BM: Son 30 yılda afetler nedeniyle 3,8 trilyon dolarlık mahsul kaybedildi
İklim değişikliğinin her geçen gün daha çok kendini hissettirdiği bu dönemde Vietnam ve İspanya kendi rekorlarını kırarak, şimdiye kadar görülen en sıcak günleri yaşıyor. Uzmanlar ise bu durumun daha da kötüye gideceği yönünde uyarılarda bulunuyor.
Vietnam’da sıcaklıklar kuzeyden güneye değişiklik gösterse de ülke bu sene bir bütün olarak en sıcak yaz aylarına giriyor. Hava durumu uzmanları ve yetkililer, Vietnam’da sıcaklıkların 44.1 dereceye çıkmasının ardından halka günün en sıcak saatlerinde evden çıkmamaları yönünde uyarıda bulundu. Bilim insanları küresel ısınmanın zaten olumsuz olan hava koşullarını daha da kötüleştirdiğini söylüyor. Vietnam’ın komşu ülkeleri de nisan ayında Asya’da görülen sıcak hava dalgasında rekor kırdı.
Ulusal Hidro Meteoroloji Tahmin Merkezi, Vietnam’ın kuzeydeki Thanh Hoa eyaletinde yapılan ölçümler, ülkedeki sıcaklıkların 44.1 derece olarak ölçüldüğünü ve bunun 2019’da ölçülen 43.4 derecelik sıcaklık rekorunu kırdığını bildirdi. İklim değişikliği uzmanı Nguyen Ngoc Huy yaptığı açıklamada bu rekor sıcaklıkların iklim değişikliği ve küresel ısınma bağlamında endişe verici olduğunu ve ileride de bu rekorun giderek daha çok tekrarlanacağını söylüyor.
Bir çiftçi olan Nguyen Thi Lan, aşırı sıcaklar yüzünden Danang’daki işçilerin çalışmaya her zamankinden çok daha erken bırakmaya zorladığını söyledi. Danang yetkilileri, ülkenin sanayı ve elektrik bakanlıklarından ‘sıcaklık, olası kuraklık ve su sıkıntısıyla etkili bir şekilde başa çıkmak için işbirliği yapmalarını’ talep etti. Ayrıca Danang’ın su tedarik şirketine evsel kullanım için yeterli miktarda su temin edilmesi talimatında bulundu. Başkent Hanoi’de de birçok insan güneşten korunmak için dışarıdan uzak durması sebebiyle öğle saatlerinde meydanlar boş kaldı.
Öte yandan Vietnam’ın komşuları Tayland, Myanmar ve Bangladeş de aşırı sıcaklıklarla kavruluyor. Tayland meteoroloji dairesi nisan ayında 44.6 dereceyle, Myanmar ise 43.8 ile son on yılın en yüksek sıcaklığını yaşamıştı. Bangladeş’in başkenti Dakka’da 1960’lardan bu yana en yüksek sıcaklık kaydedildi. Öte yandan Hindistan’da da hava durumu yetkilileri ülkenin bazı bölgelerinde sıcaklıkların normalin yaklaşık üç ila dört derece üzerinde izlediğini belirtiyor.
Sıcaklıklardan sadece Asya ülkeleri etkileniyor diyemeyiz. Zira İspanya Meteoroloji Enstitüsü (Aemet) de İspanya’da nisan ayında görülen ortalama sıcaklık oranlarının 14,9 olarak tespit edildiğini belirtti. Bu şimdiye kadar kayda geçen ortalamaların 3 derece üzerinde oldu. Kurtuba havaalanında 38,8, Sevilya’nın Moron de la Frontera ilçesinde 37,4 ve Sevilya ile Granada havaalanlarında 36,9 dereceye varan sıcaklıklarla İspanya’da 27 Nisan’da rekor yaşandı. Nisan ayında düşen yağış oranının da 1961’den bu yana en düşük seviyede olduğu bildirildi. Ancak iklim değişikliğinin bir etkisi olarak bu hafta ülkenin özellikle kıyı bölgelerinde şiddetli yağış bekleniyor.