İnce çekildi: Kılıçdaroğlu ‘Ruslar’ı, Erdoğan ise Kılıçdaroğlu’nu suçladı

Kaset iddialarıyla gündeme gelen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanı adaylığından çekildi. İnce’ye kamuoyu önünde davette bulunan Kılıçdaroğlu kaset iddialarına ilişkin Rus hackerları, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Kılıçdaroğlu’nu adres gösterdi.

Siyaset 12 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildi.

İnce’nin çekilme kararının hemen ardından CHP lider Kemal Kılıçdaroğlu’ndan “sofraya davet” çağrısı geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Doğrusu üzüldüm” derken, MHP lideri Devlet Bahçeli öfkelenerek “Özel hayat cellatları işbaşında” açıklaması yaptı.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, parti genel merkezi önünde basın toplantısı düzenledi. İnce şunları söyledi:

“İlçe, il yönetimlerinde bulundum, 5 dönem milletvekilliği yaptım, Cumhurbaşkanı adayı oldum, parti kurdum. 40 yılın üstünde mücadele ediyorum. Yanlışa yanlış, doğruya doğru dedim. 40 yılın içerisinde haksızlık yaptığım insanlar olabilir. Bu son 45 günde gördüklerimi, 45 senede görmedim. Sahte dekontlar, jipler, olmayan bacanaklar, olmayan görüntüler, fotoğraflar… İsrailli bir porno sitesinden alıyor, benim kelleyi koyuyor. Bunu FETÖ’cüler yapıyor. Türkiye’de muhalif olacağım diye paylaşanlar var. 45 gündür itibar suikastı yapıyorlar. Emniyet, savcı görevini yapmıyor, gazeteci yazmıyor. Yazanlar da FETÖ’cülere ortak gibi yazıyorlar. Benim böyle görüntülerim olmuşsa, geçmişte yaşananlarda gizlice çekilmişti. Ama benim böyle bir görüntüm, ses kaydım yok. Bu özel hayat değil, iftira. Gerçek değil. Türkiye Cumhuriyeti devleti benim itibarımı koruyamamıştır. Alenen iftira. 5 milyon dolarlık dekont. Nerede bu savcılar? Pazar 10 milyon lira havale yapıyorlar. Bu kadar itibar suikastı yapılırken, savcıların ortaya çıkmamasını anlayabilmiş değilim. Ben bu ülkede kamyoncu Şerif’in oğlu Muharrem İnce olarak yaşadım. Benden başka malvarlığını açıklayan yok. Ne kadar kaçak FETÖ’cü varsa yurtdışında saldırıyor. Her gün bir iftira var. Pazar günü sandığa gideceğiz. Memleket Partisi Türkiye’nin geleceği için önemlidir, mutlaka o Meclis’te olmalıdır. HDP var, CHP listelerindeki DEVA’lı, Gelecek’li var. Bir de AKP var. Atatürkçüler azınlıkta olacak. Memleket Partisi mutlaka o Meclis’te olmalıdır. İstedikleri kadar montaj kaset yapsınlar Memleket Partisi’ne her evden bir oy istiyorum. Bu atılan iftiralara, Saray’a giden CHP’liden başlayarak ‘Saray’dan para aldı, çekilemez’ diyenlere bu alçaklığı yapanlara sesleniyorum; bu sahte dekontlardan, görüntülerden çekindiğim yok. 45 gündür direniyorum. Adaylıktan çekiliyorum. Türkiye’ye üçüncü seçenek önerdim. Bir kanal açmaya çalıştım. Bu kanalı başaramadık. Bahaneleri kalmasın.”

Kılıçdaroğlu’ndan çağrı

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmesinin ardından sosyal medyadan çağrı yaptı.

Kılıçdaroğlu “Benim çağrım hala geçerli. Eski kırgınlıkları, dargınlıkları bir kenara bırakalım artık. Sayın İnce’yi Türkiye’nin sofrasına bekliyoruz. Buyursun lütfen gelsin…” mesajını paylaştı.

Erdoğan’dan açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ankara’nın Mamak ilçesindeki mitinginde Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmesini değerlendirdi.

Erdoğan “Adaylardan bir tanesi adaylıktan çekilmiş. Tabii niye çekilmiş anlamadım. Ne oldu da çekildi bilemiyorum. Doğrusu üzüldüm. Keşke bu yarış sonuna kadar devam etseydi. Biz yola diğerleriyle devam ediyoruz” dedi.

Erdoğan, Ankara Sincan’da düzenlenen mitingde ise Muharrem İnce’nin çekilme kararı üzerinden Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alarak “Kasetle geldi şimdi de Cumhurbaşkanı adaylarından birini saf dışı bıraktı” dedi.

Bahçeli: Özel hayat cellatları işbaşında

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ordu’da düzenlediği mitingde Muharrem İnce hakkında çıkan kaset iddialarına tepki gösterdi. Bahçeli, “Son günlerde 14 Mayıs’ı kundaklamak için karanlık eller devrededir. Namussuz montajcılar, özel hayat cellatları işbaşındadır” dedi.

14 Mayıs seçimlerini kundaklamak için karanlık ellerin devrede olduğunu belirten Bahçeli, “Namussuz montajcılar, özel hayat cellatları işbaşındadır. Küresel medya, dış güçler, emperyalizme ruhunu satmış iç odaklar, sosyal medya teröristleri, ajan provokatörler, bölücü çevreler, azgınlaşmış Türk düşmanları 14 Mayıs’ta Cumhur İttifakı’nın mukadder zaferini gölgelemek amacıyla alçakça kurgu ve kumpas peşindedir. Ancak ne yapsalar boş, hangi iftirayı atsalar boşuna, milletin iradesine ket vuramayacaklar, Türkiye’nin hızını kesemeyecekler, Türk milletinin zaferini önleyemeyecekler. Kavga arayanlara sabır ve sebatla muamele edeceğiz. Kaos arzulayanlara sarsılmaz duruşumuzla engel olacağız” diye konuştu.

Anketlere nasıl yansıyacak

MetroPOLL Araştırma’nın Kurucusu ve Yöneticisi Özer Sencar, Muharrem İnce’nin çekilmesinin seçime nasıl etki ettiğini inceledi. Özer Sencar, “Muharrem inceye adaylıktan çekilince onu destekleyenler nereye gidebilir” mesajıyla bir anket verisi yayınlandı. Sencar’ın paylaştığı ankete göre Muharrem İnce’nin oyununun yüzde 49,3’ü Kemal Kılıçdaroğlu’na, yüzde 22,3’ü ise Recep Tayyip Erdoğan’a gidecek.

Soruşturma başlatıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Muharrem İnce’nin kendisine komplo kurulduğu iddiaları üzerine, “şantaj, tehdit ve belgede sahtecilik” suçlarından resen soruşturma başlattı.

Paylaşımlar üzerine soruşturma başlatan savcılığın konuyla ilgili açıklamasında, İnce’nin “45 gündür sahte dekontlarla, sahte belgelerle, sahte videolarla iftira atan ve algı operasyonu yapan FETÖ’cülere karşı bu ülkenin gazetecileri neredesiniz? Savcıları neredesiniz?” paylaşımına dikkat çekildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından yapılan açık kaynak araştırmasında www.twitter.com isimli sosyal paylaşım sitesinde Memleket Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce tarafından 10/05/2023 tarihinde yapılan paylaşımda;

’45 gündür sahte dekontlarla, sahte belgelerle, sahte videolarla iftira atan ve algı operasyonu yapan FETÖ’cülere karşı bu ülkenin gazetecileri neredesiniz? Savcıları neredesiniz? Bu aşağılık terörüstlerin kumpaslarından medet umanlar, bunları yayanlar, bunlara inananlar; kumpas davaları döneminde yaşananları hatırlamıyor musunuz? Bu aşağılık teröristlerle ömrümün sonuna kadar mücadele edeceğim’ şeklinde açıklamalar yapıldığı anlaşılmakla;

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun “Bir suçun işlendiğini öğrenen Cumhuriyet savcısının görevi” başlıklı 160’ıncı maddesinde düzenlenen; “Cumhuriyet savcısı, ihbar veya başka bir suretle bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hâli öğrenir öğrenmez kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere hemen işin gerçeğini araştırmaya başlar. Cumhuriyet savcısı, maddî gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için, emrindeki adlî kolluk görevlileri marifetiyle, şüphelinin lehine ve aleyhine olan delilleri toplayarak muhafaza altına almakla ve şüphelinin haklarını korumakla yükümlüdür” hükmü uyarınca;

Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından söz konusu sosyal medya paylaşımında iddia edilen konulara ilişkin olarak işin gerçeğinin araştırılması amacıyla şüpheliler hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda düzenlenen şantaj, tehdit ve belgede sahtecilik suçlarından 2023/107442 soruşturma numaralı dosya ile resen soruşturmaya başlanılmıştır.”

Kılıçdaroğlu’ndan ‘Rus dostlar’a sesleniş

İnce hakkındaki kaset iddiaları sonrasında Cumhur İttifakı’nın adres gösterdiği Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, konuya ilişkin en büyük çıkışını akşam yaptı.
CHP Genel Başkanı, twitter hesabından “Sevgili Rus dostlarımız, dün bu ülkede ortaya saçılan montajlar, kumpaslar, Deep Fake içerikler, kasetlerin arkasında siz varsınız. Eğer 15 Mayıs sonrası dostluğumuzun devamını istiyorsanız, elinizi Türk’ün devletinden çekin. Biz hala işbirlikten ve dostluktan yanayız” açıklamasında bulundu ve bu açıklamayı hem Türkçe hem Rusça olarak yayımladı.

Millet İttifakı’nın ortak adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD basının önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’e konuşmuş ve Cumhurbaşkanı olması halinde “Rusya’daki Türk yatırımlarını sürdüreceğini ancak Rusya’ya yaptırım konusunda Batı’nın kararlarına uyacağını” belirterek, “Türkiye Batı ittifakının ve NATO’nun bir üyesidir ve Putin de bunu çok iyi bilmektedir. Türkiye, NATO tarafından alınan kararlara uymak zorundadır” demişti.

Kılıçdaroğlu WSJ'ye konuştu: Türkiye Batı ittifakının üyesidir,  Putin de bunu çok iyi bilmektedirKılıçdaroğlu WSJ’ye konuştu: Türkiye Batı ittifakının üyesidir, Putin de bunu çok iyi bilmektedir

Rusya gaz borcunu ötelemişti

Kılıçdaroğlu’nun dikkat çektiği Erdoğan-Rusya ilişkisi, 3 gün önce farklı bir haberle gündeme gelmişti. Reuters haber ajansı, Türkiye’nin başlıca doğalgaz tedarik kaynağı Rusya’ya yapması gereken ödemelerin 600 milyon dolarını 2024’e ötelendiğini duyurmuştu.

Reuters: Rusya’ya 600 milyon dolarlık gaz ödemesi 2024'e ertelendiReuters: Rusya’ya 600 milyon dolarlık gaz ödemesi 2024’e ertelendi

‘Rusya, Erdoğan’dan başka lider istemiyor’

7 Mayıs’ta BBC Türkçe’ye konuşan Rusya merkezli düşünce kuruluşu Yeni Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin başkanı (YETAM) Yuriy Mavaşev, “Rus makamları için Erdoğan; öngörülebilirlik, statükoyu sürdürmek demek. Kılıçdaroğlu veya başka bir muhalefet adayı kazanırsa, Kremlin için büyük bir baş ağrısı olacak. Kremlin Erdoğan’dan başka bir lider görmek istemiyor” demişti.
Bu açıklama TRT ve iktidara yakın basın kuruluşlarında öne çıkarılmıştı.

Yavaş’tan ‘zaten kazanıyorduk’ çıkışı

Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilirken yaptığı açıklamaya dair en sert yorum Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Mansur Yavaş’tan geldi.

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Habertürk’te katıldığı programda gazeteci Fevzi Çakır ve Mehmet Akif Ersoy’un sorusu üzerine, İnce’nin “Kazanamazlarsa suçu bize atacaklardı” ifadelerini değerlendirdi ve “Seçim zaten birinci turda bitecekti. Sayın İnce çekilmeden önce de Kılıçdaroğlu ilk turda kazanıyordu” dedi.Yavaş’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:


• “Çorum’da miting esnasında haberim oldu. Karşımda oturan gençler ‘Muharrem İnce adaylıktan çekildi’ diye yazdılar. Ben tabii konuya girmedim. Yorum yapmadım. Daha sonra televizyonda izledim. Tabii şu çok kötü. İki gün önce ortaya atılan kaset iddiaları var. Bunlar iğrenç iddialar. Ankara’da bir ilçe belediye başkanına bu şekilde kumpas kuruldu, adaylığı engellendi. Daha sonra FETÖ’cülerin MHP’deki yöneticilere yaptığı kumpaslar geldi. Türkiye’de mübalağa etmiyorum bir ayakkabı boyacısı, inşaatta çalışan işçi dahi birisiyle konuşurken ‘abi beni dinliyorlar’ gibi vehime kapılıyor. Artık gerçekten diğer siyasiler, basın, sosyal medyada yer alanlar böyle bir şey geldiği zaman yayınlamıyorlar, kulak asmıyorlar, alet olmuyorlar artık. Ankara’da MHP’li yöneticilerle ilk kasedi bir yerel televizyon yapmıştı. İktidara yakın bir kanal. Sahibi şu anda milletvekili adayı. Bunların sonlanması lazım. Bunun adı tuzaktır. Bunların çok ağır cezasının olması lazım. Eğer devletin içinde yapıyorsa çok çok daha ağır cezalar alması lazım. Menşei nedir bilmiyorum, bir sürü iddia var. İnşallah menşei ortaya çıkartılır.”

‘Kamuoyunu çok etkilemez’

• “Sosyal medyada bir linçe tabi tutuldu açıkçası (İnce için). Aday olmak herkesin hakkıdır. Niye çıkıyorsun diye linç etmek yanlış. Bir ‘çekil’ başvurusu kamuoyunda oldu. Sonra teşkilatta ve milletvekilleri adayları istifa etti. Seçimden sonra kime yarayacağını veya yaramayacağını göreceğiz. Sayın Kılıçdaroğlu bunu nefretle kınadı. ‘Gelin bunlarla birlikte uğraşalım’ dedi. Güzel bir çağrıydı. Bunun artık Türkiye’de bir sonu olması lazımdır. Devlet yapısını buna göre yeniden düzenlemek, cezai müeyyideleri de buna göre düzenlemek lazım. Ceza bir etkendir. Bunu kamuoyunun lanetlemesi lazım. Seçim zamanı bu tür şeyler kamuoyunda çok fazla etki etmez. Sosyal medyanın gündemi bu. Vatandaşın gündemi olacağını düşünmüyorum. Seçim birinci turda bitecek, buna inanıyorum. İnce’nin istifasından bağımsız birinci turda biteceğine inanıyorum. Oy pusulasında kalacak. Bir kısmı yine oraya oy verecektir. Tahmin ediyorum önümüzdeki günlerde onu destekleyenlerin eğilimlerini göreceğiz.”

İnce'nin sağlığı bozuldu: Programı iptalİnce’nin sağlığı bozuldu: Programı iptal

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.