filmlerin ödüle aday olması için, en az bir başrol oyuncusu veya önemli bir yardımcı oyuncusun, temsil edilmemiş bir ırk veya etnik gruptan olması; tüm ikincil ve daha küçük rollerdeki oyuncuların en az %30’u temsil edilmemiş bir gruptan olması veya filmin ana hikayesi, teması veya anlatımı temsil edilmemiş bir gruba odaklanması gibi koşullarından birini karşılaması gerektiğini açıklamıştı. Bu kurallar, 2024 Akademi Ödülleri’nde uygulanacak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Academy (@theacademy)

2023 Oscar Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü kazanan Michelle Yeoh,  bu ödülü kazanan ilk Asyalı olarak tarihe geçmişti.

‘Midem bulanıyor’

Ancak Akademi’nin yeni uygulaması herkesi memnun etmeye yetmedi. Oscar ödüllü oyuncu Richard Dreyfuss, Akademi’nin yeni çeşitlilik ve dahil etme standartlarını eleştirdi, güncellenen yeni kuralların midesini bulandırdığını söyledi.

“Bu bir sanattır. Bana, bir sanatçı olarak, ahlakın en son ve en güncel fikrine uymam gerektiğini söyleyen kimse olmamalı. Ne risk alıyoruz? Gerçekten insanların duygularını incitmeyi mi riske atıyoruz? Bunu yasaklayamazsınız. Hayatın hayat gibi olmasına izin vermeniz gerekiyor. Üzgünüm, ülkede böyle bir azınlık veya çoğunluğun böyle bir şekilde özelleştirilmesi gerektiğine inanmıyorum.”

2023 Tony Ödülleri'nde 'Some Like it Hot' 13 dalda aday2023 Tony Ödülleri’nde ‘Some Like it Hot’ 13 dalda aday

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.