Gürcistan seçimlerinde kazanan Rusya: İktidar partisi ezici üstünlükle zaferi göğüsledi
Emek ve Özgürlük İttifakı'nın bileşeni EMEP'in genel başkanı Ercüment Akdeniz, vekil adayı olmamıştı. Bu sürecin sancılı geçtiğini anlatan bir açıklama yapan Akdeniz, istifa etti ve kendisi hakkında kulisler yapıldığını söyleyerek eski partisine sert eleştirilerde bulundu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun (SMF) yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı 14 Mayıs seçimleri için cumhurbaşkanı adayı çıkarmadı. Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı alan ittifakta TİP dışındaki tüm partiler YSP listelerinden seçime girdi. YSP 61 vekil çıkarırken TİP ise 4 vekili Parlamentoya gönderdi.
TİP ve YSP’nin ayrı listelerden girmesi, yapılan açıklamaların satır aralarından okunduğu kadarıyla 2 parti arasında gerginlik yarattı. Öyle ki tutuklu bulunan Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş gibi siyasiler de tartışmaya girdi.
İttifaka katılma kararının bir parti içinde daha tartışmalara neden olduğu genel başkanının istifasıyla kamuoyu tarafından duyuldu. EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, dün sosyal medya hesabından 3 sayfalık açıklama yaparak partiden ve tüm görevlerinden istifa ettiğini söyledi. Bu kararı duyurmak için 14 Mayıs seçimlerinin geçmesini beklediğini söyleyen Akdeniz, EMEP’in YSP listelerinden seçime katılmasını savunan GYK üyelerinin kürsüde baskı altına alındığını ve bazı sekreterya üyelerinin de bu kararın ‘örgütlendiği’ yönünde tepki gösterdiğini söyledi. Ancak EMEP’in YSP listelerinden seçime girmesinin demokratik şekilde alınmış bir karar olduğunu ifade eden Akdeniz, vekil adaylarının belirlenme sürecinde de parti içi demokrasiye aykırı tutumlar olduğunu belirtti.
Bunların yanında Akdeniz’in kendisinin arkasından iş çevrildiğine dair iddiaları da açıklamanın en dikkat çekici kısmıydı. Akdeniz’e göre parti içinde bazı yönetici ve üyelere genel başkanın başka partiden aday olmaması yönünde karar olduğu iletildi. Ancak böyle bir karar yoktu ve Akdeniz, daha da ileri gidildiğini söyledi. Parti üyelerine, genel başkanın başka bir partiden aday olması durumunda “HDP yarın bunu önümüze koyar, EMEP’in başkanını biz belirledik der” dendiğini savunan Akdeniz, bunları söyleyenin kim olduğunu açıklamadı ama bu şekilde davrananları ‘triumvir’ olarak nitelendirdi.
Vekil adayları için parti içinden öneri alınırken “Başarılı genel başkan + 2 milletvekili” formülü sunulduğunu ve bunun ardından da “Genel başkan zaten tanınıyor” denildiğini ifade eden Akdeniz, bunların söylenmediği yerde önerilerin genel başkanın yani kendisinin aday olması yönünde olduğunu belirtti.
“Lobicilik, kulisçilik sosyalist bir partide yer bulamaz, bulursa o parti devrimci olmaz” diyen Akdeniz, alıngan olmadığını kararının da bir anlık öfke sonucu doğmadığını söyledi.
İstifa beyanımdır.
Demokratik kamuoyuna saygılarımla duyurulur. pic.twitter.com/rCcWvejbVo— Ercüment Akdeniz (@ErcmentAkdeniz) May 16, 2023
EMEP istifa biçimini eleştirdi
EMEP Merkez Yürütme Kurulu ise bu kararı herkesle birlikte sosyal medyadan duyduklarını söyledi, istifanın biçiminin parti tüzüğü ve işleyişi açısından izahının mümkün olmadığını açıkladı. Ayrıca açıklamada “Bu kararın partimiz açısından üzücü olduğunu bütün kamuoyu ile paylaşmak isteriz” de denildi.
Açıklamadaki “Partimiz açısından Genel Başkanlık görevi her parti görevi gibi değerli ve önemli bir görevdir. Ama hiçbir zaman özel bir makam olmamıştır. Partimizin her üyesi ve yöneticisi esas olarak bir parti işçisidir ve bu bilinçle işçi sınıfının devrim ve sosyalizm davasına hizmet eder. Bundan sonra da öyle olmaya devam edecektir” ifadeleri ise Akdeniz’in adaylık tartışmalarında söylediği sözlere yanıt olarak algılandı. Çünkü Akdeniz, partinin bazı yönetici ve üyelerinin adaylık tartışmalarına itiraz ederken “Genel başkanlık aslında bizde yasal zorunluluk, dolayısıyla sembolik” dediğini söylemişti.