Twitter, Türkiye’nin ilettiği mahkeme kararlarını paylaştı: 4 hesap, 409 Tweet’e erişim engeli uyguladık

Twitter, seçimlerden bir gün önce bazı hesap ve içeriklere erişimin kısıtlanmasına dair açıklamasına gelen tepkiler üzerine mahkeme kararlarını paylaştı. Kurum 4 hesap ve 409 Tweet'e erişimi engellerken, gelen kararların dördüne itiraz ettiklerini, sonuncusuna da bugün itiraz edeceklerini duyurdu.

Bilim Teknoloji 16 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Twitter, gelir dağılımını cömertçe içerik üreticilerine dağıtarak işleri düzeltmeyi umuyor.

14 Mayıs seçimlerinden bir gün önce Twitter, platformun erişilebilir kalmasını sağlamak için bazı hesap ve içerikleri Türkiye’den erişime kapattığını duyurmuştu. Bu hesap ve içeriklerin Türkiye harici bölgelerden erişilebilir kalacağını duyuran platforma tepkiler yükselmiş, şirketin CEO’su Elon Musk bunun üzerine Türkiye’nin ilettiği belgeleri paylaşacaklarını söylemişti.

Twitter, daha önce yaptığı açıklamalarına yenisini ekleyerek, hükümetin kendilerine ilettiği mahkeme kararıyla beraber, durumu anlatan bir açıklama paylaştı.

“Bugün Türkiye politikamızla ilgili bir bilgilendirme yapmak istiyoruz. Geçen hafta boyunca Türk Hükümeti ile müzakere halindeydik ve bize Twitter’ın mevcut mahkeme kararlarının tamamına uymayan tek sosyal medya kuruluşu olduğunu belirttiler” şeklinde başlayan ve İngilizce ile Türkçe paylaşılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bu tür birkaç uyarıdan sonra, Twitter’a yönelik bant daraltılması konusunda son bir tehdit olduğuna inandığımız bir uyarı aldık ve bu nedenle Twitter’ı hafta sonunda yapılan seçim süresince kullanılabilir durumda tutmak için 4 hesaba ve 409 Tweete erişim engelleme işlemi uyguladık.

İfade özgürlüğü ile ilgili endişelerimizi doğrudan yetkililere ilettik.

Tüm taleplerde yaptığımız gibi burada da mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceğiz, ancak oy verme işleminin hemen öncesinde başvurulabilecek başka bir yasal yol yoktu.”

https://twitter.com/GlobalAffairs/status/1658208695627423756

Twitter’ın 3 başvurusu inceleniyor, 1 başvuru bugün yapılacak

“Şu ana kadar erişim kısıtlamalarına konu içerik ile ilgili Twitter aleyhine beş mahkeme kararı düzenlenmiştir ve biz bunlardan dört tanesine itiraz ettik. İtirazlarımızdan biri reddedilirken, diğer üç mahkeme kararı halen ilgili mahkemeler tarafından incelenmektedir. Beşinci mahkeme kararına yarın (bugün) itiraz edeceğiz.

Aşağıda erişim engelleme işlemleriyle ilgili verilen mahkeme kararlarının ve düzenleyici kurum yazışmalarının bir kopyasını yayınlıyoruz.”

Twitter, mahkemenin ilettiği kararları paylaştı.

Elon Musk duyurdu: Twitter kapanmasın diye bazı içeriklere Türkiye'den erişim kısıtlanmışElon Musk duyurdu: Twitter kapanmasın diye bazı içeriklere Türkiye’den erişim kısıtlanmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.