Eurovision’da yokuz ama tarihinde şık bir yerimiz var

Türkiye yıllardır Eurovision'da yok. Ama Sertab Erener, yarışmaya damga vurmaya devam ediyor. Eurovision tarihin en iyi şarkılarının yer aldığı listede Sertab Erener'in 'Everyway That i Can' şarkısı ilk 10'a girdi. Zirvede ABBA'dan 'Waterloo' var.

Kültür Sanat 12 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Sertab Erener 2003 yılında Eurovision'da birincilik kazanmıştı.

1956’dan bu yana gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması, bu yıl 66. kez izleyiciyle buluşuyor. Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından düzenlenen yarışmanın bu yılki finali Liverpool’da. Geçen yılın kazananı Ukrayna olmasına rağmen, savaş koşulları nedeniyle bu sene İngiltere’de yapılmasına karar verilen yarışma tarihine damga vuran şarkılar da gündeme geldi.

Türkiye son olarak 2012 yılında Can Bonomo ile yarışmada yer almıştı. Bir dönem milli dava haline dönüşen Eurovision tarihimizde 2003 yılında Sertab Erener ile kazandığımız birincilik hafızalarda tazeliğini koruyor. Üstelik böyle düşünen de sadece biz değiliz. The Guardian’da yer alan ve Eurovision tarihinin en iyi şarkılarının sıralandığı listede ‘Everyway That i Can’ ilk 10’da.

‘Waterloo’ ilk sırada

Geçen yıl İtalya’da gerçekleştirilen finallerde Ukrayna’yı temsil eden Kaluş Orkestra, ‘Stefania’ isimli şarkısıyla birinci olmuştu. 1956’dan bu yana yapılan yarışmada en çok birincilik İrlanda’ya ait. Yarışmada yedi kez zirveyi gören İrlanda’yı, altı zaferle İsveç takip ediyor. Üstelik bu zaferlerden biri de ABBA’nın Waterloo şarkısı. 1974 yılında yarışmada birinci olan Waterloo şarkısı, The Guardian’a göre Eurovision tarihinin de en iyi şarkısı.

https://youtube.com/watch?v=I8F5vKJcxCQ

Hem ABBA’nın hem de pop müzik tarihinde çok özel bir yere sahip olan ‘Waterloo’nun birinci olduğu listenin ikinci sırasında France Gall yer alıyor. 1965 yılında Lüksemburg’u temsilen katıldığı yarışmada dönemin ünlü müzisyeni birinci olmayı başarmıştı. Listenin üçüncü sırasında 2016’da Ukrayna’yı temsilen katılan Jamala yer alıyor. Dördüncü 2012’de İsveç adına yarışan Loreen’in ‘Euphoria’ şarkısı olurken beşinci sırada ise 1963 yılından bir şarkı var; Danimarka adına yarışan Grethe and Jørgen Ingmann’ın ‘Dansevise’.

Korkunç görüntüsüyle Lordi de listede

Bir dönem milli davamız haline gelen ve Şebnem Paker’in unutulmaz performansıyla aslında zafer elde etmeye çok yaklaştığımız Eurovision’da mutlu sona 2003’te ulaşmıştık. Sertab Erener’in ‘Everyway That i Can’ şarkısı o yıl yarışmadan birincilikle ayrılırken tarihin en iyi yarışma şarkıları listesinde de altıncı oldu. 1975 yılından Felemenkçe ‘Ding-a-Dong’ yedinci olurken sekizinci sırada oldukça sansasyonel bir şarkı bulunuyor. Korkunç görüntüleriyle hafızalara kazınan Finlandiyalı topluluk Lordi, 2006 yılında ‘Hard Rock Hallelujah’ ile tüm zamanların en iyi sekizinci Eurovision şarkısı oldu. Dokuzuncu sıraya geldiğimizde Avusturyalı Conchita Wurst, ‘Rise Like a Phoenix’ şarkısıyla yer alırken 1993 yılında İrlanda’yı temsilen yarışmaya katılan Niamh Kavanagh, ‘In Your Eyes’ ile listenin onuncu basamağında.

Çellist Camille Thomas’dan Türkiye’ye mesaj: Asla vazgeçme

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.