‘Maria’nın ‘Paris’te Son Tango’su…

Bernardo Bertolucci'nin yönettiği 'Paris'te Son Tango', filminde Maria Schneider'ın yaşadıklarını anlatacak olan 'Maria' filminin çekimlerine bu ay başlanıyor.
Yönetmenliği Jessica Palud'un yapacağı filmde Maria Schneider’ı Anamaria Vartolomei, Marlon Brando’yu Matt Dillon canlandıracak.

Kültür Sanat 13 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Maria Schneider 2011 yılında hayatını kaybetmişti.

Sinema tarihinin en çok konuşulan filmlerinden biridir ‘Paris’te Son Tango’. Özellikle de başrolde oynayan Maria Schneider’ın çekimler sırasında yaşadıkları zaman zaman gündeme gelir. Yönetmen Jessica Palud ‘Maria’ filminde ‘Paris’te Son Tango’ filminde yaşananları Maria Schneider cephesinden anlatacak. Çekimlerine bu ay başlanacak filmde Maria Schneider’ı Anamaria Vartolomei, Marlon Brando’yu Matt Dillon, Bernardo Bertolucci’yi de Edoardo Pesce canlandıracak.

Bernardo Bertolucci’den 41 yıl sonra gelen itiraf

‘Paris’te Son Tango’nun bu kadar gündemde olması filmdeki tecavüz çekimi sahnesiyle ilgili. Filmin yönetmeni Bernardo Bertolucci, 2013’te tecavüz sahnesiyle ilgili olarak “Onun aşağılanma tepkisi vermesini istedim, öfkesini ifade etmesini. Sahneyle ilgili kendisini bilgilendirmedim. Sanırım benden ve Marlon’dan ona bunu söylemediğimiz için nefret etti. Yine de pişmanlık duymuyorum” demişti. Tecavüz sahnesini Maria Schneider’den habersiz bir biçimde Marlon Brando ile birlikte planladıklarını belirten Bertolucci, amacının Schneider’in bir oyuncu olarak değil de bir kadın olarak tepkisini perdeye taşımak olduğunu söylemişti.

Maria Schneider filmin çekimleri sırasında 19 yaşındaydı.

Filmin çekimleri sırasında 19 yaşında olan Maria Schneider, bu pornografik sahneden önceden haberdar olmadığını açıklamıştı. Film hakkında yıllar sonra konuşan Schneider, “Gerçekten gözyaşı döktüm, intihar etmeyi bile düşündüm. Aşağılanmış ve biraz da tecavüze uğramış hissettim. Brando benden özür de dilemedi. Neyse ki sadece tek bir kez çekildi sahne” demişti. Maria Schneider çekimler sonrası bir daha Bernardo Bertolucci ile bir araya hiç gelmemişti.

Öte yandan 1972’de çekilen film İtalya’da ödüller almasına ve Oscar’a iki dalda aday olmasına rağmen, cinsellik içeren sahneleri nedeniyle İtalya’da yasaklandı ve Bertolucci’ye beş yıl yurttaşlık haklarından mahrumiyet cezası verildi. Bertolucci 2007’de CNN’e “Bu bir nevi zamanın ruhunu yansıtıyordu. İtalya o dönemde hala gerici güçlerin yenilikçi güçlerden çok daha ağır bastığı bir ülkeydi. En aşağılayıcısı da beş yıllığına yurttaşlık haklarımı kaybettiğimi öğrenmemdi. Oy veremiyordum. Ülkemle olan ilişkimde en kötü anlardan biriydi” demişti.

Çellist Camille Thomas’dan Türkiye’ye mesaj: Asla vazgeçme

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.