Kılıçdaroğlu WSJ’ye konuştu: Türkiye Batı ittifakının üyesidir, Putin de bunu çok iyi bilmektedir

ABD gazetesi Wall Street Journal'a konuşan cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçilmesi durumunda NATO'nun Rusya'ya yönelik aldığı yaptırım kararlarına uyacağını söyledi. Kılıçdaroğlu bununla birlikte Rusya'nın Türkiye'deki yatırımlarını aynen sürdüreceğini de vurguladı.

Siyaset 11 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kılıçdaroğlu cumartesi günü Maltepe'de seçmenlerle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen hafta sonu İstanbul’da yaptığı Maltepe mitinginin ardından ABD gazetesi The Wall Street Journal’a seçimi kazanırsa dış politikanın nasıl olacağıyla ilgili birtakım açıklamalarda bulundu.

Avrupa Birliği’ne (AB) katılım sürecini yeniden canlandırmayı hedeflediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “İlk kez sandığa gidip oy kullanacak 5,3 milyon genç insan var ve onlar da özgürlük ve demokrasi istiyor. Bu hem bizim için hem Türkiye için hem de üyesi olmaya çalıştığımız AB ve Batı uygarlığı için çok önemli” dedi.

Gazete, Ankara’nın bir yandan Ukrayna’ya silah satarken diğer yandan da Putin ile yakın temas kurmasına değinerek, Türkiye’nin Ukrayna savaşının başından beri uyguladığı mekik diplomasisinden bahsetti. Daha önce ABD’nin itirazlarına rağmen S-400 alan Türkiye’nin, Batı yaptırımlarından kaçmasında Rusya’ya yardımcı olduğu iddiasıyla Türk şirket ve kurumlarının yaptırım tehdidiyle karşı karşıya olduğu da belirtildi.

Rusya yaptırımlarına uyma sözü kafaları karıştırdı

Röportaj sırasında Rusya’nın Türkiye’deki yatırımlarını aynen sürdüreceğini dile getiren Kılıçdaroğlu’nun öte yandan da yaptırımlar konusunda Batı’nın aldığı kararlara uyarak Moskova’yı eskisinden daha yalnız bırakacağını belirtti. Ne var ki bu cümle sosyal medya kullanıcılarının kafalarını karıştırdı. Kılıçdaroğlu’nun ağzından değil de dolaylı olarak kaleme alınan bu cümlede ‘Moskova’yı eskisinden daha yalnız bırakma’ ifadesinin gazetecinin mi yorumu olduğu anlaşılmıyor. Zira Rusya’nın Türkiye’ye yatırımları devam edecekse Moskova’nın nasıl eskisinden daha yalnız kalacağı muamma.

Kılıçdaroğlu röportajın devamında ise, “Türkiye, Batı ittifakının ve NATO’nun bir üyesidir. Putin de bunu çok iyi bilmektedir. Dolayısıyla Türkiye, NATO’nun aldığı kararlara uymak zorundadır” dedi.

ABD'den Türkiye'ye S-400 talebi: Ukrayna'ya gönderABD’den Türkiye’ye S-400 talebi: Ukrayna’ya gönder

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.