Ata İttifakı’nda kritik gün: Her parti kendi kararını verecek

14 Mayıs seçimlerinde üçüncü aday olarak yüzde 5 oy alan ve seçimin ikinci tura kalmasını sağlayan ATA İttifakı, ikinci tur için tavrını bugün açıklayacak.

Siyaset 22 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
ATA İttifakı'nın adayı Sinan Oğan ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ

14 Mayıs seçimlerinde üçüncü aday olarak 2 milyon 831 bin kişinin tercihiyle yüzde 5 oy alan ve seçimin ikinci tura kalmasını sağlayan ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan, ikinci turdaki tavırlarını bugün açıklayacak.

Parti kaynaklarına göre karar, saat 14.00’de AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile yapacağı görüşmenin ardından açıklanacak.

ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan ve Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ, 14 Mayıs seçimlerinin ardından hem iktidar hem de muhalefet partileriyle bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

İkinci tur için beklenen zirve bugün: Kılıçdaroğlu, Oğan ve Özdağ buluşmasıİkinci tur için beklenen zirve bugün: Kılıçdaroğlu, Oğan ve Özdağ buluşması

Milliyetçi politikalarıyla bilinen ATA İttifakı’nın en popüler vaatlerinde biri sayıları on milyonu bulan göçmenlere dair çözüm önerileri.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, özellikle ikinci tur çalışmalarında bu söylemlerini arttırdı. Ayrıca CHP lideri, Özdağ ile olan görüşmenin ardından da olumlu mesajlar verdi.

'Pazarlığa kapalıyız' diyen Erdoğan, Sinan Oğan'la 1 saat görüştü‘Pazarlığa kapalıyız’ diyen Erdoğan, Sinan Oğan’la 1 saat görüştü

ATA İttifakı’nın desteğini isteyen bir diğer ittifak ise iktidar partisi Ak Parti’nin içinde bulunduğu Cumhur İttifakı. Sinan Oğan ve Ümit Özdağ’ın eski MHP’li olması, ittifak ortağından olumsuz çıkışlara neden olsa da Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Sinan Oğan ile geçtiğimiz günlerde Dolmabahçe’de ‘programında olmayan’ bir görüşme gerçekleştirdi.

ATA İttifakı’nın iki güçlü figürü Sinan Oğan ve Ümit Özdağ, ikinci tur için görüşme yoğunluğunda sosyal medyadan bir fotoğraf paylaştı. Fotoğrafta, ikilinin sohbet ettiği ve keyifli oldukları gözüküyordu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, dün katıldığı bir programda, Cumhurbaşkanı seçimi ikinci turu için rehavete kapılmadan çalıştıklarını ve 86 milyona hitap ettiklerini belirtirken Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’a oy veren tabana da kendilerini anlatacaklarını ve bu tabanla, başta terörle mücadele olmak üzere birçok ortak noktalarının bulunduğunu söyledi.

Oktay, “Dolayısıyla bu tabana da bu anlamda kendimizi anlatma şansımız var. Cumhurbaşkanımız, Sayın Sinan Oğan ile görüştüler. İnşallah güzel olacak, hayırlı şeyler olacak diye düşünüyoruz. Bekleyip göreceğiz, inşallah güzel şeyler olacağını sizler de göreceksiniz” dedi.

Erdoğan’dan önce Kılıçdaroğlu ile görüştü iddiası

Öte yandan dün Sinan Oğan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğü Perşembe gününden 3 gün önce, yani Salı günü basından gizlice görüştüğü kulisi yayıldı.

Habertürk’te yer alan habere göre, CHP Genel Merkezi’nde yapılan bu görüşmede Kılıçdaroğlu ve Oğan süreci değerlendirdi.

Oğan’ın açıklamasındaki ‘istikrar’ vurgusu dikkat çekti.

28 Mayıs’ın ‘kilit adam’ı Sinan Oğan bugün yapacağı açıklama için saat de verdi.

Oğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ikinci tura dair tutum kararını bugün saat 17.00’de açıklayacağını belirtti ve şu notu düştü:

“Yaptığımız istişarelerin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Yarınki görüşmeler ve istişareler de tamamlandığında artık kararımızı netleştirip, bunu Türk milletinin aziz evlatları ile paylaşmış olacağız. Kararımızı herhangi bir saikle değil, Türk milletinin geleceği, ülkemizin birlik ve bütünlüğü ile istikrarının önemli olacağını, ayrıca meselelere farklı beklentiler ile değil, ilkeler bazında baktığımızın da bilinmesini isteriz.”

 

ATA İttifakı’ndan Adalet Partisi ‘Kılıçdaroğlu’ dedi

ATA İttifakı’nda bulunan Adalet Partisi lideri Vecdet Öz, yaptığı açıklamada partisinin Genel İdare Kurulu’nda, Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na destekleme kararı çıktığını açıkladı.

Öz açıklamasında, “İttifak bileşenlerimizle yaptığımız görüşmede partilerimizin GİK kararlarını uygulama ve açıklama kararı aldık. Adalet Partisi’nin GİK kararı, ittifak ortaklarımızla birlikte belirlediğimiz milli şartlar teminat altına alınmak suretiyle başkaca hiçbir beklenti içinde olmadan Sayın Kemal Kılıçdaroğluna destek vermek ve bize gönül verenleri daha fazla sürüncemede bırakmamak olmuştur” dedi.

Vecdet Öz: ATA İttifakı seçimin ardından sona ermiştir

Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz, akşam saatlerinde katıldığı Halk TV canlı yayınında, “İttifak biliyorsunuz; seçimle birlikte başlar, seçim bittiğinde nihayetlenir. İkinci tura kalmışsanız devam eder. ATA İttifakı resmen sona ermiştir. Nezaketen birbirimize sorduk. Ümit Hoca’nın alacağı karara saygı duyarım. Sinan Oğan bey de bir oy almıştır, dilediği şekilde hareket edebilir” diye konuştu.

Her partinin kendi yönetimiyle birlikte karar vereceğini belirten Öz, “Biz yola çıkarken muhalefet ittifakı olarak çıktık. İktidarı desteklemek planımızda yoktu” dedi.

ATA İttifakı’nda kritik gün

28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için ATA İttifakı’nın tavrı yarın netleşecek. 10Haber’e konuşan kaynaklara göre ittifakın kararı, adayları Sinan Oğan’ın sosyal medya hesabından ya da bir basın toplantısıyla duyurulacak.

Kararın açıklanacağı saat olarak net olarak bilinmiyor fakat ittifak ortaklarından Zafer Partisi’nde Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Ümit Özdağ’ın saat 14.00’da yapacağı görüşmenin ardından olması bekleniyor. ODA TV’ye konuşan Zafer Partisi lideri Özdağ, görüşme talebinin Ak Parti’den geldiğini söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.