‘Doğru zaman doğru insan’ sloganına ‘Yanlış zaman, yanlış insan’ yanıtı
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Rusya'nın seçimlere müdahale edebileceğini iddiası Kremlin tarafından yalanlandı. Kılıçdaroğlu, ellerinde somut delil olduğunu söyleyerek iddiasını yineledi. STM, Siber Tehdit Raporu'nda en fazla saldırının Rusya'dan geldiğini duyurmuştu.
Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Sevgili Rus dostlarımız, dün bu ülkede ortaya saçılan montajlar, kumpaslar, Deep Fake içerikler, kasetlerin arkasında siz varsınız. Eğer 15 Mayıs sonrası dostluğumuzun devamını istiyorsanız, elinizi Türk’ün devletinden çekin. Biz hâlâ işbirlikten ve dostluktan yanayız” açıklamasının yankıları sürüyor.
Sevgili Rus Dostlarımız,
Dün bu ülkede ortaya saçılan montajlar, kumpaslar, Deep Fake içerikler, kasetlerin arkasında siz varsınız. Eğer 15 Mayıs sonrası dostluğumuzun devamını istiyorsanız, elinizi Türk’ün devletinden çekin. Biz hala işbirlikten ve dostluktan yanayız.— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) May 11, 2023
Kremlin sözcüsü Peskov, Rusya’nın Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale ettiği iddialarının yanlış olduğunu ve yalancılar tarafından uydurulduğunu söyledi.
Peskov, “Bu tür iddiaları Kılıçdaroğlu’na iletenler yalancı. Rusya, Türkiye ile ilişkilerine büyük değer veriyor” dedi.
Kılıçdaroğlu, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Pazar günkü seçimlerden önce internet ortamında paylaşılan ‘deep fake’ içeriklerde Rusya’nın sorumluluğu olduğuna dair somut kanıtlarım var. Eğer somut kanıtlarımız olmasaydı, tweet atmazdım” dedi.
Kılıçdaroğlu, Rusya’nın Türkiye Büyükelçiliği ile iletişime geçmediğini de dile getirdi. Kılıçdaroğlu, “Bir ülkenin Türkiye’deki seçim sürecinde başka bir siyasi partiyi desteklemesi kabul edilemez. Bütün dünyanın bunun farkında olduğunu bilmesini istiyorum ve bu sebeple açıkça bunu bir tweet ile paylaştım” diye devam etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultangazi’deki halk buluşmasında konuştu. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun ‘seçimlere Rusya müdahale edecek’ iddiasına ilişkin, “Türkiye’deki seçimleri Rusya yönlendiriyormuş. Utan! Şimdi ben de kalkıp dersem ki ‘seçimleri ABD yönlendiriyor, Almanya yönlendiriyor, Fransa yönlendiriyor, İngiltere yönlendiriyor.’ Ne diyeceksin? Bunları sen benim kadar tanımazsın. Ben bunların hepsinin adeta ruhlarını okudum. 20 senedir bunlarla görüşüyorum. 20 senedir bunlarla aynı masalarda oturdum, konuşuyorum. Sen bunlarla kaç kez bir araya geldin ya? Sen bunları nereden tanırsın? Ama bunlarda yalan bol” dedi.
Türkiye’de siber güvenlik alanında projelere imza atan Savunma Sanayi Başkanığı’na ait Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’nin (STM), Siber Tehdit Durum Raporu‘nda, en fazla siber saldırının Rusya’dan geldiğini duyurmuştu.
Ocak- Mart 2023 tarih aralığını kapsayan raporda STM’nin siber güvenlik uzmanları tarafından hazırlanan raporda, Şubat ayında yaşanan depremden faydalanılarak yapılan oltalama tuzakları, siber saldırılarda ChatGPT’nin kullanımı, dronelarda siber güvenlik başta olmak üzere 8 farklı konu ele alınmıştı.
STM’nin kendi Honeypot sensörleri tarafından veriler; dünya genelinde en çok siber saldırı toplanan ülkeleri de ortaya koydu. 2023’in Ocak, Şubat ve Mart ayları boyunca STM’nin Honeypot (Bal küpü-tuzak sunucu) sensörlerine toplam 4 milyon 365 bin saldırı yansıdı. En çok saldırı yapan ülke 481 bin bin saldırıyla Rusya olurken, 394 bin saldırıyla Hollanda ikinci sırada yer
aldı. Bu ülkeleri sırasıyla ABD, Çin, Hindistan, Vietnam, Almanya, Türkiye, Romanya ve Güney Kore izledi.
Cambridge Analytica’nın Trump’ın kampanyasındaki rolünün Rusya ile ilişkisi tartışma konusu olmuştu.
ABD Federal Ticaret Komisyonu, Cambridge Analytica şirketinin 87 milyon Facebook kullanıcısının kişisel verilerini uygunsuz bir şekilde edindiğine ilişkin iddiaları araştırıyordu.
ABD basınına konuşan kaynaklar, Federal Ticaret Komisyonu’ndaki kararın 3’e 2 ile alındığını söylediler.
Cambridge Analytica, ‘tüketici, takipçi, seçmen davranışlarını değiştirmek isteyen’ iş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunan bir veri analiz şirketi.
İngiliz The Observer gazetesi, 2014 yılında 50 milyon Facebook kullanıcı profilinin İngiltere merkezli akademisyen Aleksandre Kogan ve şirketi Global Science Research tarafından toplandığını yazdı.
Aleksandre Kogan, bilgileri internet sitesindeki bir uygulama aracılığıyla topladı. Kişilik testini yapmaları için ücret ödenen Amerikalıların ve bu kişilerin Facebook arkadaşlarının verileri ele geçirildi.
Kogan, Cambridge Analytica’yla bu bilgileri paylaşmak için bir anlaşma yaptı. Ama Facebook’ta usulsüz veri toplandığı iddialarını ifşaa eden Christopher Wylie, bu kişisel bilgilerin çoğunun izinsiz ele geçirildiğini söylüyor.
Wylie, Cambridge Analytica’nın seçim sandıklarındaki tercihleri etkileyebilecek ve öngörebilecek güçlü bir yazılım kullandığını ifade etti ve sistemi ‘tam teşekküllü propaganda makinesi’ olarak tanımladı.
Şirket ise usulsüzlük yaptıkları iddialarını reddetmiş ve verilerin hiçbirinin ABD’de 2016’daki başkanlık seçimlerinde kullanılmadığını söylemişti.
Veri ihlali yapıldığı iddialarını reddeden Facebook, Kogan’a bilgilere erişebilmesi için izin verildiğini söylemişti.
Fakat Kogan, verileri Cambridge Analytica’yla paylaşarak ticari amaçla kullanıp ruhsat şartlarını da ihlal etmiş oldu.
Facebook, “İnsanlar bilerek bilgilerini paylaştılar, herhangi bir sisteme girilmedi, şifreler ve hassas bilgiler çalınmadı veya hacklenmedi” dedi.
Sosyal paylaşım ağı, meseleden 2015 yılında haberdar olduklarını belirtip uygulamayı kaldırdıkların söyledi, verilerin de silinmesi talebinde bulundu.
Cambridge Analytica’nın ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesinde ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma (Brexit) kararının alınmasında etkili olduğu iddia ediliyor.
Suçlamaların ardından Cambridge Analytica şirketi kapatıldı.