Sineklerde denendi: Açlık hissi yaşlanmayı yavaşlatabilir

Dinmeyen açlık hissinin sineklerin yaşam süresini uzattığı tespit edildi. Bilim insanlarının araştırmasına göre yeterince gıda tüketilmediğine dair algının yaşam süresini uzatan faydaları sağlamak için yeterli olduğu ortaya çıkmış.

Sağlık 14 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Dinmeyen açlık hissi, meyve sineklerinin ömrünü uzatmış.

Science dergisinde yayımlanan makaleye göre sadece açlık, meyve sineklerinin yaşam süresini artırabiliyor. Buna göre açlık hissetme tek başına yaşlanmayı yavaşlatmaya yetebilirken, yemeğin tadı ve kokusu dahi diyet kısıtlamalarının faydalarını tersine çevirebiliyor.

Eski çalışmalarda kalori kısıtlamasına gidildiğinde hayvanların yaşam süresinin uzatabileceği kesinlik olarak belirtiliyordu.

ABD’deki Michigan Üniversitesi’nden isimlerin de katıldığı araştırmada sinekleri amino asit moleküllerinden mahrum bırakarak ya da beyinlerinin beslenme güdüsüyle bağlantılı bölgelerini uyararak oluşturulan açlığın, sineklerin yaşam süresini uzattığı tespit edildi. Yeterince gıda tüketilmediğine dair algının yaşam süresini uzatan faydaları sağlamak için yeterli olduğu ortaya çıkmış.

Sinekler üzerinde uygulanan bir yöntemde bilim insanları bir test atıştırmalığındaki dallı zincirli amino asit moleküllerinin (BCAA) miktarını değiştirdi ve daha sonra sineklerin mayalı veya şekerli yiyecekler büfesinden serbestçe beslenmesine izin verdi. BCAA’sı düşük atıştırmalıklarla beslenen sineklerin, BCAA’sı yüksek atıştırmalıklarla beslenenlerden daha fazla, büfede şekerden çok maya tükettiğini buldu. Araştırmacılar, mayanın şekere tercih edilmesinin ihtiyaca dayalı açlığın bir göstergesi olduğunu açıklıyor.

Ömür boyu BCAA’sı düşük diyetle beslenen sineklerin, BCAA’sı yüksek diyetlere beslenenlere kıyasla kayda değer seviyede daha uzun yaşadığı da bı araştırmalarda bulundu.

Bilim insanları daha sonra sinekleri kırmızı ışığa maruz bırakarak açlık dürtüsüyle ilişkili sinir hücrelerini aktive etti.

Işık uyaranına maruz bırakılan sineklerin, bırakılmayanlardan iki kat daha fazla yiyecek tükettiği tespit edildi.

Bu sinekler de kontrol grubundakilerden önemli ölçüde daha uzun yaşadı.

Çalışmanın ortak yazarı Kristy Weaver, “Sineklerde bir tür doyumsuz açlık yarattığımızı düşünüyoruz. Ve bu sayede sinekler daha uzun yaşadı” diyor.

Kullandığınız sabun sizi sivrisinekler için daha çekici kılıyor olabilirKullandığınız sabun sizi sivrisinekler için daha çekici kılıyor olabilir

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.