İki ittifak arasındaki ‘terör’ savaşı kızışıyor

14 Mayıs’tan önce Cumhur İttifakı’ndan gelen “terör” suçlamalarını sadece yalanlamakla yetinen Millet İttifakı, artık hükümeti “terörü desteklemek” ve “Öcalan’ı birkaç kez çıkarmaya çalışmak” ile suçluyor.

Siyaset 21 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının ardından Millet İttifakı da söylemini sertleştirdi. 14 Mayıs’taki seçimlerden önce kendilerin yöneltilen terör suçlamalarını sadece yalanlamakla yetinen ve seçim çalışmalarının odağına umut ve projelerini koyan İttifak, artık karşı suçlama evresine geçti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı’nı teröre karşı olamamakla suçladı ve “terörün kökünü Bay Kemal kazıyacak” dedi.  Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, iktidarı birkaç kez ‘Öcalan’ı serbest bırakmaya çalışmak’la itham etti. Bazı illerde Millet İttifakı aleyhine “terör” konulu sahte afişler dağıtılmaya ise devam etti.

28 Mayıs’ta yapılacak seçimler için iki ittifakın da önemsediği adreslerden biri hemşehri dernekleri. Önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İstanbul’da birçok hemşehri derneğiyle bir araya gelmiş, rakiplerini suçlayarak oy istemişti.

Dün de CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İstanbul Büyükçekmece’deki Tepecik Nejat Uygur Kültür Merkezi’nde muhtarlarla ve Sinop Dernekleri ile kahvaltıda bir araya geldi.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün de eşlik ettiği ziyarette Altay, iktidarı terör tartışmaları üzerinden eleştirdi.

‘Apo’yu da affedebilir diyen de AKP’li’

Konuşmasının büyük kısmını Hüda Par’ın Meclis’e girmesine ayıran Altay, şunları kaydetti:

“Abdullah Öcalan için Erdoğan’ın af yetkisini kullanabileceğini söyleyen CHP’li değil. AK Parti Milletvekili Önder Aksakal, 10 gün önce söyledi. Kimmiş Apo’yu affedecek? CHP ile ilgili bu karalamaları yaptılar. Erdoğan’ın 2003’te ve 2009’da iki tane af teklifi var, Apo ile ilgili; Meclis’e getirdiği af teklifi var. Bu yalanlara daha fazla inanmayın. Gaffar Okkan’ı bilen var mı? Türkiye’deki ülkücülerin de devrimcilerin de sevgilisi; Kürt’ün de, Türk’ün de sevgilisi… Gaffar Okkan’ı kim katletti, Hizbullah. Erdoğan, AK Parti listelerine 4 tane Hizbullahçı’yı koydu, milletvekili yaptı. Ak Parti’ye mühür bastınız ya ayın 14’ünde. Gaffar Okkan’ın katilleri mebus olsun diye mühür bastınız ya, Allah affetsin. Öyle yaptınız.”

Ak Parti’nin yakın geçmişini hatırlattı

Altay, konuşmasında Ak Parti’nin yakın geçmişine dair göndermelerde bulundu:

“Türk bayrağını kabul etmeyenleri Meclis’e taşıyanların Allah belasını versin. PKK, IŞİD, FETÖ, Hizbullah… Bunların hepsi el kanlı terör örgütüdür ve bunların hepsi, Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarında bu milletin tepesine kâbus gibi çökmüştür. Bunları temizleyecek tek siyasi parti de Cumhuriyet Halk Partisi’dir, Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Bunların kökünü kazımaksak da namerdiz. Ama Erdoğan’a göre PKK, işine gelince oturulup konuşulan bir parti. Oslo’da, Dolmabahçe’de, Habur’da görüştü PKK ile Erdoğan. Sonra da bizle PKK arasında ilişki kurmaya çalışıyor Erdoğan. PKK ile düşüp kalkan biri varsa AK Parti’dir.

FETÖ’yü devletin başına bela eden; devletin en mahrem odasını, kozmik odayı FETÖ’ye teslim eden Erdoğan’dır. IŞİD’in bu kadar güçlenmesi, palazlanması, Türkiye’de 70 vilayette uyuyan hücrelerinin olmasını sağlayan da Erdoğan’dır. Şimdi Hizbullah’ı da Meclis’e sokan Erdoğan’dır. Nereden gelirse gelsin, ne amaçla olursa olsun; teröre karşı olmayandan insan olmaz. Teröre karşı olmayandan adam olmaz. Teröre karşı olmayandan devlet adamı olmaz. PKK’nın kökünü kazımak, Hizbullah’ın kökünü kazımak, FETÖ’nün kökünü kazımak, IŞİD’in kökünü kazımak Bay Kemal’e nasip olacak. Çatlasa da patlasa da.”

Yavaş: Öcalan’ı 3 kez çıkarmaya çalıştılar

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı ve ABB Başkanı Mansur Yavaş ise dün, Ak Parti’nin 2003, 2006 ve 2013’te PKK kurucusu Abdullah Öcalan’ı hapisten çıkarma teşebbüsünde bulunduğunu iddia etti.

FoxTV’ye konuk olan Yavaş’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“AK Parti 3 defa Öcalan’ı çıkarma teşebbüsünde bulundu. Birisi 2003’te topluma kazandırma kanunu tasarısı ile denediler. Amerikalıların istediği Irak’ı girince.

Daha sonra 2006’da Bakanlar Kurulu ile denediler. Bunun bir maddesinde ‘suç işlemek için örgüt kurmak suçunda terör örgütünün yöneticisi hakkında da uygulanabileceği hükmedilmiştir. Ancak bu hükme göre, terör örgütü kurucusu etkin pişmanlık hükmünden bir kez kullanabilecektir.

Evet, altında Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası var. Bunun üzerine CHP Milletvekili Orhan Eraslan itiraz ediyor. Sonra geri çektiler. Tekrar 2013’te bir defa daha geliyor. Bunda da CHP vekilleri şiddetli şekilde itiraz edince, geri çekiliyor.”

Mansur Yavaş, programda sözlerini desteklemek için dönemin bazı gazete kupürlerini ekrana gösterdi.

Strateji değişikliği seçim videolarına da yansıdı

Millet İttifakı’nın ikinci tur için sert söylem ve suçlamaları çürütüp karşı suçlamaya geçme stratejisi, seçim propaganda videolarında da kendisini göstermeye başladı.

Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için ‘karar ver’ başlığı ile bir video yayımlandı. Videoda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylemleri karşılaştırıldı.

Paylaşımda Erdoğan’ın FETÖ elebaşı Gülen ile fotoğrafları ve kırmızı bültenle aranan terör örgütü üyesi Osman Öcalan’ın TRT’ye çıkarılması gibi anlar yer aldı.

Video Kemal Kılıçdaroğlu, “Vatanını seven sandığa gelsin” sözleriyle bitti.

Belediyenin bilboardunda kara propaganda

Gazeteci Murat Ağırel, sosyal medya hesabından paylaştığı görsellerle, Nevşehir Belediyesi Turizm ve AŞ tarafından Nevşehir’deki panolara muhalefet aleyhinde afişlerin asıldığını yazdı.

Ağırel’in paylaştığı görsellerde, “Selahattin Demirtaş serbest kalacak” ifadelerinin yer aldığı görüldü.

Görüntülerin Nevşehir’de çekildiği ve Nevşehir Belediyesi’ne ait iştirak şirketinin astığını söyleyen Ağırel, paylaşımında “Nevşehir Belediyesi Turizm ve AŞ tarafından Nevşehir’deki panolara muhalefet aleyhinde yalan reklamlar asılıyor” ifadelerini kullandı.

14 Mayıs’taki seçimlerin öncesinde Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine bu sahte afişli karalama çalışmaları birçok ilde yapılmış, muhalefetten ve sosyal medyadan tepki yükselmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nde düzenlediği büyük mitingde, Kılıçdaroğlu ile PKK yöneticilerin bir arada gösterildiği bir montaj videosu izletmişti.

 

CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, seçim çalışmaları için bulunduğu şehirde birçok farklı noktada bu kara propaganda afişlerini tespit ettiklerini ancak bu konuda ne belediye başkanına ne de valiliğe ulaşamadıklarını söyledi. HalkTV’ye bağlanan Çakır, “Gaffar Okan’ın katillerini Meclis’e sokan Ak Parti bu yalanları artık halka yediremez. Terörü kimin beslediği belli. Hadi oradan be!” diye tepki gösterdi.

Erdoğan deprem illerinde de suçlamalarını sürdürdü

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura sarkmasından sonra Cumhur İttifakının cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat’ta 10 ilde yıkıma yol açan depreme rağmen kendisine yüksek oy gelen deprem bölgelerini 28 Mayıs seçim çalışmaları için daha öne çıkaracaklarının sinyalini vermişti. Dün, Cumhur İttifakı’nın iki büyük partisinin liderleri, Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP  Genel Başkanı Devlet Bahçeli, deprem bölgelerindeki “seçim çalışmalarına” Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta start verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli ile birlikte depremin vurduğu Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta halka seslendi. Erdoğan, muhalefetin kendisine az oy çıkan illerde depremzedelere yardımı keseceğini söylediğini iddia etti. Erdoğan, buradaki konuşmalarında muhalefeti yine “LGBT’ci olmak” ve “terör ile kol kola yürümek” ile suçladı.

Konuya ilişkin hazırladığımız detaylı habere bu linkten ulaşabilirsiniz.

Tribünlerdeki tepki büyüyor

Öte yandan statlardaki HÜDA PAR tepkisi dinmiyor. Fenerbahçe’nin protestosunun ardından dün Ekonomi Bakanı’nın da selamlamaya gittiği Mersin İdman Yurdu- Yomraspor ve Galatasaray-Sivasspor maçlarında da protesto sesleri yükseldi.

Konuya ilişkin hazırladığımız detaylı habere bu linkten ulaşabilirsiniz.

Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na ‘zehirli dil’ suçlamasıErdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na ‘zehirli dil’ suçlaması

 

Siyasetin dili şehit cenazesini gerdi… Muhalefet liderlerinin çelengini parçaladılarSiyasetin dili şehit cenazesini gerdi… Muhalefet liderlerinin çelengini parçaladılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.