7,4 milyar dolar yatırım planlayan Toyota ılımlı kâr bekliyor

2030 yılına kadar elektrikli otomobile 1 trilyon yen (yaklaşık 7,4 milyar dolar) yatırım planladığını açıklayan Japon otomobil üreticisi Toyota, Mart 2024'e kadar olan dönem için 3 trilyon yen (22,2 milyar dolar) işletme kârı tahmininde bulundu.

Ekonomi 11 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

2030 yılına kadar elektrikli otomobile 1 trilyon yen (yaklaşık 7,4 milyar dolar) yatırım planladığını açıklayan Japon otomobil üreticisi Toyota, Mart 2024’e kadar olan dönem için 3 trilyon yen (22,2 milyar dolar) işletme kârı tahmininde bulundu. Bu tahmine göre, şirket yüzde 10 kâr artışı ve güçlü elektrikli araç satışı hedeflediğini açıkladı.

Dünyanın 1 numaralı otomobil üreticisi Toyota Motor Corp.’un mevcut mali yıl için ılımlı kâr tahmini, analistlerin tahminleriyle uyumlu gerçekleşti. Toyota’nın hisseleri, şirketin kendi hisselerinden 150 milyar yen (1,1 milyar dolar) kadarını geri almayı planladığını açıklamasının ardından yüzde 2,5’e kadar yükseldi.

Toyota, analistlerin tahminleriyle uyumlu olarak, Mart 2024’e kadar olan dönem için 3 trilyon yen (22,2 milyar dolar) işletme kârı tahmininde bulundu. Ayrıca şirket, net satışların 38 trilyon yene ulaşma yolunda olduğunu ve pazarın beklentilerine uygun olduğunu açıkladı. Bu tahmine göre, şirket yüzde 10’luk kâr artışı ve güçlü elektrikli araç satışı hedefliyor.

Yeni CEO Koji Sato, önceki açıklamasında, “Toyota’yı bir otomobil şirketinden bir mobilite şirketine dönüştürmek benim en önemli önceliğim, bu geçişin temeli karbon nötr olacak” demişti. Diğer taraftan Sato, nisan ayında 2026 yılına kadar Toyota’nın yılda 1,5 milyon pil tabanlı elektrikli araç satacağına ve 10 yeni model piyasaya süreceğine söz vermişti.

Tesla Inc. ve Çinli BYD Co.’nun liderliğini üstlendiği bir elektrifikasyon çağına geçişi denetleyecek olan Sato’nun aynı zamanda yarı iletken kıtlığının hâlâ devam ettiği bir ortamda üretimi sorunsuz devam ettirmesi bekleniyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.