TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay’ın tahliye süreci nasıl işleyecek, ilk nereyi ziyaret edecek?

TİP’in meclise gönderdiği dört vekilden biri olan Gezi tutuklusu Can Atalay’ın tahliye edilmesi için vekillik mazbatası bekleniyor. Can Atalay, seçildiği için heyecanlı; cezaevinden çıktıktan sonra ilk işi ise deprem bölgesi olan Hatay’a gitmek olacak.

Siyaset 17 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

14 Mayıs seçimlerine sürpriz bir hamleyle kendi listeleriyle giren Türkiye İşçi Partisi, dört vekil çıkararak önceki dönemdeki vekil sayısını korudu. TİP’in İstanbul dışında vekil çıkardığı tek il ise 6 Şubat depremlerinde büyük hasar alan Hatay’dı. 

TİP, önceki dönem vekili Barış Atay’ı Antalya’ya kaydırıp, Gezi tutuklusu Can Atalay’ı Hatay’dan aday göstermişti. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) sonuçlarına göre Hatay’dan vekil olarak seçilen Can Atalay’ın tahliye olması için izlenecek süreç ise vekilliğinin resmiyete kavuşmasıyla başlayacak. 

Atalay’ın tahliyesi için avukatlar, mahkemeye yapacakları başvuruyu hazırlamaya şimdiden başladı. Sosyal Hukuk Derneği’nden Akçay Taşçı, “Mazbatayı bekleyeceğiz ardından mahkemeye başvuru yapacağız. Sürecin nasıl işleyeceği hakkında henüz net konuşamıyoruz” dedi. 

Can Atalay’ın ‘heyecanlı’ olduğunu aktaran Taşçı, “Çıktıktan sonra ilk işi Hatay’a, deprem bölgesine gitmek olacak” dedi. 

Kaboğlu: Atalay, mazbatasını almak için Hatay’a gitmeli

Anayasa hukukçusu ve CHP Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, Can Atalay’ın tahliyesinin İl Seçim Kurulu’nun vekillik mazbatasını hazırladıktan sonra mümkün olduğunu belirtti. Kaboğlu, “Atalay’ın mazbatayı elden teslim almak için Hatay’a gitmesi gerekiyor. Bu da tahliye olmasıyla mümkün” dedi. 

Kaboğlu ayrıca Atalay’ın avukatlarının itirazının, en geç TBMM’nin açılışına kadar değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Eğer Atalay’ın tahliye edilmesi için yapılan itirazlar sonuçsuz kalırsa, avukatlarının Anayasa Mahkemesi’ne gitmesi gerekiyor. 

Balbay, Alan ve Haberal tahliye edilmemişti

12 Haziran 2011 seçimlerinde milletvekili seçilen Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Engin Alan’ın tahliye taleplerini mahkeme tarafından reddedilmiş, Alan, 19 Haziran 2014, Haberal, 5 Ağustos 2013, Balbay ise 9 Aralık 2013’te tahliye olmuştu. 

14 Mayıs’ın sürprizlerinden biri: Türkiye İşçi Partisi

Türkiye İşçi Partisi, 2018 seçimlerinden Halkların Demokratik Partisi (HDP) listelerinden üç milletvekili çıkarmış, ardından CHP’li Sera Kadıgil’in de katılmasıyla toplamda dört vekile ulaşmıştı.

14 Mayıs seçimlerinde TİP, içinde bulunduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’yla beraber kendi listesiyle seçime gireceğine dair kararı birçok kesim tarafından “HDP’nin oylarını bölecek” diyerek eleştirilmiş, TİP, bu eleştirilerin doğru olmadığını söylemişti.

Türkiye genelinde 930 bin seçmenin oyunu alan TİP, yüzde 1,73 oy oranıyla dört vekil kazandı.

Milletvekili seçilen bakanlara yeni formül: Yemin etmeyeceklerMilletvekili seçilen bakanlara yeni formül: Yemin etmeyecekler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.