Basketboldan bir efsane geçti: Carmelo Anthony

Carmelo Anthony, 19 senelik NBA kariyerine nokta koyduğunu ve emekli olduğunu duyurdu. Kolej şampiyonluğuyla başlayan yolculuk, 3 Olimpiyat altın madalyası ve NBA’de sayısız başarıyla beraber unutulmaz bir mirasla sonlandı.

Spor 24 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Carmelo Anthony emekli oldu.

2003 NBA Draftı kimilerine göre tarihin en özel sınıfı görülür. LeBron James, Dwyane Wade ve Chris Bosh gibi isimlerin lige girdiği draftların en büyük yıldız adaylarından biri de Carmelo Anthony’ydi.

Anthony 29 Mayıs 1984 tarihinde New York’ta dünyaya geldi. Carmelo, henüz 2 yaşındayken babasını kaybetti. Ailesi o çocukken Baltimore’a taşındı ve basketbolla burada tanıştı. Melo’nun boyu henüz 15 yaşındayken 1.95 civarına gelmişti. Yeteneğiyle eyaletin en iyi oyuncularından biri olarak kendini kanıtladı. O dönem son derece ünlü olan liseden NBA’e direkt geçen yıldız oyuncular kervanına katılmadı. Not ortalaması her ne kadar sorunlu olsa Syracuse programına girecek yeterliliği vardı.

Anthony, Syracuse Ünviersitesi’nde geçirdiği yalnızca bir yılda olağanüstü bir iz bıraktı. Çaylak senesinde takımına önderlik eden Melo, kolej şampiyonluğu yaşadı ve dörtlü finalin “En Önemli Oyuncusu” ödülüne layık görüldü. Anthony sezon boyunca 22.2 sayı, 10.0 ribaunt ortalamaları yakalarken yarı finalde Texas’a karşı 33 sayı, şampiyonluk maçında Kansas’a karşı 20 sayı ve 10 ribauntla yıldızlaştı.

Melo, kolejden destan yazarak ayrıldı.

 

En değerli sınıf

1996 NBA Draftı lige Allen Iverson, Ray Allen, Kobe Bryant gibi yıldızları kazandırdığı için özel addediliyordu. 2003, yalnızca LeBron James’in gelecek olması dolayısıyla heyecan verici değildi. Daha ilk kolej senesinde üniversite basketboluna damga vuran Carmelo da heyecan uyandıran isimlerden biriydi.

Genç yıldız, LeBron ve Darko Milicic’in ardından 3. sırada Denver Nuggets tarafından seçildi. İlk sezonunda 21.0 sayı ortalama yakalayan oyuncu, bu alanda çaylaklar arasında lider oldu. Ancak LeBron’un geçirdiği şaşaalı sezon sonrası Yılın Çaylağı oylamasını ikinci tamamladı.

Carmelo kariyerinin ilk büyük hayal kırıklığını 2004 yazında yaşadı. Amerika, gençlerden kurulu kadrosuyla Atina’daki Olimpiyatlara gitti ancak beklenen sonuç gelmedi. Birleşik Devletler Yunanistan’dan bronz madalyayla dönebildi.

Melo, LeBron ve Wade’le beraber milli takımda.

En iyiler arasında

Denver’la beraber düzenli olarak play-off yapan Anthony, ilk yüklü kontratını 2006-07 sezonu başında aldı. Melo, takımıyla 5 sene için 80 milyon Dolara anlaştı. O sezon Carmelo’nun ilk kez All-Star seçildiği sezon oldu. Her sene daha iddialı hale gelen Denver, bir sonraki sezon All-Star ilk beşine seçilen Melo önderliğinde ligi 50 galibiyetle bitirdi. Ancak kaderin cilvesi ve Batı Konferansı’nın gücünden de kaynaklı olarak NBA tarihinde 50+ galibiyet alıp play-offa 8. sıradan giren ilk takım oldular ve Los Angeles Lakers tarafından süpürüldüler.

Bir sonraki sezon kadrosuna Chauncey Billups’ı da katan Denver ve yazın ilk Olimpiyat altın madalyasını Pekin’de alıp tecrübe kazanarak yoluna devam eden Carmelo, daha iddialıydı. Nuggets bu kez konferans finaline kadar çıktı ancak Lakers yine rakibine geçit vermedi.

2000’lerin sonunda Denver’ın en büyük baş belası Kobe’li Lakers’tı.

Melo için Denver’da yolun sonu yaklaşıyordu. LeBron Cavaliers’ta bir NBA finali görmüş bir kere de finalin kıyısından dönmüştü. Oysa Melo bu mertebeye erişememişti. Anthony, 2010-11 sezonu başında takımdan takasını istedi. Bu durum, 7 sezon formasını giydiği kulübü ve taraftarla arasını açtı. Melo, New York Knicks’e takaslandı. Nuggets daha sonra oyuncunun emekli edilmesi muhtemel 15 numaralı formasını korumadı. Öyle ki malum forma numarasını günümüzde sırtında taşıyan isim Nikola Jokic.

Memleketinde başarı peşinde

New York, yıllardır süregelen başarısızlıkların ardından Carmelo çevresine şampiyon olabilecek kadrolar kurmaya çalıştı. Oyuncunun gelişi ilk sezonda fayda etmedi, takım Boston’a süpürüldü. 2012’de ise LeBron ve Wade’li Miami, sakatlıklarla boğuşan New York’a ağır geldi.

Melo, üst üste üçüncü kez All-Star seçildiği 2011-12 sezonunun ardından Amerika’yla ikinci Olimpiyat altınına uzandı. 2012-13 sezonu esnasında Melo, NBA’de forması en çok satılan oyuncu oldu. New York pazarında olmanın karşılığı maddi olarak alınıyordu ancak başarı bir türlü gelmiyordu. Bu kez de Paul George’lu Indiana Knicks’i play-off dışına itecekti.

2013-14 sezonu Melo adına istatistiksel açıdan iyi geçti ancak oyuncu kariyerinde ilk defa play-off dışında kaldı. Kontrat sezonundaki Carmelo, New York’la 5 senelik yeni bir anlaşma imzaladı. Fakat 2014-15 oyuncunun kariyerinde o ana kadarki en çok maç kaçırdığı sezon oldu. Yıldız isim diz ameliyatı nedeniyle Şubat 18 sonrasında sezonu kapadı.

Carmelo, New York kariyerinde yalnızca bir play-off serisi kazandı.

Sonraki iki sezon New York adına sürüncemeyle geçerken Melo, skorerliğiyle beraber NBA tarihinin en çok sayı atan oyuncuları listesinde tırmanmayı sürdürdü. Takım iki sezonda da play-off yapamadı. Carmelo 2016 yazında Rio’da üçüncü Olimpiyat altınını boynuna taktı. Kariyeri ne aşamada ve ne durumda olursa olsun milli takımla yaptıkları ve oraya bağlılığı takdir gördü. Ancak New York’tan ayrılık vakti gelmişti. 2017 yazında Basketbol İşlerinden Sorumlu Başkan Phil Jackson’la yaşadığı anlaşmazlıklar sonunda Russell Westbrook ve Paul George’u kadrosunda bulunduran Oklahoma’ya takaslandı.

Gözden düşüş evresi

Melo, Oklahoma’da sekiz sene sonra All-Star seçilemedi. Yüzdeleri gözle görülür derecede düştü ve ayaklarının eskisi kadar çabuk olmaması savunma zaafını öne çıkardı. Thunder sezon sonunda oyuncuyu Atlanta’ya takasladı. Yeniden yapılanma sürecinin başında olan Hawks oyuncuyu kadroda düşünmediği için serbest bıraktı.

Melo, 2018-19 sezonu başında Houston Rockets’a minimum kontrata (2.4 milyon Dolar) imza attı. Russell Westbrook ve James Harden’lı takımla yalnızca 10 maça çıkabilen yıldız isim, Ocak 2019’da takımın lüks vergisinden kaçmak adına Chicago Bulls’a takaslandı. Bulls, 1 Şubat’ta Carmelo’yu serbest bıraktı ve Melo, o sezon bir daha maça çıkmadı.

Melo’nun Houston kariyeri son derece kısa sürdü.

Son şans

Carmelo, 2019-20 sezonu başından Portland Trail-Blazers’la parkelere dönme şansı yakaladı. 58 maçın tamamına ilk beş başlayarak süre alan oyuncu Damian Lillard ve CJ McCollum’un yanında üçüncü skorer olarak katkı verdi. Ancak takım bekleneni veremedi ve sezonu 8. sırada bitirip ilk turda Lakers’a elendi.

2020-21 sezonu Melo’nun artık benche çekildiği sezon oldu. Dakikaları 24.5’e sayı ortalaması 13.4’e geriledi ancak takımıyla play-off yapmayı başardı. Kamu yararına yaptıkları sayesinde sezon sonunda Kareem Abdul Jabbar Sosyal Adalet Ödülü’nün sahibi oldu.

Veda

Melo 2021-22 sezonu öncesi yakın arkadaşı LeBron James’in formasını giydiği ve Russell Westbrook’u takasla kadrosuna katan Los Angeles Lakers’ın yolunu tuttu. Artık ayakları iyice yavaşlamış ve savunma kısmındaki etkinliğinden eser kalmamıştı. Yine de 69 maçta forma giyip 26.0 dakika süre alarak 13.3 sayı ortalaması yakaladı. Baştan sona hayal kırıklığı olan sezon play-off yapamadan bitti.

Melo, Lakers’taki sezonun ardından hiçbir takımdan teklif alamadı. Oyuncunun yurtdışında, belki de Uzakdoğu’da kariyerine devam edebileceği söylentileri vardı ancak bu hiçbir zaman gerçek olmadı. Melo, NCAA March Madness 2004 ve NBA Live 2005 gibi EA Sports yapımı ünlü oyunlara kapak olarak girdiği şaşaalı kariyerini; 10 kez All-Star olup, 6 kez en iyi beşlere seçilip, 1 kez de sayı kralı olarak bitirdi. Anthony, 2022’de NBA’in 75. yılına özel duyurulan tarihin en özel 75 oyuncusu arasında yer aldı.

Melo, yakın arkadaşları Chris Paul, Dwyane Wade ve LeBron James’le beraber NBA tarihinin en iyi 75 oyuncusu arasında.

Kariyerine son veren Melo için birçok yıldız oyuncu sosyal medya üzerinden mesaj veya video yayınladı. Efsane ismin bundan 6 sene sonra Şöhretler Müzesi’ne girmesine kesin gözüyle bakılıyor. İyisiyle kötüsüyle, artısıyla eksisiyle NBA’den bir efsane, Carmelo Anthony geçti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.