Trump tecavüz davasını TV’de anlatırken mağdura ‘kaçık’, moderatöre ‘ahlaksız’ dedi

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, yazar E. Jean Carroll'ın şahsına açtığı tecavüz davasında cinsel tacizden suçlu bulunmasından sadece bir gün sonra CNN'e konuk oldu ve ilginç açıklamalarda bulundu.

Dünya 12 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Trump, tecavüz davasında 5 milyon dolarlık tazminat kararının ardından ilk kez CNN'e konuştu. Fotoğraf: CNN

ABD’nin son zamanlarda mahkeme olaylarıyla gündeme gelen eski Başkanı Donald Trump, New Hampshire’da Cumhuriyetçi bir kalabalıktan gelen soruları cevapladı. Trump’ın program boyunca bölücü yorumlar yapması ve programın moderatörü Kaitlan Collins’e karşı jestleri dikkat çekti. Trump programda kürtaja erişim yasağından Ukrayna’daki savaşa kadar çok çeşitli konularda düşüncelerini dile getirdi. Gelecek yıl düzenlenecek başkanlık seçimlerini kazanıp Beyaz Saray’a geri dönerse nasıl politika yürüteceğini özetlemesi istendiğindeyse konuyu sık sık saptırdı.

Programın başından başlayacak olursak ABD’nin mevcut Başkanı Joe Biden’ın 2020’deki zaferini kabul edip etmediği sorulduğunda Trump kabul etmediğini söyledi. Bunun hemen ardından sonuç ne olursa olsun 2024 seçimlerinin sonuçlarını kabul edip etmeyeceği sorulduğunda ise Trump, “Dürüst bir seçim olduğunu düşünüyorsam kesinlikle kabul ederim” yanıtını verdi. Bu arada Biden’ın zaferini kabul etmeyerek 6 Ocak’ta kongreyi bastıkları için tutuklanan cumhuriyetçilerin çoğunu ‘affedebileceğini’ de sözlerine ekledi.

Moderatör Collins’in 70 dakika süren programın ilerleyen dakikalarında sinirlerine hakim olamadığı görüldü. Hatta bir noktada Trump’a, “Seçimlere hile karıştırılmadı Sayın Trump. Tüm gece bunu söyleyip duramazsınız” dedi.

Carroll’a ‘kaçık’, Collins’e ‘ahlaksız’ dedi

Yazar E. Jean Carroll, Trump’ın 27 yıl önce kendisine tecavüz ettiğini iddia ederek dava açmıştı. Dava Trump aleyhine sonuçlanmış ve eski başkanın Carroll’a darp ve hakaret iddiaları için 5 milyon dolar tazminat ödemesine karar verilmişti. Collins, bu davanın sonucunda Trump’ın adaylığını geri çekmesini isteyen seçmenlere bir mesajı olup olmadığını sordu.

Eski başkan, Carroll’ın ‘kaçık’ olduğunu öne sürerek, davaya bakan yargıcın tarafsızlığından şüphe duyduğunu dile getirdi. Trump, Carroll’ın kim olduğunu bilmediğini söyledi. Bu arada Collins, Carroll davasını gündeme getirdiğinde seyircilerin bazıları gülmeye başladı.

Jüri kararını verdi: Trump cinsel istismardan sorumlu bulundu, 5 milyon dolar ödeyecekJüri kararını verdi: Trump cinsel istismardan sorumlu bulundu, 5 milyon dolar ödeyecek

Trump’ın son zamanlarda yargılandığı tek dava bu değildi. Daha geçen ay, 2016 başkanlık seçimlerinde erotik film yıldızı Stormy Daniels’a ‘kampanya harcaması’ olarak 300 bin dolar sus payı verdiği gerekçesiyle kendisine yöneltilen 34 suçlamayı reddetmişti. Bundan biraz daha geri gittiğimizde de Trump’ın Mar-a-Lago’daki malikanesinde usulsüzce sakladığı gizli belgeler nedeniyle mahkemelik olmuştu.

Collins, Trump’ı bu sefer de gizli belge meselesinden vurmayı deneyerek, neden talep edilen belgeleri federal makamlara gönüllü bir şekilde teslim etmediğini sordu. Eski başkan ise Collins’e ‘ahlaksız’ olduğunu söyledi.

Kürtaj yasağı ile ilgili bir federal kararı imzalayıp imzalamayacağı sorusuna Trump, “Uygun bir çözüm arıyorum. Ülkemiz açısından çok karmaşık bir konu. Bu konunun her iki tarafında da insanlar var ama şu anda çok güçlü bir konumdayız. Yaşama taraftarı olanlar, kendilerini memnun edecek bir anlaşma yapacak kadar güçlü bir konumda” dedi.

‘Başkan olursam Ukrayna savaşını 24 saat içinde bitireceğim’

Trump geçen yıl Rusya tarafından işgal edilen Ukrayna’nın savaşı kazanmasını isteyip istemediği sorusuna ise, “Artık kimsenin ölmemesini istiyorum. Rusların ve Ukraynalıların ölmeyi bırakmalarını istiyorum. Ve bunu yapacağım da. 24 saat içinde barışı sağlayacağım” dedi. Trump, daha önceki mitinglerinden birinde de Ukrayna savaşını 24 saat içerisinde bitireceğini iddia etmişti.

Collins’in Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ‘savaş suçlusu’ olarak görüp görmediği sorusuna ise, “Savaş hâlâ devam ederken Putin’e savaş suçlusu demek sadece daha şiddetli savaşmasına yol açar. Dolayısıyla bu şimdi tartışılacak bir konu değil” cevabını verdi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.