Kavgadan şampiyonluğa…. Avrupa’nın en büyüğü Real Madrid

Play-off'ta Partizan serisinde 2-0 yenik duruma düştüğü maçta tarihe kara leke olarak düşen kavgayı çıkaran Real Madrid oyuncuları, finalde Olympiakos'u 3 saniye kala bulduğu basketle devirerek şampiyon oldu.

Spor 22 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Real Madrid ve Olympiakos, Kaunas’taki dörtlü finalin kapanış maçında kupaya uzanmak için kozlarını paylaştı. Normal sezonun lideri, yakın tarihinin en tartışmalı ve inişli çıkışlı sezonlarından birini geçiren Real Madrid’le karşı karşıya geldi.

Maça daha agresif başlayan taraf Olympiakos oldu. Dış şutlardaki isabetlerle fark açıldı. Isaiah Canaan ve Sasha Vezenkov öne çıkarken bir ara skor 24-12 oldu. Ancak Real çeyreği 5-0’lık seri ile tamamladı ve fark 7’ye düştü. İkinci çeyrekte üçlük partisine katılan Real henüz 5 dakika dolmadan öne geçti. Karşılıklı basketlerle geçen devre sonuyla beraber soyunma odasına 45-45 beraberlikle gidildi. İki takımın da yüksek yüzdeli hücumları ve maçtaki toplam 6 top kaybıyla beraber toplam 90 sayı dikkat çekici bir hal aldı. Geçen sezonun finali 58-57 sonuçlanmıştı.

Beşiktaş 107 atarak lige tutunuyor; Galatasaray play-off'a gidiyorBeşiktaş 107 atarak lige tutunuyor; Galatasaray play-off’a gidiyor

Ancak ikinci yarının başında iki takım da vidaları sıkmıştı. Bireysel becerinin ön plana çıkmak durumunda kaldığı dakikalarda Isaiah Canaan tonu belirledi. Oly öne geçti. Real’de Nigel Williams Goss devreye girdi ve skoru dengede tuttu. Son çeyreğe 63-59 önde giren Olympiakos’tu. Son çeyreğe kadar 5’te 0 üçlük atan Sasha Vezenkov kritik anlarda üçlüklerle takımına hayat verdi. Real, ikili oyunlar üzerinden Walter Tavares’i devreye sokmaya çalışıyor, alan savunması ile oyuna tutunmayı deniyordu. İki büyük tecrübe Fabien Causeur ve Sergio Rodriguez devreye girdiler. Buna rağmen Oly, son dakikaya 4 sayı önde girdi. Skor 78-74’ken sahneye çıkan Serigo Rodriguez farkı 1’e indirdi.

Oly, maç hücumundan boş döndü ve 12 saniye kala mola alan Madrid’de dönüşte topu eline alan isim Sergio Llull oldu. Llull, Mustapha Fall üzerinden çok zor bir baskete imza attı. 3 saniye kala 79-78 öne geçen Madrid’di. 3 saniye kala, Fenerbahçe serisinin seyrini değiştiren üçlüğü bulan Kostas Sloukas, bir son saniye basketi daha denedi. Ancak bu kez başarısız oldu. Maçı 79-78 kazanan Real Madrid tarihindeki 11. şampiyonluğa uzandı. Madrid ekibi 2018’den sonra ilk kez mutlu sona uzandı.

Real’de Sergio Rodriguez 15 sayı, 9 asist ve 4 ribauntla oynadı. Walter Tavares 13 sayı ve 10 ribauntla double double yaptı. Maçı kazandıran basketi atan Sergio Llull’un ise maç boyunca 2 sayısı vardı, maçı kazandıran sayılar… Olympiakos’ta Sasha Vezenkov 29, Isaiah Canaan 21 sayı attılar ancak şampiyonluğa yetmedi. Real Madrid’li Walter Tavares dörtlü finalin MVP’si seçildi. Tavares, Barcelona karşısında 20 sayı ve 15 ribauntla yıldızlaşmıştı. Cape Verde’li oyuncu iki maçta toplam 59 verimlilik puanına ulaştı. Maç boyunca attığı tek basketle kupayı getiren Sergio Llull, maç sonrası şunları dile getirdi: “Zor bir şuttu. Fırlattım ve girdi. Bu kadar.”

Sezonun kaderi bir yumrukla değişti

Real, Partizan’a karşı play-off serisinde ilk iki maçını kaybetmişti. İkinci maçın sonunda çıkan olaylar sonrası Partizan’ın en büyük iki silahı Kevin Punter ve Matthias Lessort sırasıyla 2 ve 1 maç ceza aldılar. Hem serinin hem de Madrid adına sezonun dönüm noktası belki de orası oldu. Madrid, zorlu Belgrad deplasmanından iki kere çıktı. Son maçta evinde bir ara 18 sayı geri düşmesine rağmen geri döndü. Yarı final maçında da Barcelona’ya karşı 9 sayı geriden gelip ikinci yarıyı domine ettiler. Tarihin en fazla EuroLeague kazanan takımı zirvedeki yerini geri dönüşlerle pekiştirdi. Real Madrid’i şampiyonluğun ardından tebrik eden ilk ekiplerden biri, play-offta 2-0 geriden gelip eledikleri Partizan oldu.

Monaco’ya teselli

EuroLeague’de varlığı uzun süredir tartışılan üçüncülük karşılaşması Monaco ve Barcelona’yı karşı karşıya getirdi. İki gün öncenin mağlupları teselli ikramiyesi adına sahaya çıktılar. Monaco tıpkı yarı finalde olduğu gibi maça iyi başlayan taraftı ve fark ilk çeyrek bitmeden çift hanelere çıktı. İkinci çeyreğe 24-13 önde başlayan Fransız temsilcisi genç Matthew Strazel’in de etkili oyunuyla farkı artırdı ve devreyi 44-28 önde kapadı. Sarunas Jasikevicius’un öğrencileri Monaco’ya karşı Olympiakos’un yaptığı patlamayı yapamadı. Üçüncü çeyrek 60-45 bitti. Fransız ekip, son çeyrekte de üstünlüğünü korudu ve tarihinde ilk kez katıldığı dörtlü finali 78-66 ile üçüncü sırada tamamladı.

Matthew Strazel maçı 14 sayı ile tamamladı. Alpha Diallo ve Ellie Okobo 10’ar sayıyla oynadı. Yıldız Mike James maç boyunca yalnızca 6 dakika süre aldı. Barcelona’da Nikola Mirotic’in 15 sayısı yeterli olmadı.

Monaco’dan taraftarına üçüncülük tesellisi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.