ABD’de borç tavanında anlaşma umudu doğdu

ABD’de yönetimi haziran ayında ödemelerini yapamaz duruma getirmesinden endişe duyulan borç tavanı krizinde Demokratlarla Cumhuriyetçiler anlaşıyor.

Ekonomi 21 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Kevin McCarthy anlaşmanın yakın olduğunu açıkladı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Partili Kevin McCarthy, borç tavanı müzakerelerinde bu hafta sonu prensip anlaşmasına varılabileceğini ve gelecek hafta Temsilciler Meclisi’nde oylanabileceğini ifade etti.

McCarthy, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, borç limiti konusunda bir anlaşma zemini gördüğünü söyledi.

Bir hafta öncesine kıyasla çok daha iyi bir konumda olunduğuna inandığını aktaran McCarthy, konunun profesyonel şekilde görüşüldüğünü dile getirdi.

ABD Hazine Bakanı Yellen’den borç tavanı uyarısıABD Hazine Bakanı Yellen’den borç tavanı uyarısı

Oylama gelecek hafta

McCarthy, ABD’nin tarihinde ilk kez temerrüde düşmesini önlemek için Temsilciler Meclisi’nin, kendisinin ve ABD Başkanı Joe Biden’ın atadığı müzakereciler tarafından varılan anlaşmayı gelecek hafta oylamasının gerekeceğini vurguladı.

Prensipte bir anlaşmanın sağlanmasının bu hafta sonu mümkün olduğuna işaret eden McCarthy, müzakerecilerin harcama kesintilerinin miktarını ve borç tavanı artışının veya askıya alınmasının boyutunu ve süresini görüştüğünü kaydetti.

Yellen 1 Haziran tarihini vermişti

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, hafta başında borç limitine ilişkin güncel bilgileri paylaşmak amacıyla McCarthy’ye gönderdiği mektupta, borç tavanının 1 Haziran’a kadar artırılmaması veya askıya alınmaması halinde ülkenin nakit sıkıntısı çekebileceği uyarısında bulunmuştu.

Yellen, borç tavanının askıya alınması veya artırılması için son dakikaya kadar beklemenin şirketlere ve tüketici güvenine ciddi zararlar verebileceğini, vergi mükellefleri için kısa vadeli borçlanma maliyetlerini artırabileceğini ve ABD’nin kredi notunu olumsuz etkileyebileceğini söylemişti.

ABD Başkanı Joe Biden ise borç tavanını görüşmek üzere Uzakdoğu seyahatini kısa keserek Kongre liderleriyle bu hafta tekrar bir araya gelmişti.

Borç tavanı nedir?

ABD’de federal hükümet, temerrüde yol açabilecek 31,4 trilyon dolarlık borç tavanına ulaşmış bulunuyor. Borç tavanı, “ABD hükümetinin borçlarını ödemek için borç alabileceği para miktarının üst sınırı” anlamına geliyor. Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler, borç tavanı görüşmelerinde önemli harcama kesintilerinden yana tavır sergiliyor. Demokratlar ise borç tavanının artırılmasında ısrarcı oluyor ve Cumhuriyetçilerin belirli harcamaları kısma önerilerini geri çeviriyor.

Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında kördüğüm haline gelen borç tavanı konusunun piyasaları olumsuz etkilemesinden endişe duyuluyor. ABD’de resesyon beklentileri artarken, iki partinin borç tavanı üzerindeki hesaplaşması her zamankinden daha fazla endişe yaratıyor.

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.