Türkiye’nin yapay zeka temelli yangın önleme sistemine ödül
ChatGPT'nin dünya genelinde büyük bir etki yaratmasının ardından teknoloji devleri bu alana yatırım yapmaya başladı. Bazı ülkeler ve kurumlar, yapay zekaya karşı çoktan önlemler almaya başlasa da ABD'de OpenAI CEO'su Sam Altman ilk kez senato karşısına çıktı.
Open AI’ın CEO’su Sam Altman, yeni nesil yapay zeka ürünlerinin başta gelen öncülerinden biri haline geldi. Şirketinin en önemli ürünü olan ChatGPT, yıllardır hiçbir teknoloji ürününün yakalayamadığı şekilde halkın ilgisini çekti ve gücüyle bir yandan umutları yeşertirken bir yandan da en büyük korkulardan biri oldu.
Teknoloji devleri, yapay zekanın dezenformasyon yayması, istihdamın önüne geçmesi ve bir gün insan zekasını yakalaması konusunda artan endişelere rağmen ‘devrim niteliğindeki’ bu teknolojiye milyarlarca dolar akıttı.
Bu da teknolojiyi Washington’da ilgi odağı haline getirdi. ABD Başkanı Joe Biden bu ay yapay zekaya yatırım yapan şirketlerin üst düzey yöneticileriyle yaptığı bir toplantıda, “Yaptığınız şey hem muazzam bir potansiyele sahip hem de muazzam bir tehlike yaratıyor” dedi.
Bu sefer ise Altman, korku salan bu teknoloji için senatonun alt komitesi önünde ifade verdi ve hem OpenAI hem de Google ve Microsoft gibi şirketlerde geliştirilen ve giderek güçlenen yapay zeka teknolojinin hükümet tarafından bir düzenleme altına alınması konusunda komite üyeleriyle hemfikir olduğunu dile getirdi.
Altman’ı sert bir sorgunun beklemediği, senatörlerin oturum öncesi onunla özel olarak görüşmeleri ve oturuma katılmayı kabul ettiği için OpenAI CEO’suna teşekkür etmesinden anlaşılıyordu.
Kongre önünde ilk ifadesini veren Altman’ın yapay teknoloji konusunu yeni yeni öğrenen siyasetçilere yapay zekayı düzenleme altına almaları için adeta yalvardığını söylemek yalan olmaz. Üç saat süren oturumda teknoloji uzmanları ve hükümetin yapay zekanın olası zararları konusunda hissedilen derin tedirginliğin altı çizildi.
Toplantıya katılan kişilerin aktarımına göre Altman, Temsilciler Meclisi üyelerine şirketinin teknolojisi hakkında bilgi verdi ve oturumdan önce de bazı senatörlerle özel olarak bir araya geldi. “En büyük korkum bizim dünyaya büyük ölçüde zarar vermemiz. Bunun çeşitli alanlarda yalanabileceğini düşünüyorum. Bu yüzden bu şirketi kurduk. Bence bu teknoloji yanlış yöne giderse oldukça kötü şeyler yaşanabilir. Bu konuda sesimizi duyurmak istiyoruz” diyen Altman sözlerine, “Bunun olmasını önlemek için hükümetle işbirliği yapmak istiyoruz” şeklinde devam etti.
Altman yapay zekanın bazı işleri yok edebileceğini ama aynı zamanda yeni iş kolları oluşturabileceğini ve ‘hükümetin bu sorunun nasıl çözüleceğine dair yollar bulmasının önemli olacağını söyledi.
Senatörlerin ise yapay zekayı düzenleme altına alma çağrısına nasıl bir yanıt vereceği belli değil. ABD son 10 yılda mahremiyet, ifade özgürlüğü ve çocukların korunmasına yönelik düzenlemeler konusunda birçok ülkenin gerisinde kaldı. Yapay zeka konusu da istisna değil. Avrupa Birliği’ndeki yetkililer yılın sonuna doğru söz konusu teknoloji için kurallar getirmeye hazırlanıyor. Çin de kendi sansür yasalarıyla uyumlu yapay zeka yasaları oluşturdu.
Öte yandan senatörler, yapay zekayı denetleyecek bağımsız bir kurum, şirketleri yapay zeka modellerinin nasıl çalıştığını ve kullandıkları veri setlerini açıklamaya zorlayan kurallar ve piyasanın tekelleşmesinin önüne geçmek için antitröst yasaları önerdi.