Endişeye mahal yok… İzmit Körfezi’ni turkuaza boyayan kokolitoformuş

Önceki yıllarda müsilaj ve sanayi atıkları yüzünden çeşitli renklere bürünen İzmit Körfezi, bu kez turkuaz rengini aldı. Körfezin renk değiştirmesi endişelere neden oldu ama uzmanlar suyun rengini değiştirenin “kokolitofor” isimli bir tek hücreli olduğunu belirtti. Uzmanlara göre bu doğal bir süreç.

Çevre 10 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

İzmit Körfezi turkuaz renge büründü. Renk değişimi NASA’nın uydu görüntülerine de yansıdı. Görüntüler Marmara Denizi ile ilgili önceki yıllarda yapılan “deniz ölüyor” uyarılarını akıllara getirdi ve endişe yarattı.

Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, “Bu oluşumlar, zaman zaman rastladığımız bizi çok şaşırtmayan oluşumlar. Kokolitofor denilen tek hücreli canlıların sayıca artışının sonucunda meydana geliyor” dedi.

Renk değişimi NASA’nın uydu görüntülerine de yansıdı

Bölgede daha önce de bu zamanlarda suyun renginin değiştiğini söyleyen Ergül, “Büyük ölçüde bu tür canlıları besleyen, besleyici element tabir edilen azotlu ve fosforlu bileşiklerin miktar olarak yeterli olması ve üremelerini desteklemesi durumunda gerçekleşen bir durumdur. Ancak bölgenin doğal fitoplankton türleri içerisinde bu türlerin de olduğunu biliyoruz. Zaman zaman Karadeniz’den akıntılar ile boğazlardan İstanbul’a, oradan da İzmit Körfezi’ne sürüklenebiliyorlar” diye konuştu.

Endişe edilecek bir durum değil

Yaşanan sürecin doğal olduğunu anlatan Prof. Dr. Ergül, “Çok endişe edilir ya da çok garipsenir bir durum değil. Zaman zaman rastlıyoruz. Meteorolojik koşullarda üremelerini destekleyen rüzgar, su sıcaklığı gibi faktörleri uygun hale getirdiğinde; bu canlıların sayıca artışları, buna bağlı olarak da su üzerinde turkuaz renklenmenin görülmesi doğal kabul edilebilir. Umarım uzun süre devam etmez. Daha önceki tecrübelerimiz, birkaç hafta içerisinde bu oluşumların kaybolduğunu ve sayılarının normale indiğini gösteriyor. Dolayısıyla sürecin bu şekilde işleyeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

İzmit Körfezi’nde daha önce yaşanan renk değişimleri de endişeye sebep olmuştu

Marmara Denizi renklerle bize ne anlatıyor?

Yaşanan bu renk değişimlerinin endişe yaratmasının en büyük sebebi 2021’de yaşanan musilaj kabusu. Müsilaj “deniz salyası” olarak da bilinen ve deniz ekosistemini tehdit eden yapışkan bir salgı. O yıl havaların ısınmasıyla ortaya çıkan müsilaj aylarca Marmara Denizi’nin yüzeyini ve tabanını kaplamıştı. Temizlenmesi için eylem planı oluşturulmuştu.

İzmit Körfezi geçen yıl ekim ayında da kahverengiye bürünmüştü. Uzmanlar bunun ilkbahar ve sonbaharda yaşanan alg patlamasıyla ilgili olduğunu söylemişti.

Bu yılın ocak ayında da körfezin doğu ucunda sahil şeridi kırmızıya boyanmıştı. Uzmanlar bunun da zaman zaman Marmara Denizi kıyılarında görülen “Gelidium” cinsi bir yosun türünden kaynaklandığını ve tehlike olmadığını açıklamıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.