Erdoğan’ın sert sözlerine muhalefetten yanıt gecikmedi
Seçimlere günler kala birçok seçmen, seçim günü sandıklarda yaşanacak olumsuzluklar hakkında endişe duyuyor. 10Haber, Millet İttifakı'nın 14 Mayıs'ta 'Karargahı' olacak odayı gezdi. CHP Genel Merkezi'nde 14 Mayıs'ta neler olacağını Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel anlattı.
Türkiye, tarihinin en kritik seçimlerinden birine gidiyor.
Anket şirketlerine göre ‘bıçak sırtı’ bir seçim… İktidar ve muhalefet arasında ciddi bir fark görünmüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 yıllık iktidarını sürdürmek, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yıllardır Çankaya’ya çıkabilmek için il il geziyor.
61 milyon seçmenin büyük bir kısmı, 14 Mayıs sabahı, desteklediği partiye oy vermek için bir metrekareden küçük kabine girecek. Önündeki iki pusulada desteklediği ismi ve partiyi bulup, ‘Evet’ yazan mührü basacak. Mührün kaldırırken hafif tereddüt edip, her şey yolundaysa kabinden çıkacak. Tüm gözler kendi üstünde hissederek sandığa zarfını atacak.
Peki sonra?
Muhalif seçmen, oylarının güvende olup olmadığına dair endişeye yaşıyor. Oyların takibi 22 yıllık iktidar sahibine mi bırakılacak?
10Haber, bu soruların yanıtlarını aramak Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisi CHP’nin genel merkezine gitti, seçim sonuçlarının takip edilmesi için kurulan sistemin başında bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’le seçim güvenliği için izlenecek yolları konuştu.
CHP Genel Merkezi, seçim çalışmalarındaki son viraj nedeniyle oldukça sakin. Yedinci katta, CHP’nin Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Onursal Adıgüzel’in makamına geldiğimizde, kalabalığın arttığını görüyoruz.
Binadaki en hareketli oda olduğu söylenebilir. Kendisi toplantıda ama birçok kişi gelip “Onursal Bey odasında mı?” diye soruyor. Kendisinin toplantısı yarım saat uzuyor, “Kusura bakma yoğunuz” dedikten sonra selamlaşıp, makamında sohbet etmeye başlıyoruz.
İlk sorumuz, yoğunluğun nedeni oluyor. Seçim günü kullanılacak sistemin dördüncü testini yaptıklarını anlatıyor.
Seçim güvenliği ve veri akışı tartışmalarını yakından takip ettiğini söyleyen Adıgüzel, tedbirlerini aldıklarını, yöntemlerini belirlediklerini söylüyor.
Bazı sandıklarda resmi görevlilerinin olmadığını anlatan Adıgüzel, “Bu sandıklar müşahit olarak takip edilebiliyor. Toplamda 40-50 bin oyun olduğu sandıkta eksiğimiz var, bunları müşahitlerle telafi etmek için çalışıyoruz” diyor.
14 Mayıs sabahı, CHP Genel Merkezi’nin sabah 05.00’da açılacağını söyleyen Adıgüzel, “Çağrı merkezimiz ve hukukçularımız hazır olacak. Sandıklardan gelen ihbarları değerlendirecek” diyor. Sadece bu kadar da değil. Genel merkezde, Siber güvenlik, veri tabanı, yazılımcı uzmanlardan oluşan 200 kişilik bir teknik ekip hazır bulunacak. Destek birimlerle beraber bu sayı, 500’e çıkacak. Seçim sistemlerine veri, hem ittifak ortaklarında da gelecek.
Sonuçların açıklanmasıyla beraber Altılı Masa’nın adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ilk sonuçlar CHP’nin dördüncü kattaki ‘seçim karargahından’ gelmeye başlayacak.
Adıgüzel, Altılı Masa’nın diğer liderlerini de CHP Genel Merkezi’nde ağırlamaktan onur duyacaklarını fakat henüz bu konunun konuşulmadığını söylüyor. Yüksek ihtimalle her partinin lideri kendi genel merkezinde olacak.
Sonuçlar açıklanırken izlenecek yol haritasına dair Adıgüzel’in verdiği 31 Mart örneği gayet açıklayıcı oluyor: Güncellenen sonuçlara göre periyodik olarak kamuoyuna açıklamalar yapılacak
“Seçim güvenliği sadece teknoloji işi değil” diyen Adıgüzel, oy kullanımının ve sayımının manuel olarak yapıldığını anlatırken ıslak imzalı sandık tutanaklarının okul başkanları tarafından kendilerine iletileceğini belirtiyor. Okul başkanlarına CHP’nin hazırladığı programla ilgili eğitim verildiğinin de altını çizen Adıgüzel, vatandaşlara da görev vererek çağrı da bulunuyor: Seçmenler oy kullandıktan sonra evde oturmasınlar. En kötü sandıklarındaki sayımı takip etsinler. İkincisi, oyların takibini sağlasınlar. Seçim güvenliğini sağlamak, tüm seçmenlerin görevi haline geldi.
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olduğu 2018 senesinde sistemin çöktüğü yönündeki iddialar tartışmalara neden olmuş, CHP’li Muharrem Erkek, seçimin ikinci tura kaldığını açıklamış fakat İnce, “Adam kazandı” diyerek Erdoğan’ın zaferini doğrulamıştı.
Bu örnekle beraber Onursal Adıgüzel’in 14 Mayıs’ta yaşayacağı stresi anlayabilmek için “O gün tüm gözler sizin üzerinizde olacak. Ne hissediyorsunuz?” diye sorduğumuzda, “Tabii stresli bir süreç” diyen Adıgüzel, ekibine güveniyor. “Çok çalışan, genç ve uzman ekibe sahibiz. Nasıl 2019’da Mersin, Adana, İstanbul, Ankara’yı beraber kazandıysak bu seçimde de Cumhurbaşkanlığını kazanacağız” diyerek tüm sürecin altından ekip olarak kalkacaklarını belirten Adıgüzel, kriz durumlarına karşı planları olduğunu anlatmaya başlıyor.
İnternet kesintisi durumunda ‘B Planı’nın devreye gireceğini aktaran Adıgüzel, GSM operatörlerinin sistemini kullanarak haberleşme sağlayacaklarını belirtti.
CHP’nin C planı ise oldukça zorlu. Bu planın devreye girmesi için tüm teknolojik aletler kullanılamaz hale gelmesi gerekiyor. Çözüm ise, tüm okullardaki tutanakların ilçe başkanlıklarından birleştirilerek manuel olarak Ankara’ya ulaştırılması. Fakat ekibiyle birlikte her türlü krize hazır olduklarını vurgulayan Adıgüzel, her konuda detay veremeyeceklerini belirtiyor.
Adıgüzel, internet kesilmesi durumunda verilerin YSK sistemine de girilemeyeceğini anlatırken “Zaten o gün internet duruyorsa, milli iradeye karşı bir kalkışma vardır. Böyle yorumlayıp buna karşı politika üretmek gerekir” diyor.
Diğer bir ihtimal ise CHP’nin kendi kurduğu takip sisteminin çökmesi. Bu durumda, merkezde hazır bulunan yazılımcılar hızlı bir şekilde müdahale ederek sistemi tekrar çalıştıracak. Adıgüzel, bu durumda kesintinin en fazla 20 dakika olabileceğini anlatırken kullanıcıların geri bildirimine göre sistemde iyileştirmelerin hala sürdüğünü belirtiyor.