Suriye ile normalleşme ABD’yi ‘çileden çıkardı’: Türkiye ve Arap ülkelerine yaptırım yolu

İç savaşın başladığı 2011'den beri yalnızlaşan Suriye, son aylarda Arap dünyasıyla normalleşme yolunda kritik bir yol katetti. Ancak bu normalleşme adımlarından hoşlanmayan ABD, hem Arap dünyasını hem de Türkiye'yi caydıracağını umduğu yeni yaptırım silahını öne sürüyor.

Dünya 12 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
ABD, Esad'a karşı savaşını sürdüreceğini vurguluyor. Fotoğraf: Shutterstock

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad 2011’den beri devam eden iç savaşta ülkenin büyük bir kısmında kontrolü sağladı. Bu vesileyle hem Arap dünyası hem de Türkiye Esad ile normalleşme yolunda adımlar atma kararı aldı. Ancak bu normalleşme adımları ABD tarafından o kadar da hoş karşılanmıyor.

Katar’ın sert itirazlarına rağmen Arap ülkeleri Suriye’nin Arap Birliği’ne geri dönmesinde uzlaşmaya vardı. Bunun akabinde Suudi Arabistan resmi olarak Esad’ı 19 Mayıs’ta gerçekleşmesi beklenen Arap Birliği zirvesine davet etti.

Moskova’da Rusya ve İran’ın da katılımıyla çarşamba günü gerçekleşen dörtlü zirvede ise Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönünde yeni bir adım atıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad’ın yan yana geldiği görüşmede, iki ülke arasında normalleşme sağlanması için uzmanlar tarafından bir yol haritası hazırlanmasında karar kılındı.

Suriye’ye karşı yumuşak adımların atılmaya başladığı bu dönemde ABD ise Esad’a karşı savaşın sürdürüleceği yönünde katı açıklamalarda bulunmaya devam ediyor.

ABD’li siyasetçiler çileden çıkmış

İngiliz haber ajansı Reuters’da yer alan habere göre ABD’deki bir grup siyasetçi, Esad’ın Suriye’nin devlet başkanı olarak tanınmasını engelleyecek ve Suriye ile normalleşme yönünde adımlar atan ülkelere yaptırım uygulanmasını kolaylaştıracak yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor.

Hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin imzasının bulunduğu tasarı, Suriye’ye sert yaptırımlar uygulanmasını mümkün kılan Sezar Yasası’nın kapsamını genişletiyor. Tasarı; Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya Alt Komitesi Başkanı Joe Wilson, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul, French Hill ve Brendan Boyle tarafından sunuldu.

Tasarıya aşina olan bir yetkili, bunun Esad hükümetiyle ilişki kurma yolunda adımlar atan Türkiye ve Arap ülkelerine ‘uyarı’ niteliğinde olduğunu söyledi. “Suriye’nin Arap Birliği’ne tekrardan kabul edilmesinin kongre üyelerini çileden çıkardığını” dile getiren yetkili, söz konusu siyasetçilerin tepkilerini ortaya koymak için hemen işe koyulduğunu belirtti.

Suriye ile 'normalleşme' konusunda önemli adımSuriye ile ‘normalleşme’ konusunda önemli adım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.