Kadınların 100. yıl imzası! ‘Mavi Kelebekler’ Avrupa’yı böyle fethetti

Cumhuriyet'in 100. yılında kadınlar basketbolla voleyboldan sonra hentbolde de tarih yazdı. İşte 3 yıl önce kurulan Antalya Konyaaltı Belediyespor'un hikayesi...

Spor 9 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
3 yıl önce kurulan Konyaaltı Belediyespor, Türkiye'ye hentbolde ilk Avrupa kupasını getirdi.

Cumhuriyet’in 100. yılında Türk kadın takımları tarih yazıyor. Basketbolda Avrupa’nın en büyük kupası iki Türk takımı arasında oynandı. Fenerbahçe kupayı kazandı. Voleybolda da 1 numaralı kupanın sahibi Vakıfbank ile Eczacıbaşı arasında oynanacak Türk derbisiyle sahibini bulacak. Kadınların başarısına son halk ise ‘Mavi Kelebekler’ olarak bilenen Antalya Konyaaltı Belediyespor’dan geldi. Mavi Kelebekler, Türkiye’ye hentbol tarihinin ilk kupasını getirdi.

Konyaaltı'ndan tarihi başarı: Hentbolde ilk Avrupa şampiyonluğuKonyaaltı’ndan tarihi başarı: Hentbolde ilk Avrupa şampiyonluğu

Konyaaltı Belediye Spor Kulübü bünyesinde bulunan kadın hentbol şubesi 2020 yılında kuruldu. Rize Pazarspor’un yarışma hakkını alarak Süper Lig’de mücadele etmeye hak kazandı. İlk yıl hedef ligde kalmaktı. İkinci yıl Avrupa’ya gitme amacıyla yola çıkıldı. Üçüncü sezon amaç Avrupa kupasını kazanmaktı. Hepsi tek tek başarıldı. Mavi Kelebekler lakabını aldı.

5 bin kişiyi salonda… 

Finalde sadece İspanyol ekibi Club Balonmano Atletico Guardes devrilmedi. Futboldan başka spora ilgi olmaz denilen Türkiye’de 5 binin üzerinde kişi ‘Mavi Kelebekler’i desteklemeye geldi. Üç yılda bu noktaya gelmek neredeyse Avrupa kupası kadar değerli.

Semih Esen, 3 yıl önce projeye destek verdi ve kazanılan kupanın mimarı oldu.

Burada iki isme parantez açma gerekiyor. Birincisi Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen. O koydukları hedefin çok üzerine çıktığını belirtiyor: “3 yıldır Süper Lig’de mücadele eden bir takım Mavi Kelebekler. Biz her sene için takıma, kendimize bir hedef koymuştuk. Fakat hem Birol hocamız hem de oyuncularımızın gayretleri ile her sene koyduğumuz hedeflerin üzerine çıktık. Bu sene Avrupa kupalarında oynamayı planlıyorduk. Türkiye’de hentbolda şampiyonluğa oynayan kulüplerimizin yarı bütçesine sahip bir takımız. Bir futbolcunun belki de 10’da biri fiyatına kuruldu bu takım. Süper Lig’de şampiyonluk iddiası olan takımların yarı maliyetine kuruldu Mavi Kelebekler. Avrupa’daki rakiplerimizin bütçesi ise bizden çok ama çok fazla. Rakiplerimizin bütçesi bizim neredeyse 5 katımız.”

Birol Ünsal, kazanılan kupayla üzerinden 40 yıllık ağırlığı kalktığını söylüyor.

İkincisi Başkan Esen’in belirttiği Mavi Kelebekler’in antrenörü Birol Ünsal. Ona göre Antalya’nın deniz ve güneşin yanında Madrid, Rio, Barcelona gibi sporda da marka olması lazım. 3 yıl önce yola çıkarken bu şiarla hareket etmiş. Başkan Esen’e projeye inandığı için teşekkürlerini sunuyor. Hentbolde Türkiye’ye ilk Avrupa kupasını getirmenin gururunu yaşıyor: “Ömrümü verdim diyebilirim. Saçımızı bu yolda ağarttık ama bugün 40 yılın yorgunluğu çıktı. Dünya şehriyse burası bu kupaları olmalı. Antalya’yı, Konyaaltı Belediyesini buralara taşıdığımız için çok mutluyuz. Kupa, Antalya’ya gerçekten çok yakıştı.”

Eda Erdem Dündar boşuna gözyaşı dökmedi! Kabus böyle bittiEda Erdem Dündar boşuna gözyaşı dökmedi! Kabus böyle bitti

İkilinin hedefleri bitmiş değil. Hentbolde marka olmak için tesisin gelecek yıl yapılması planlanıyor. Burada takım hem idman yapacak, hem maçlarını oynayacak, hem de sporcular konaklayacak. Yeni sporcular buradan çıkacak. İki idealist insanın hedefleri bitmiyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.