Son imparatorun saati 6.2 milyon dolara satıldı

Çin'in son imparatoru Puyi'nin saaati rekor fiyata satıldı. Hong Kong'da gerçekleştirilen açık artırmada imparatorun Patek Philippe saati 6.2 milyon dolara alıcı buldu. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre bu rakam bir imparatorun saati için ödenen en yüksek rakam.

Kültür Sanat 25 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Son Çin imparatoru Puyi ve İmparatoriçe Tan Yuling.

Çin’in son imparatoru Aisin-Gioro Puyi’nin hayatı ünlü yönetmen Bernardo Bertolucci’nin unutulmaz yapımıyla beyazperdeye taşınmıştı. Film, En İyi Film ve En İyi Yönetmen başta olmak üzere toplam dokuz dalda Oscar ödülü almayı başarmıştı. 1967 yılında hayatını kaybeden imparator Puyi’nin kol saati, müzayedede 6.2 milyon dolara satıldı. Patek Philippe marka saat, Hong Kong’taki Philips Asia müzayede evinde yeni sahibini buldu.

Rekoru imparator kırdı

Philips Asia müzayede evinin sorumlusu Thomas Perazzi yaptığı açıklamada 6.2 milyon dolaralık satışın bir imparatorun saatine bugüne kadar verilen en yüksek ücret olduğunu belirtti. Açıklamada, saatin tarihini belirlemek ve kaynağını doğrulamak için uzmanlar, tarihçiler ve bilim insanlarından oluşan bir kadro üç yıl boyunca çalıştı.

1906 yılında dünyaya gelen ve henüz üç yaşındayken tahta oturan Puyi, 1911 Devrimi sonrası takip eden süreçte yaklaşık bir yılın ardından tahttan indirildi. Beş yaşındayken tahttan indirilen devrik imparatorun sonrasında Pekin’deki sarayda yaşamasına izin verildi.

Uzun yıllar Pekin’deki sarayda tutsak bir hayat yaşayan Puyi, 1924’te kaçak yollardan ülkeden ayrılmayı başardı. Günümüzde Çin’e ait olan fakat o yıllarda Japonya’nın yönettiği Tianjin’e ulaşan Puyi, 1932’de devlet başkanı ilân edildi. 1934 yılına gelindiğinde ise Puyi,  Japonların yönetimindeki Büyük Mançurya İmparatorluğu’nun İmparatoru oldu. Japonların imparator yaptığı Puyi, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra Ruslar tarafından esir alındı. Puyi, ömrünün beş yılını Sovyetler Birliği’ndeki bir esir kampında geçirdi.

Patek Philippe saatleri hem Çin hem de Etiyopya imparatorlarının tercihiydi.

Ruslara esir düşen Puyi, tercümanı Georgi Permyakov’a hediye ettiği Patek Philippe markasının 8 Reference 96 Quantieme Lune model saati böylece 78 yıl sonra rekor bir fiyata satılmış oldu. Permyakov, 2001 yılında yaptığı açıklamada, imparatorun saati kendisine Çin’e iade edilmesinden kısa bir süre önce hediye ettiğini açıklamıştı. Puyi, 1967 yılında 61 yaşındayken zor şartlar altında yaşadığı Pekin’de hayatını kaybetmişti. Son imparator ölmeden önce bir botanik bahçesinde bahçevanlık yapıyordu.

Bir önceki rekor Vietnam imparatoruna ait

Kol saati 6.2 milyon dolara yeni alıcısını bulan Puyi’den önce rekor, güney komşusu Vietnam’ın imparatoruna aitti. Bao Dai’nin 2017 yılında satılan Rolex marka saati için 5 milyon dolar ödenmişti. Üçüncü sırada ise Etiyopya’nın son imparatoru Haile Selassie’nin Patek Philippe saati 2.9 milyon dolara alıcı bulmuştu.

'Maria'nın 'Paris'te Son Tango'su...‘Maria’nın ‘Paris’te Son Tango’su…

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.